Dirljivi oproštaj od fra Frane u Geretsriedu

Nakon 17 godina pastoralnog djelovanja franjevaca Provincije Presvetog Otkupitelja (fra Frane Čugure, fra Ivana Križanovića, fra Mate Puđe i fra Frane Milanović-Litre) na njemačkoj župi „Maria Hilf“ u Geretsriedu kod Münchena koja se ujedinjuje sa drugom župom u istom gradu, stotine vjernika se oprostilo od svog obljubljenog i posljednjeg župnika fra Frane Milanović-Litre. Usprkos svečanoj proslavi svi su bili žalosni zbog njegova odlaska na novu službu. Ovaj događaj popratile su i novine Münchener Merkur od 18. veljače 2013, čiji članak  prenosimo.

Još jednom je fra Frano jučer otvorio svoje srce svojoj zajednici. Također su ga već prošle godine u listopadu na putovanju u Hrvatsku, njih četrdesetak upoznali u njegovom ljudskom izdanju, gdje im je otvorio svoje srce, pokazao svoje rodno mjesto i obitelj i proveo ljepotama svoje domovine Hrvatske- prisjetio se fra Frano u svojoj oproštajnoj propovijedi. Svoj premještaj u Hrvatsku katoličku misiju – Köln, usporedio je sa Izlaskom izabranog naroda. U svom je Redu mnogo puta bio premještan, prije dolaska u Geretsried bio je misionar u Buenos Airesu, i tako je u njemu sazrela misao: „Kamo god budem išao, uvijek ću pripadati svom Bogu“. Isto tako i Crkva treba Izlazak kako bi uvijek bila otvorena za novi početak, poručio je župnik stotinama svojih vjernika koji sudjeluju u procesu sjedinjenja obiju katoličkih župa u Geretsriedu. „Ne bojte se, ništa neće propasti, obje župe će živjeti kao jedn bračni par i zajedno se brinuti za svoju djecu - svoje vjernike“. Hrvat je dao svoju prosudbu o prognanima iz istočnog bloka, kao i svojim prognanim zemljacima koji su u ovom gradu izgradili svoju novu egzistenciju. Osjetio je zajedništvo i povezanost svih građana Geretsrieda sa svojim gradom i svojom Crkvom i to je bio razlog da se ovdje tako dobro osjećao – ustvrdio je fra Frano. Riječi obljubljenog župnika, kao i župski zbor popraćen orguljama i violinama, izmamiše nekima i suze u očima.


Predsjednica župnog vijeća gđa. Gerda Urso zaželjela je „dragom Frani“ dobar prijem u Kölnu. Novi župnik Georg Maerz prenio je svome kolegi da i u buduće svojim radosnim pristupom otvara ljudima srce za Evanđelje. Gradonačelnica Geretsrieda gđa. Cornelia Irmer, na zaključnoj proslavi u župskim prostorijama, obratila se franjevcu sa ti, pribrojivši mu „ sasvim posebnu privlačnu snagu“, te mu uručila šalicu sa geretsriedskim amblemom napunjenu slatkišima kako bi zasladio ovaj odlazak.

Da se redovnik ne bi olako oslobodio tjelesnih užitaka, dječiji zbor izveo vlastitu komponiranu pjesmu u kojoj se uz ostalo spominje i hrvatsko nacionalno piće - šljivovica. Sa jednom fotoreprtažom zajednica se potsjetila na zajedno provedene tri godine i ovu prezentaciju popratila posljednjim riječima: „Hvala Pater Frano. Mi smo žalosni jer Ti odlaziš, ali zahvalni da postojiš.“

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1010
Ovaj mjesecOvaj mjesec51439
UkupnoUkupno7737207

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39