Nedjelja Dobrog Pastira: Bogoslovi u Hrvacama

Četvrta vazmena nedjelja naziva se i nedjeljom Dobrog Pastira. Ovaj dan cijela Crkva na poseban način moli da Bog pošalje radnika u žetvu svoju; njim ujedno i završava službeni tjedan molitve za duhovna zvanja. U toj prigodi bogoslovi su pošli u župu Svih Svetih u Hrvacama, gdje su sudjelovali na svetim misama. Animirali su pjevanje i čitali Božju Riječ kako bi dali svjedočanstvo života koji se želi predati Bogu na službu njegovu narodu. Sv. mise u 9 i 10.30 sati predslavio je magistar fra Jure Hrgović u suslavlju sa župnikom fra Nevenom Pavlinušićem.


Fra Jure, koji, uz službu magistra bogoslova, vrši i službu pročelnika provincijskog Vijeća za duhovna zvanja, u svojoj je propovijedi potaknuo vjernike ove župe da i oni daju svoj doprinos ovoj plemenitoj nakani: obitelji je pozvao da budu mjesta ljubavi i iskrene molitve kako bi stvorili preduvjete za rast klice Božjeg poziva u srcima njihove djece; djeca i mladi, sa svoje strane, trebali bi se otvoriti Božjem glasu i uvidjeti uzvišenost duhovnog poziva, istaknuo je, između ostalog, propovjednik.

Poslije euharistijskih slavlja, slijedio je ručak u župnoj dvorani gdje su se bogoslovima pridružili i ministranti i framaši, a svojim dolaskom sve je razveslio i fra Frano Doljanin, tajnik Provincije, rodom iz ove župe.

Nakon ručka, kojem su uz župnika fra Nevena, velikodušno pridonijeli župljani domaćim kruhom, uštipcima i kolačima, bogoslovi, ministranti i framaši, odmjerili su snage u nekoliko sportskih disciplina: nogometu, balotama i stolnom nogometu. Našlo se vremena i za šalu, pjesmu i posjet obližnjem izvoru Vojskove. Ovaj popodnevni program bio je zaista radosno druženje u kojem se očitovala ljepota svećeničkog i redovničkog poziva, kao života darovanog drugima. Ostala je zapamćena izjava jedne članice franjevačke mladeži: “Kad vidim radost ovih fratara , i ja bih htjela biti fratar!” Ova rečenica, kao i zahvalne riječi drugih župljana i neumorne i do kraja predane, časne sestre Vitalije, znak su da je ovaj susret uspio, jer cilj mu je bio posvjedočiti ljepotu svećeničkog i redovničkog života i privući takvom životu nove mlade snage. Ova župa uvijek je davala Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja duhovna zvanja, a vjerujemo da će tako biti i ubuduće. Dvije zajednice u župi: tridesetak ministranata i dvadesetak framaša garancija su da će po njima ili preko njih glas Božjeg poziva i dalje odzvanjati ovim pitomim krajem i da će mu se odazvati oni najodvažniji.

Bogoslovi su nakon pozdrava sa svojim razdraganim domaćinima svoj put prema Splitu nastavili obilaznim putem, preko Otoka, gdje je ulogu jednog od prijevoznika preuzeo župnik fra Miro Ančić. U Otoku je danas bila podjela sakramenta sv. krizme, pa je, ugledavši mlade fratre ispred župne kuće, prvi susjed sve pozvao na osvježenje, jer je jedan od krizmanika bio i iz te obitelji. Potom je uslijedio posjet izvoru Ovrlja, koji je sve iznenadio svojim slapovima i bistrinom. Mnogo ljudi uživalo je u blizini izvora u ugodnom ambijentu kasnog nedjeljnog poslijepodneva. Prolazak fratara s usana svih izmamio je iskreni pozdrav: “Hvaljen Isus!” i duboko poštovanje koji čovjek ovog kraja ima prema svom svećeniku. I za kraj: izvor Rude. Zadivljeni snagom i ljepotom sestrice vode koja se probija iz krševite zemljine kore, uz šum vode i zalazak sunca, izmolili smo večernju molitvu i okrijepili tijelo hranom koju su za nas spremili u Hrvacama.

Pred sam polazak, još jedno iznenađenje. Ugledavši fratre na izvoru iz kuće na brijegu, u zaseoku Tadići, došao je brat don Ivana Tadića, našeg profesora na KBF-u. Sa svojom suprugom donio je narezan domaći kruh i pršut kako bi počastio svoje fratre. Još jedan dokaz da prisutnost svećenika budi poštovanje u srcu hrvatskog čovjeka i poticaj svima nama da to povjerenje opravdavamo svojim djelima i da ono živi i u budućim generacijama pastira ovog naroda Božjeg.

Nije se bilo lako odvojiti od Rude, ali već od sutra je novi radni tjedan i povratak u svakodnevnicu. Prolazak kroz Grab budi želju za posjetom izvoru istoimene rječice, ali već se polako počeo gasiti dan pa to ostavljamo za neke buduće prigode.

Nedjelja dobrog Pastira i u srcima bogoslova ojačala je vjeru da je poziv na svećenički i redovnički život kojem su se odazvali višestruko dragocjen. Ostaje nada da će svjedočanstvo takvog života u njega privući nova zvanja, kako u župi Hrvace, tako i u ostalim mjestima kuda su danas prolazili.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas869
Ovaj mjesecOvaj mjesec10099
UkupnoUkupno7624977

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54