Čuvari Kristova groba u župi Promina

Ove godine na Cvjetnicu, 24. ožujka, vjernici Promine okupili su se u župnoj crkvi sv. Mihovila na euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik fra Petar Pletikosa. Nakon mise ovogodišnji čuvari Kristova groba sakupili su se u župnoj kući u Čitluku. Nakon ručka »grobari« su se dogovorili o svim aktivnostima kroz vazmeno trodnevlje. Uz saznanje da ove godine ima 7 novih »grobara« na popisu se našlo 25 čuvara Kristova groba.

Na Veliki četvrtak »grobari« su se okupili u 18,30 sati ispred župne crkve. Stariji »grobari« su pripremali nove za službu. Misa večere Gospodnje je počela u 19,00 sati uz čitanja koja su odradili ovogodišnji čuvari Kristova groba. U dvorani posljednje večere Isus je oprao učenicima noge, isto tako naš župnik fra Petar Pletikosa učinio je i ovogodišnjim »grobarima«. Mnogi su bili iznenađeni da je nakon pranja i poljubio noge svima. Nakon prijenosa Presvetog Otajstva započela je služba za čuvare Kristova groba.

Na Veliki petak »grobari« su se okupili u 14,00 sati u župnoj kući na ručku. Uz dobro pripremljeni bakalar i odlično vino iz župne kuće dogovorili su se o ostalim aktivnostima za dane koji dolaze. Na žalost svih čuvara a pogotovo onih koji prvi put vrše tu službu ove godine, zbog kiše, nije bilo procesije kroz Oklaj.

Za vrijeme vazmenog bdijenja nakon pjesme Slava Bogu na visini za čuvare Kristova groba to je najljepši i najočekivaniji trenutak njihove službe. Svi se okupe oko Isusova groba i skidanjem kape, klecanjem, molitvom i bježanjem iz crkve obilježavamo Isusovo uskrsnuće. Po starom običaju »grobari« su ispred crkve zapivali po prominski. Nakon nekog vremena svi se vraćaju na oltar i sudjeluju u nastavku euharistije. To je slika koju je teško opisati riječima. Završetkom euharistije »grobari« nastavljaju zajedničko druženje.

Na sam dan Uskrsa dolaze u narodnim nošnjama na sv. misu.

Na Uskrsni ponedjeljak čuvari Kristova groba krenuli su autobusom u 4,30 sata iz Oklaja u Rogotin. Polazak na put započeli smo molitvom. U Rogotinu ove godine održan je tradicionalni festival žudija-čuvara Kristova groba.

Više od 600 Žudija-čuvara Kristova groba prodefiliralo je Rogotinom. Među trideset i dvije skupine, iz Dalmacije, kontinentalne Hrvatske te Vareša u susjednoj BIH, sudjelovali su i Prominski čuvari.

Kada su kuburaši iz Marije Bistrice i Lobora svojim plotunima označili početak ovogodišnjeg trinaestog  po redu Festivala, Žudije su se postrojile za milenijsku fotografiju Šime Strikomana, nakon čega je nastavljen mimohod mjestom do župne crkve Svetoga Trojstva gdje je upriličena sveta misa te scenski nastup svake pojedinačne skupine.

Prominski grobari prikazivali su dio svojih korizmenih i uskrsnih običaja, od čuvanja Kristova groba, pa do „padanja“ u noći vazmenog bdijenja. Uglavnom je osnova običaja ista kod svih skupina, koje u svojim mjestima sudjeluju u takozvanoj folklornoj liturgiji čuvanja Svetoga groba tek na samom kraju postoje određene razlike. Neki u svojim običajima imaju padanje Žudija za vrijeme uskrsnuća dok drugi u strahu bježe.

Stanovnici Rogotina raširenih su ruku dočekali čuvare Kristova groba te ih ugostili u svom mjestu. Nakon festivala »grobari« Promine imali su dogovor s čuvarima iz Baške Vode o zajedničkom druženju u njihovom mjestu. Domaćini su ugostili prijatelje iz Promine za pamćenje i obvezu uzvratiti takvo druženje u Promini 2014. godine jer se festival održava u Vrlici.

To prijateljstvo traje već godinama i sigurni smo da neće prestati ma što bilo. Druženje je potrajalo dugo u noć. Povratak u Prominu započeo je molitvom u autobusu i svi skupa sretni i zadovoljni vratili smo se u Prominu oko 1,30 minuta u utorak.

Završetak ovogodišnjeg druženja »grobara« iz Promine bit će u subotu, 6. 4. 2013. na ručku kod župnika fra Petra u župnoj kući.

Sudionici trinaestog festivala Žudija: Presveto Trojstvo Rogotin, Sveti Duh Tisno, Sveti Ante Knin, Sveti Martin Sumartin, Uznesenje Marijino Prvić Šepurine, Majka Božka Bistrička Marija Bistrica, Sveti Mihovil Oklaj, Sveti Mihovil VAreš, Sveti Ante Lobor, Sveti Frane Betina, Gospa Karmelska Selca, Gospa od zdravlja Jezera, Velika Gospa Tribunj, Marijino uznesenje Mirlović Zagora, Presveto Ime Isusovo Miljevci, Našašće Svetog križa Vodice, Sveti Luka Gornje Sitno, Sveti Stjepan Brela, Uznesenje BDM Baška voda, Sveti Frane Imotski, navještenje BDM Vrgorac, Uznesenje BDM Katuni Kreševo, Sveti Nikola Metković, Sveti Stjepan Opuzen, Ledena Gospa Vid, Sveti Stjepan Vlaka, Srce Isusovo Mlinište, Gospa Karmelska Bagalović, Sveti Ante Komin, Sveti Jure Desne, Kraljica Mučenika Radun, Gospa Ružarica Vrlika.

Fotografije

Zvone Bare


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1772
Ovaj mjesecOvaj mjesec71766
UkupnoUkupno7614267

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61