Međumjesne škole animatora Franjevačke mladeži

Ove godine u našem Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu Frame, po prvi puta, s održavanjem su počele međumjesne škole animatora. To je novina, dosadašnje škole animatora održavane su ili na mjesnoj ili na područnoj razini. Riječ je o susretima na kojima se mladi framaši uvode u aktivnije sudjelovanje u svojim mjesnim bratstvima. Tu imaju priliku podrobnije upoznati svoje buduće dužnosti koje će preuzeti na sebe kao animatori (lat. animare= „dati dušu; potaknuti, ohrabriti“) te naučiti kako ih obnašati što bolje. Održavanje škole animatora na međumjesnoj razini za rezultat ima to da više članova Frame ima priliku sudjelovati na tom susretu, čime se povećava broj animatora u mjesnim bratstvima te se na taj način bratstvo obogaćuje novim mladim kreativcima koji su spremni dati se u svoj „posao“ potpuno. Na poticaj područnog vijeća, mjesna bratstva su se organizirala pa su održane četiri međumjesne škole animatora.

 

Stablina

U subotu 19. siječnja 2013. u prostorijama župe Plina-Stablina održana je međumjesna škola animatora bratstava južnog dijela našeg područja. Sudjelovali su Frama Vrgorac, Frama Metković, Frama Rožat – Dubrovnik i Frama Plina – Stablina, bratstvo u osnutku. Susret je počeo molitvom Jutarnje i ubrzo se, nakon kratkog pozdravnog govora mjesnog župnika fra Paviše Norca-Keve, prešlo na radni dio susreta. Održana su dva predavanja, a predavači su bili Pero Mihaljević, područni predsjednik, koji je održao prvo predavanje „Komunikacija“ i Iva Burazin, područna voditeljica formacije koja je, nakon pauze za ručak, imala predavanje na temu  „Tijek susreta i uloga animatora“. Nakon svakog predavanja uslijedili su, po običaju, radovi po grupama u kojima su mladi animatori kreativnim zadatcima imali priliku izmjenjivati iskustva i dublje se uključiti u rasprave o prezentiranim temama te također samostalno sudjelovati u izradi tjednog susreta. Susret je zaključen u popodnevnima satima slavljem sv. mise u župnoj crkvi koju je predvodio fra Paviša Norac-Kevo.


 

Otok Dalmatinski

U subotu 2. veljače 2013. u pastoralnim prostorijama župe svetog Luke u Otoku Dalmatinskom održana je međumjesna škola animatora bratstava Frame u Cetinskoj krajini. Sudjelovala su bratstva iz Sinja, Turjaka, Hrvaca i Otoka Dalmatinskog od kojih su neka tek u osnutku. Susret je započeo molitvom Jutarnje i ubrzo se, nakon kratkog pozdravnog govora mjesnog duhovnog asistenta fra Daniela Stipanovića i župnika fra Mira Ančića, prešlo na radni dio susreta. Održana su dva predavanja, a predavač je bio Pero Mihaljević, područni predsjednik, koji je održao predavanje „Komunikacija“, a nakon pauze za ručak, i predavanje na temu  „Tijek susreta i uloga animatora“. Nakon svakog predavanja uslijedili su, po običaju, radovi po grupama u kojima su mladi animatori imali zadatak primijeniti u praksu ono što su naučili iz predavanja. Susret je završio u popodnevnima satima euharistijskim slavljem u župnoj crkvi zajedno sa župljanima koju je predvodio fra Daniel Stipanović uz koncelebraciju župnika fra Mira.


 

Split

U subotu, 16. veljače u prostorijama Franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja održana je međumjesna škola animatora bratstava Frame u Splitu. Sudjelovali su Frama Split – Gospa od Zdravlja i Frama Split – Sveta Obitelj. Susret je počeo molitvom Jutarnje i ubrzo se prešlo na radni dio susreta. Održana su dva predavanja, a predavači su bili Pero Mihaljević, područni predsjednik, koji je održao predavanje „Komunikacija“ i Iva Burazin, područna voditeljica formacije koja je, nakon pauze za ručak, imala predavanje na temu  „Tijek susreta i uloga animatora“. Nakon svakog predavanja uslijedili su, po običaju, radovi po grupama u kojima su mladi animatori imali priliku izmijeniti iskustva i dublje se uključiti u realizaciju onoga što su čuli na predavanjima. Susret je zaključen u popodnevnima satima slavljem sv. mise u samostanskoj kapeli koju je predvodio fra Ante Udovičić.


 

Runovići

U subotu, 23. veljače u prostorijama Doma kulture u Runovićima održana je još jedna međumjesna škola animatora, ovaj put za bratstva Frame u Imotskoj krajini. Sudjelovala su bratstva iz Imotskog, Prološca, Podbablja, Vinjana, Zmijavaca i domaćini Runovićani. Susret je počeo molitvom Jutarnje i ubrzo se, nakon kratkog pozdravnog govora mjesne predsjednice Ivane Babić, prešlo na radni dio susreta. Održana su dva predavanja, a predavači su bili Pero Mihaljević, područni predsjednik, koji je održao predavanje „Komunikacija“ i Ivana Babić, područna potpredsjednica koja je, nakon pauze za ručak, imala predavanje na temu  „Tijek susreta i uloga animatora“. Nakon svakog predavanja uslijedili su, po običaju, radovi po grupama u kojima su mladi animatori kreativnim zadatcima imali priliku izmjenjivati iskustva i dublje se uključiti u rasprave o prezentiranim temama te također samostalno sudjelovati u izradi tjednog susreta. Susret je zaključen u popodnevnima satima slavljem sv. mise u župnoj crkvi Gospe od Karmela u Runovićima koju je prevodio imotski gvardijan fra Kristian Stipanović, a bio je prisutan i župnik fra Mladen Prolić.


Svim župnicima i domaćinima zahvaljujemo na gostoprimstvu i otvorenosti koju su pokazali za nas framaše.

Čestitamo svim mjesnim bratstvima na organizaciji, a novopečenim animatorima želimo puno uspjeha u primjeni naučenoga!

Mir i dobro! :)

Ivana Babić i Pero Mihaljević


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas459
Ovaj mjesecOvaj mjesec68040
UkupnoUkupno7610541

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36