Proložac: Blagoslov kamena temeljca za novu crkvu

Blagdan sv. Josipa Radnika svečano je proslavljen u srijedu 1. svibnja u drevnoj imotskoj župi sv. Mihovila u Prološcu gdje je u brdskom dijelu ove prostrane župe u zaseoku Podi postavljen i blagoslovljen kamen temeljac za novu crkvu koja će biti izgrađena na temeljima stare crkvice.


Svečano euharistijsko slavlje na temeljima nedavno srušene crkvice predvodio je dr. fra Željko Tolić donedavni provincijali ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja-Split, a danas magistar postulanata u Imotskom i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu uz koncelebraciju prološkog župnika fra Vinka Gudelja, župnog vikara fra Rafaela Begića te fra Zorana Kutleše svećenika iz imotskog samostana. U svojoj nadahnutoj homiliji prof. Tolić istaknuo je simboliku ovoga dana i važnost sv.  Josipa radnika. Kazao je kako on kao stup svoje obitelji mora biti primjer svakome uz napomenu da u današnjem vremenu ekonomske krize koja se često manifestira krizom duha moramo biti ravnopravni prema svakome i poštivati svakoga. Kazao je kako na poseban način treba zaštititi obitelj i ženu kao nositeljicu iste jer kako je istakao: „Nije Bog stvorio ženu od Adamove pete da bi se ona gazila, nego od rebra da mu bude ravnopravna“.

Nakon mise dr.fra Tolić blagoslovio je kamen temeljac koji su za vrijeme blagoslova držali prološki župnik i inicijator gradnje fra Vinko Gudelj i Mate Lasić, načelnik općine Proložac koja će uz vjernike prološke župe pomoći u izgradnji ove crkve.

Uoči misnog slavlja, za vrijeme kojega je pjevao mješoviti pjevački zbor župe  Proložac pod ravnanjem njihove dugogodišnje voditeljice s. Filipe Smoljo, župnik fra Vinko Gudelj izvršio je tradicionalni blagoslov polja za gornji dio župe.

Crkva sv. Josipa Radnika u Prološcu Gornjem kod Maršića izgrađena je 1985.godine po nacrtu ing.arh. Vinka Grabovca zalaganjem ondašnjeg župnika fra Vinka Prlića koji u ono teško vrijeme zadnjih izdisaja komunističke diktature teško uspjevao ishoditi sve dozvole za gradnju ove crkve, a zbog udaljenosti od župne crkve gradnja ovog sakralnog objekta bila je prijeko potrebna.  Budući da je bila dosta malena nakon dvije godine je proširena, a zbog dotrajalosti je nakon Uskrsa ove godine srušena.

Fotografije

Josip Šerić


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2071
Ovaj mjesecOvaj mjesec21430
UkupnoUkupno7636308

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70