Samobor: Susret Generalnog ministra s braćom u početnoj formaciji

Susret generalnog ministra fra Josea R. Carballa s braćom u privremenim zavjetima na temu Franjevačka formacija u svjetlu izazova našega vremena“ započeo je u četvrtak, 28. veljače 2013., i traje do 2. ožujka 2013., u Samoboru u kući Tabor. Na susretu sudjeluju svi provincijalni ministri JKPMOFM (fra Joško Kodžoman – Split, fra Ivan Sesar – Mostar, fra Lovro Gavran – Sarajevo, fra Željko Železnjak – Zagreb, fra Andrija Bilokapić – Zadar i fra Stane Zore – Ljubljana), provincijski tajnici za formaciju i studij, provincijski magistri početne formacije i braća u početnoj formacije iz cijele Južnoslavenske konferencije OFM. Na susretu je prisutno 117 sudionika. Osim Generalnog ministra na susretu sudjeluju generalni definitor fra Ernest Siekierka,  generalni tajnik za formaciju i studij fra Vidal Rodríguez López i njegov zamjenik fra Sergiusz Bałdyga.


Početak susreta braće s privremenim zavjetima u Samoboru u kući susreta "Tabor" započeo je zajedničkim okupljanjem i molitvom Večernje. Nakon zajedničke večere uslijedilo je predstavljanje bogoslova iz pojedinih provincija. Našu su bogosloviju predstavili fra Ante Bešlić i fra Petar Komljenović. Nakon predstavljanja svi su zajedno, s pjesmom na usnama i pljeskom na rukama, dočekali Generalnog ministra koji je okupljenim bogoslovima rekao: Hvala vam što ste me dočekali radosno i s pjesmom na usnama, kako to obično mladi čine. Drago mi je vidjeti ovoliku grupu fratara. Jučer sam se vratio iz Indije gdje sam susreo također jako puno mladih fratara. Uvijek kažem da franjevaštvo nije umrlo u Europi - evo i vi ste tome dokaz. Želio bih da ova tri dana provedemo u veselju, radosti i u razmišljanju. Hvala od srca.

U petak, 1. ožujka 2013., dan je započeo zajedničkom molitvom Jutarnje koju je predvodio fra Joško Kodžoman, provincijal provincije Presvetog Otkupitelja. Nakon doručka i okupljanja sudionika u velikoj dvorani, prisutne je pozdravio fra Ivan Sesar, predsjednik JKPMOFM. Potom je fra Joško Kodžoman predstavio stanje početne i trajne formacije u Konferenciji u pet točaka: statistika, studij, početna formacija, Ratio formationis, trajna formacija.

Generalni ministar govorio je o franjevačkoj formaciji u svjetlu izazova našega vremena. Svoje je izlaganje podijelio u nekoliko točaka:

 • Prije početne dolazi trajna formacija. Nijedna provincija koja se ozbiljno ne potrudi oko trajne formacije nema pravo primati u početnu formaciju.
 • Formacija je put koji traje cijeli život. Nijedan mladi fratar ne smije biti pripušten svečanim zavjetima ako misli da njegova formacija time prestaje. Formacija započinje s prvim pozivom i završava smrću.
 • Formacija je suobličavanje Kristu, obraćenje, preobrazba života. Preobrazba uma i srca prema umu i srcu Kristovu. Srce se mora ispuniti Kristom, a ne glava idejama.  To nas stavlja u evanđeosku dinamiku bez koje nema perspektive. Franjevački poziv sastoji se u evanđeoskom radikalizmu kojeg zavjetujemo.
 • Formacija se ostvaruje u svakodnevnom životu. Ona mora biti integralna - vodi računa o osobi u cjelovitosti. Mladi čovjek koji od srca ne može reći hvala i oprosti ne smije biti pripušten zavjetima. Te su dvije riječi sažetak kršćanskog i franjevačkog života.
 • Formacija mora promicati autentičnu samodisciplinu. Znam da je ta riječ "psovka" u modernom društvu ali bez nje nema rasta. Uvjeren sam da nas ona dovodi do prave strasti za Krista. Fratar mora imati strast za život, ne smije biti mlak. Strast je zato još jedan temeljni kriterij radikalnog nasljedovanja.
 • Franjevački poziv dar je Krista Crkvi. Moramo rasti u ljubavi prema Crkvi kakvu je imao sv. Franjo. Pozvani smo živjeti evanđelje i od toga ne smijemo odustati. Sve činiti s Crkvom, radi Crkve i u Crkvi. Jedini pravi kriterij je katolicitet.
 • Formacija mora biti praćena. Ako odgojitelj ne živi s odgajanicima on ih ne prati. Bit će policajac ali ne i fratar.

Bit redovničkog života jest potpuno pripadanje Gospodinu. Bog je jedino bitno u našem životu. Ne može se razumjeti redovnički život bez te osvojenosti od Boga. Naglasak je na iskustvu Boga koje se ne može poistovjetiti s prakticiranjem molitava i pobožnosti iako je i to potrebno. Iskustvo Boga treba nas preobraziti u ikone Boga. Stoga je potrebno formirati se u pravoj vjeri. To je vjera koja obuhvaća cijelu moju osobu i predstavlja iskustvo povjerenja u Boga. Objedinujuća duhovnost, dinamična duhovnost koja od nas u isto vrijeme čini mistike i proroke. Strast za Boga i čovjeka, duhovnost prisutnosti koja nas preobražava u učenike i svjedoke. Nezaobilazna sredstva u formaciji za takvu duhovnost su: osobna i zajednička molitva, autentični liturgijski duh, bratski život, poslanje.

Nakon izlaganja i kratkog odmora uslijedio je razgovor braće u privremenim zavjetima s Generalnim ministrom gdje su braća imala sat i četrdeset i pet minuta vremena za postavljanje pitanja i razgovor.

U poslijepodnevnim satima fra Vidal Rodríguez López, generalni tajnik za formaciju i studij, održao je predavanje na temu „Važnost studija u našoj formaciji“. U predavanju je naglasio 10 smjernica koje se odnose na odgoj i studij u Redu s ciljem da postanemo nosioci Evađelja:

 1. Odgoj i franjevački studij moraju biti čitav život povezani jer se odgoj i studij ne mogu odvajati.
 2. Odgoj i franjevački studij moraju ciljati na pet prioriteta Reda: kontemplacija, bratstvo, malenost, misije i odgoj, inače postoji rizik da se odgoj i studij odvoje od života.
 3. Odgoj i franjevački studij moraju hraniti zvanje. Studij nije sredstvo za pastoralno djelovanje. U životu tražimo mudrost koja će hraniti potrebu za Bogom.
 4. Odgoj i franjevački studij pozvani su dati sredstva za dijalog s kulturom da donesemo Evanđelje svakom čovjeku.
 5. Odgoj i franjevački studij pozvani su odgojiti jednostavne ljude koji se stavljaju u službu istine. Svaki oblike funkcionalne nepismenosti treba biti daleko.
 6. Odgoj i franjevački studij uključeni su bratski život, život duhovnosti i franjevačkoga svjedočenja.
 7. U odgoju i franjevačkom studiju mora se naučiti pedagogija zajedničkog rada i sposobnosti organizacije.
 8. Kriteriji u razlučivanju početne i trajne formacije ne mogu biti samo akademskog karaktera.
 9. U početnoj formaciji važno je praćenje na osobnoj i školskoj razini koje će biti stvarno, stalno i zrelo na ljudskoj, kršćanskoj i franjevačkoj razini.
 10. Važno je dati vrijednost početnoj i trajnoj formaciji da se osjeti baština reda i aktualizira naša tradicija kao put ljepote preko različitih umjetnosti kao sredstvo nove evangelizacije.

Nakon predavanja braća u početnoj formaciji imali rad po grupama, a Generalni ministar je razgovarao s provincijalnim ministrima, odgojiteljima i tajnicima za formaciju i studij. Euharistijsko slavlje predvodio je generalni definitor fra Ernest Siekierka.

U subotu, 2. ožujka, na programu je predavanje koje će održati fra Sergiusz Bałdyga, zamjenik generalnog tajnika za formaciju i studij, na temu „Vjernost i ustrajnost u pozivu“. Nakon predavanja predviđen razgovor Generalnog ministra sa svim sudionicima, podjela iskustva i prijedlozi.

U poslijepodnevnim satima na programu je sinteza rada i formuliranje zaključaka, završna riječ fra Ivana Sesara, predsjednika JKPMOFM, i euharistijsko slavlje s Večernjom koje će predslaviti fra José R. Carballo, generalni ministar u zajedništvu sa svim provincijalima, odgojiteljima i tajnicima za formaciju i studij.

Fotografije 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas334
Ovaj mjesecOvaj mjesec50763
UkupnoUkupno7736531

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32