Hodočašće novaka „Stopama sv. Franje Asiškoga“

 

Najiščekivaniji događaj kojim se novaku najbliže približi franjevaštvo kakvo je bilo u svojim početcima jest odlazak u Asiz – rodni grad našeg serafskog oca Franje. I ove godine, od 8. – 15. travnja 2013., novicijatu Bosne Srebrene pripala je čast organizirati tradicionalno hodočašće novaka Južnoslavenske konferencije franjevačkih provincija u Asiz. Stopama sv. Franje uputili su se meštri, domeštri i novaci iz Livna, s Humca, s Trsata te s Visovca. Ukupno četrdeset i jedan hodočasnik. Svakoga dana po jedan novicijat animirao je molitvene točke – sv. misa, krunica, časoslov.


 

Ponedjeljak, 8. travnja

Najprije su se bosanski i hercegovački novaci sa svojim meštrima sastali na Visovcu s novacima splitske Franjevačke provincije. Na otočiću su ih dočekali i dobrodošlicu im zaželjeli gvardijan samostana fra Mate Gverić te meštri, fra Jure J. Šimunović i fra Stojan Damjanović, skupa s novacima. Domaćini su svoje goste ugostili prigodnim ručkom, nakon kojega su se sva tri novicijata s kombijima zaputili u Rijeku, na Trsat. Na Trsatu su ih srdačno dočekali meštri fra Zoran Bibić i fra Krunoslav Kolarić sa svojim novacima zagrebačke Franjevačke provincije.

 

Utorak, 9. travnja

U ranim jutarnjim satima uputili smo se autobusom s Trsata da bismo istoga poslijepodneva stigli u Asiz. Najprije smo se smjestili kod sestara Marijinih misionarka. Smjestivši se, nakon kratke stanke, uputili smo se prema svetištu sv. Damjana gdje nas je dočekao bogoslov zadarske provincije fra Leopold koji nam je objasnio pojedinosti svetišta. Tu smo također slavili i svetu misu koju je predslavio meštar fra Zoran Bibić. Po povratku iz Svetog Damjana uputili smo se u Porcijunkulu na pjevanu večernju molitvu na talijanskom jeziku.

 

Srijeda, 10. travnja

Nakon molitve i zajutarka zaputili smo se u Reatinsku dolinu, a prvo odredište bilo je Rivotorto, mjesto u kojem je bilo prvo Franjino boravište i boravište njegove braće. Odatle smo put nastavili za Greccio, mjesto u koje je Franjo prvi put stigao 1217. i gdje je napravio prve jaslice na svijetu, a tu se također danas nalazi i muzej jaslica iz cijeloga svijeta. U ovom svetištu sv. misu je predslavio fra Drago Vujević, domeštar hercegovačkih novaka. Iz Greccia smo se zaputili u Fonte Colombo – „franjevački Sinaj“, mjesto u kojem je Franjo 1223. godine napisao Regulu – Potvrđeno pravilo. Sljedeće odredište bila je La Foresta, mjesto u kojem danas borave članovi zajednice „Mondo X“ koji se liječe od raznih vrsta ovisnosti – droga, alkohol, kocka… Dvojica mladića iz te zajednice svjedočili su o svome životu i radu u zajednici. Iz La Foreste zaputili smo se u Poggio Bustone, gdje smo razgledali gornji i donji eremitorij te špilju otkrivenja.

 

Četvrtak, 11. travnja

Nakon jutarnje molitve i zajutarka, uputili smo se na svetu misu u Porcijunkulu. Svetu misu je predslavio visovački meštar fra Jure. Nakon mise, slobodno vrijeme smo iskoristili za osobnu molitvu, razgledavanje svetišta i posjet suvenirnici. Poslijepodne smo organizirano krenuli u samotište Carceri koje se nalazi na padinama gore Subasia iznad Asiza. Nakon razgledavanja samotišta i molitve u tišini zaputili smo se pješice do sv. Damjana na večernju molitvu, uz koju je bilo i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

 

Petak, 12. travnja

Odredište za koje je ovaj dan bio pridržan jest Sacro Convento, svetište sa dvije bazilike – donjom bazilikom, u kojoj se unutar kripte nalazi groba svetog Franje, te gornjom bazilikom, posvećenoj Bl. Djevici Mariji. U kapelici u kojoj se nalazi grob sv. Franje slavili smo svetu misu koju je predslavio meštar fra Marko. Nakon svete mise, uz pomoć fratra iz samostana, razgledali smo samostan i njegove znamenitosti. Kasnije je svatko mogao osobno razgledati ostale znamenitosti, kao što su: bazilika sv. Klare (s njezinim grobom), crkva sv. Rufina, Chiesa Nuova (Franjina rodna kuća) itd. Tko nije sve stigao pogledati prijepodne, mogao se poslijepodne ponovno vratiti u obilazak.

 

Subota, 13. travnja

Nakon molitve i zajutarka pozdravili smo se sa sestrama i zahvalili im se na gostoprimstvu. Pozdravivši se s Franjinim Asizom, krenuli smo prema La Verni – gori koju je sv. Franji darovao plemić iz Toscane, Orlando de Chiusi iz Casentina. Na La Vernu smo stigli prije ručka te smo imali dovoljno vremena za razgledavanje svetišta. Sa samostanskom zajednicom smo zajedno objedovali, a u 15.oo sati smo izmolili molitvu srednjeg časa te u procesiji iz bazilike krenuli do kapele stigmata. U 17.30 sati imali smo svetu misu u kapeli stigmata koju je predslavio fra Zoran. Nakon svete mise, imali smo pjevanu večernju i krunicu na talijanskom u bazilici.

 

Nedjelja, 14. travnja

Nakon zajutarka na La Verni, krenuli smo prema Padovi – „gradu svetaca“. Kada smo stigli, prvo smo posjetili baziliku sv. Ante Padovanskog. Potom smo se uputili u svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u kojem smo slavili svetu misu koju je predslavio meštar fra Slavko. Poslije svete mise napustili smo Padovu i krenuli prema Hrvatskoj, na Trsat, gdje smo mi (novaci s Visovca, Livna i Humca) prenoćili, a ujutro, nakon jutarnje molitve i zajutarka, pozdravili smo se s domaćinima i uputili ka svojim novicijatima!

Tekst: fra Stipan Vugdelija

Fotografije: fra Marko Đerek


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1041
Ovaj mjesecOvaj mjesec10271
UkupnoUkupno7625149

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35