Zagreb: O. Provincijal predvodio slavlje uoči 'Antićeva 2013.'

Uoči 48. obljetnice smrti sluge Božjega o. fra Ante Antića u nedjelju, 3. ožujka, euharistijsko slavlje predslavio je provincijal fra Joško Kodžoman, a u koncelebraciji su bili vicepostulator fra Josip Šimić, gvardijan fra Mate Matić, fra Žarko Maretić i fra Mate Topić.

Na početku slavlja fra Mate Matić, gvardijan samostana Majke Božje Lurdske, pozdravio je o. Provincijala i izrazio želju da se za vrijeme njegove službe provincijala sluga Božji o. fra Ante Antić proglasi blaženim. O. Provincijal je, uvodeći u slavlje, pozvao sve vjernike da razmišljaju o krepostima i vrlinama Sluge Božjega kako bismo ga mogli nasljedovati i biti dionici istih milosti koje je Bog udijelio fra Anti Antiću.


„Pravilo koje Vas vodi i ravna jest sveta vjera. Nje se morate držati“ (AP III/17, 18) bila je misao za propovijed o. Provincijala koji je u svojoj propovijedi rekao: Ponosni smo što smo u svojim redovima imali subrata kakav je bio fra Ante Antić, tog tihog svjedoka  vjere a ujedno velike karizmatske  ličnosti, koja je obilježila svoje vrijeme, te svratila pozornost mnogih na sebe, od uglednih sveučilišnih profesora i liječnika, do običnih i priprostih ljudi. On nije bio poput mnogih suvremenih karizmatičnih ličnosti i estradnih svećenika, koji svoje karizmatske sposobnosti i moći skupo prodaju na tržnicama svetoga i manipuliraju duhovnošću.  Naprotiv, svoja karizmatska umijeća, fra Ante je koristio u svrhu širenja zdrave pobožnosti, daleko od svakog oblika histerične navezanosti na svoju osobu i stvaranja kulta ličnosti. Iskreno živeći svoje svećeništvo i franjevaštvo, fra Ante je utjelovio mnoge visoke ideale kršćanske vjere, zbog čega je i danas živo prisutan u svijesti ljudi koji su ga imali privilegij osobno sresti i upoznati. On nas sve zajedno poziva da budemo čitavi Gospodinovi, da samo Njemu pripadamo i da samo Njemu poklonimo svoje povjerenje. Uistinu , ne vidim ni jednu duhovnu, pa ni političku snagu na širokom aeropagu svakodnevlja, koja bi nam bila u stanju ponuditi bolja rješenja za prevladavanje duhovne i moralne krize u koju je zapalo naše društvo.

O. Provincijal je pozvao prisutne vjernike da budu aktivni suradnici u procesu proglašenja dobrog oca Antića blaženim, odnosno, svetim, na način da mu se ubuduće s više vjere i pouzdanja utječu u svojim molitvama i životnim potrebama, te da pokažu hrabrost i otvorenost u svjedočenju milosti i darova koje će primit od Boga i po njegovu zagovoru.

Na završetku slavlja fra Josip Šimić, vicepostulator kauze sluge Božjega fra Ante Antića, zahvalio je o. Provincijalu i pozvao sve vjernike na molitvu sluzi Božjem koju je predmolio fra Joško Kodžoman.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevanje je predvodio zbor Franjevačke mladeži.

Euharistijsko slavlje prvog dana trodnevnice predvodio je vicepostulator fra Josip Šimić koji je govorio o fra Anti kao svjedoku vjere na temelju citata iz Antićevih pisama „Uvijek sve gledajte očima vjere.“ (AP II/24, 19.1)

Drugog dana euharistijsko slavlje predvodio je fra Stjepan Čovo na temu „Po vjeri Isus živi u nama“ koja se odnosi na citat: „Budimo uvijek u Njegovoj svetoj prisutnosti puni vjere.“ (AP II/30, 26)

Na dan 48. obljetnice smrti Sluge Božjega, 4. ožujka, euharistijsko slavlje predslavit će vladika križevački mons. Nikola Kekić.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas997
Ovaj mjesecOvaj mjesec10227
UkupnoUkupno7625105

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56