Samobor: Susret Generalnog ministra s braćom u početnoj formaciji (II. dio)

Treći dan susreta Generalnog ministra s braćom u početnoj formaciji, u subotu 2. ožujka 2013., započeo je molitvom Jutarnje a zatim kratkim osvrtom Generalnog ministra na pitanja koja su postavila mlada braća u petak, 1. ožujka, u susretu s Generalnim ministrom. On je zahvalio mladoj braći na iskrenosti i dao svoj komentar u deset točaka. Naglasio je da su pitanja mladih izazov na koji treba tražiti odgovore u zajedničkom dijalogu i promišljanju za bolju budućnost provincija i Reda.


Fra Sergiusz Bałdyga, zamjenik generalnog tajnika za formaciju i studij, održao je predavanje na temu „Vjernost i ustrajnost u pozivu“. Predavanje je podijelio u nekoliko točaka: Što ne mogu reći, tekstovi i nadahnuće, teškoće u vjernom nasljedovanju franjevačkog poziva, poziv na razmišljanje, razmatranje i zaključak – prijedlozi. Nakon predavanja uslijedio je rad po skupinama. U zajedničkom razgovoru svih sudionika s Generalnim ministrom odgojitelji i provincijalni ministri iznijeli svoje razmišljanje u svezi formacije i studija i dali neke odgovore na postavljena pitanja mlade braće. Generalni ministar je sva razmišljanja i prijedloge sažeo u nekoliko točaka: suradnja, specifična franjevačka formacija, zanimanje mladih za misije, osjećajnost (afektivnost) i važnost formativnog ozračja u odgojnim kućama. Na kraju je izrazio zadovoljstvo i radost sudjelovanja na ovom susretu. Zahvalio je svim sudionicima.

Fra Ivan Sesar, predsjednik JKPMOFM, zahvalio je svim provincijalnim ministrima za organizaciju ovog susreta, posebno domaćinu fra Željku Železnjaku, generalnom ministru fra Jose-u R. Carballu i njegovim suradnicima. Posebnu zahvalnost izrekao je odgojiteljima koji su uložili trud i ljubav da budu na susretu i dovedu mladu braću.

Zahvalio je i mladoj braći na njihovom aktivnom sudjelovanju, kritikama i želji da žele živjeti istinsko franjevaštvo. Obećao im je pomoć, ohrabrio ih na započetom putu i uputio im pitanje na razmišljanje 'što ja činim da moja zajednica bude bolja?'. Hvala na svemu i oprostite za slabosti i manjkavosti, završio je fra Ivan Sesar.

Na završetku susreta generalni ministar fra Jose R. Carballo predvodio je euharistijsko slavlje u kojem su sudjelovali provincijalni ministri, odgojitelji i mlada braća u početnoj formaciji.


Fotografije


Fra Jose R. Carballo, generalni ministar OFM, na završetku susreta s mladom braćom u Samoboru, 2. ožujka 2013., održao je homiliju koju je naslovio “Ponovno otkriti radost vjerovanja i ponovno pronaći zanos u prenošenju vjere”.

PONOVNO OTKRITI RADOST VJEROVANJA

I PONOVNO PRONAĆI ZANOS U PRENOŠENJU VJERE

Susret s mladom braćom Južnoslavenske konferencije

(Samobor, 2. ožujka 2013.)

Fra José Rodriguez Carballo, ofm

Ministro generale, OFM

Predraga braćo, Gospodin vam dao mir!

Radostan sam što se sa svima vama susrećem u kontekstu euharistijskog slavlja i što za vas i s vama mogu slaviti sakrament ljubavi u prigodi našega susreta. Dok još jednom zahvaljujem Gospodinu, organizatorima i vama, draga mlada braćo, za ovaj susret, u ovom euharistijskom kontekstu zahvaljujem Gospodinu za ljepotu koju je stavio u vaše mladenačko srce, i za sve dobro što u vama i po vama čini. Njemu koji je Ljepota (usp. HvBo 5), i kojemu pripada svako Dobro (usp. HvBo 3), uzvraćajte svojim životom i svojim riječima ono što ste primili (usp. NPr 17).

U ovom kontekstu uzvraćanja potičem vas, ljubljeni od Gospodina, riječima Sestre Klare: sjećajući se svoje odluke da ćete nasljedovati Krista sukladno obliku franjevačkoga života, kao druga Rahela uvijek imajte pred očima svoje početke (usp. 2Pja 11), i nikad ne zaboravite vašu prvu ljubav (usp. Hoš 2, 9); nasljedujte Krista  “brzim trkom, lakim korakom, nesputanih nogu, ne dopuštajući ni prašini da usporava vaš hod” (us. 2PJa 12). Neprestano se sjećajte, predraga moja braćo, svoga zavjetovanja, vjerno izvršavajte ono što ste Gospodinu Bogu obećali (PEr 8), i na taj način postojano izvršujte dobro djelo koje ste dobro započeli (usp. PEr 14).

Predraga mlada braćo, među mnogim darovima kojima nas je blagoslovio Sveti Otac papa Benedikt XVI. rado ističem u ovom trenutku  Godinu vjere, koju je on htio s ciljem da se ponovno otkrije radost vjere u sebi, i da se iznova pronađe zanos za prenošenje vjere (usp. Porta fidei 7). Radost i zanos, radost vjere i zanos u vjeri koju se na različite načine svjedoči i prenosi drugima.

Svi vjernici, ali osobito vi, ukoliko ste mladi, pozvani ste da budete misionari radosti koja dolazi iz susreta s Kristom, iz onoga susreta koji je u temelju naše vjere u Onoga kojega s Franjom priznajemo kao svoje SVE, kao naše dostatno bogatstvo (usp. HvBo 4). Radost za kršćanina, još više za jednog mladog franjevca, nije samo mogućnost, nego upravo obveza.

Ali što je to radost? Za mene radost znači otkriće da smo zadovoljni, znači iskustvo punine smisla koje otvara budućnost i svakomu od nas omogućuje nadu. I to nam dolazi, kao što prije rekoh, iz susreta s Kristom, jedinim koji može potpuno zadovoljiti našu žeđ za puninom, kako se očituje u susretu sa Samarijankom (usp. Iv 4, 14). Ovo je radost koja prebiva u vjernikovoj dubini i koja se sastoji od njegova života u Bogu skrivena. Ta je radost tako duboka da nam omogućuje da nalazimo radost i “u nevoljama” (2Kor 7, 4; Kol 1, 24). To je radost koju nam nitko ne može oduzeti. Mučenici svih vremena na to nas podsjećaju i to nam svjedoče.

Osjećam da su na osobit način vama, draga moja braćo,  rečene ove riječi sv. Pavla Filipljanima: “Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam, radujte se!” (Fil 4, 4). Budući da je to vaša obveza, pozvani ste vježbati se u radosti: s jedne strane tako da nadvladate spiritum tristitiae koji vam uvijek prijeti, s druge strane stoga jer ne smijete lišiti svijet svjedočnstva radosti koja izvire iz vjere. Budite, stoga, draga mlada braćo, misionari radosti koja nam dolazi iz vjere u Isusa, imajući na umu da ćete to biti u onoj mjeri u kojoj će vaše nasljedovanje Isusa biti radosno, čak i onda kad to nasljedovanje Isusa uključuje svaki dan uzimati na sebe križ (usp. Mt 9, 23). Imajte uvijek na umu da je nasljedovanje koje je žalosno, uistinu žalosno nasljedovanje, nije ugodno Bogu i nije zarazno za ljude, osobito ne za mlade.

Upravo to radosno nasljedovanje učinit će da postanete oduševljeni u prenošenju vjere. Ne štedite energije u svjedočenju da je Isus izvor pune radosti i punina najdubljeg smisla života. Pripovijedajte drugima, kao Samarijanka svojim sugrađanima, da ste susreli Gospodina (usp. Iv 4, 28-29). Budite kao Ivan Krstitelj, kao Andrija ili kao Filip, radosni navjestitelji susreta s Onim o kojemu su govorili proroci (usp. Iv 1, 40-45) i kojemu ste vi posvetili svoj život, i koga želite izbližega nasljedovati, povjeravajući njemu svoje mladenačko srce. Ako se vi odrekente toga da budete misionari među mladima, tko će ih drugi moći evangelizirati? Vi ste naravni misionari svojim vršnjacima. Neka vaše srce, ugrijano slušanjem riječi Gospodnje i susretom s njim, pokreće vaše korake da hitite prema drugim mladima, da im navijestite dobru vijest Evanđelja i lijepu vijest franjevačkoga poziva (usp. Lk 24, 33). Isus je htio osjetiti da vas treba, jednako kao što Crkva i Red osjećaju potrebu mladih koji će, dajući  da ih sam Krist evangelizira, i oni evangelizirati druge mlade. Prihvatite s velikom odgovornošću i radošću  svoje poslanje.

Ali, imajte na umu da ljudi našega vremena, osobito mladi, traže od vas, kao i od mene, ne samo da govorimo o Kristu, nego da na neki način učinimo da ga i oni vide. I stoga vas molim da budete kontemplativni motritelji njegova lica. U svakom trenutku imajte svoje srce okrenuto Gospodinu (usp. NPr 22, 19), neka ništa ne priječi vaš obiteljski odnos s Njim, neka vas ništa ne dijeli od njega, neka se ništa ne postavlja između njega i vas (usp. NPr 23, 10). Ta kontemplacija lica Gospodinova učinit će vas posebnim darom Duha Redu, svijetu i samj Crkvi. Danas, u Godini vjere, tražim od vas radikalno opredjeljenje za vjeru i život, na takav način da budete “straža jutarnja” (usp. Iz 21, 11-12).

“Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta” (Mt 28, 20). Neka te riječi prate naš hod, neka oživljuju nadu vaših i naših srdaca, i neka hrane vašu i našu čvrstu vjeru i odlučnu volju da nasljedujemo stope Gospodina našega Isusa Krista.

Neka nas uvijek prati zaštita “Djevice koja je Crkvom postala” (PozDM 1). Njoj, “izabranoj od presvetoga Oca nebeskoga koji je posveti sa svojim presvetim ljubljenim Sinom” (PozDM 2), povjeravam vašu i našu vjernost, sada i zauvijek. Amen, amen, fiat, fiat.


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas436
Ovaj mjesecOvaj mjesec50865
UkupnoUkupno7736633

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36