Karakašica: Proslava sv. Leopolda B. Mandića i blagoslov kipa

U nedjelju, 12. svibnja 2013., u Karakašici se svečano proslavila svetkovina sv. Leopolda Bogdana Mandića. Fra Joško Kodžoman je na početku slavlja blagoslovio novi kip Leopolda Bogdana Mandića, a zatim je bila procesija. Prvi kip Leopolda Bogdana Mandića nabavio je 1981. godine fra Petar Lubina kad je posluživao Karakašicu, a danas urednik lista „Marija“.


Euharistijsko slavlje je predvodio fra Petar Klapež, gvardijan sinjskog samostana uz o. fra Jozu Zrnčića, o. fra Blaža Toplaka skupa sa mnoštvom vjernika koji su došli ne samo iz okolice koji pripadaju toj crkvi nego i drugih pobožnih vjernika odanih našemu svecu. Fra Petar je na početku propovijedi pozdravio o. Provincijala, fra Jozu, vjernike i pjevače, a zatim uputio čestitku svim majkama jer se istog dana slavi majčin dan. Govoreći o životu i radu sv. Leopolda o. Gvardijan je istakao vrijednost obitelji i kako je Leopold bio „siromašni franjevac zlatne ruke“ jer je bio svetac pomirenja. Mnogi su po njegovu zagovoru dobili milosti Božje. Za vrijeme domovinskog rata mnoge su naše crkve bile srušene ili oštećene, rekao je fra Petar, ali crkva u Karakašica je ostala netaknuta kao i 'soba za pomirenje' u Padovi što je prorekao Leopold. Moliti i klečati pred ovim Svecem, naglasio je o. Gvardijan, znači dobiti milosti Božje po njegovu zagovoru i bez straha kročiti kroz život. Mi živimo u okruženju i ulazimo u društvo u kojem se gube kršćanske vrijednosti. Danas oni koji su na vlasti manipuliraju zakonima jer ne vjeruju u Božju snagu. Onaj tko vjeruje Bogu otkriva milost Božje snage i ima veliko bogatstvo. Na kraju propovijedi naglasio je da u životu treba slijediti primjer Leopolda slaveći osobito sakrament pomirenja, a prilika za to pruža se u Svetištu Gospe Sinjske.


Na završetku euharistijskog slavlja je bio recital koji je priredio fra Blaž Toplak, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju s pravom javnosti. Recital su čitale Kata, Tihana, Robertina i Marija, a pjesmom je pratio zbor iz franjevačke crkve iz Makarske, koji je, uz župni zbor, pjevao i za vrijeme svete mise.

Fra Jozo Zrnčić, župni vikar Karakašice, zahvalio je o. Provincijalu, o. Gvardijanu, propovjednicima koji su predvodili trodnevnicu: župnik Gospe Sinjske fra Ante Bilokapić, župni vikar Gospe Sinjske (Brnaze) fra Luka Norac Kevo i urednik „Kačića“ fra Gabrijel Jurišić. Potom je zahvalio pjevačima iz Makarske kao i s. Kruni Grgat i župnom zboru, fra Blažu Toplaku i djevojkama koje su izvele recital te svima koji su na bilo koji način doprinijeli slavlju.

O. Provincijal je, prije blagoslova, zahvalio fra Jozi na ljubavi i trudu koji čini za crkvu i vjernike te naglasio kako ima osjećaj kao da je slavlje mlade mise. Izrazio je želju da se to ostvari što je moguće prije u ovoj crkvi. Pozvao je očeve i majke da potiču svoju djecu na redovničko-svećenički poziv jer, ako nema fratara, možemo imati lijepe crkve ali ćemo imati samo lijepe orgulje i kipove ali se neće moći slaviti sakramenti. Ljepota prostora treba prijeći u obitelji živeći život prema evanđeoskim vrijednostima. Na kraju je svima čestitao na ljepoti slavlja i zaželio da ih u životu prati njihov zaštitnik sv. Leopold.

Crkva se teškim mukama rađala 1978./79., iako se odavno osjećala njezina potreba. Nije bilo lako dobiti dozvolu u vremenima njezine gradnje pod vodstvom ondašnjeg gvardijana o. fra Joze Matića. Crkva je jednostavna građevina sa natkrivenim ulazom, a uz crkvu je sakristija koja ujedno služi za vjeronaučnu dvoranu.

Kasnije su svećenici uljepšavali, dotjerivali i ukrašavali crkveni molitveni prostor, uveli centralno grijanje 2004. godine. Ispred crkve je uređeno i asfaltirano parkiralište, posađena stabla i ukrasno drveće sa dijelom zelene površine. Najveće i najopsežnije zahvate u uređenju crkve poduzeo je o. Jozo Zrnčić, sadašnji poslužitelj crkve koji je zauzetim i neumornim nastojanjem mnogo toga učinio u crkvi. Uredio je unutarnji prostor crkve, podigao kor, nadstrešnicu, proširio sakristiju i nju doveo u  višenamjensku uporabu. Posebni događaj se ipak zbio 14. listopada 2012. godine kad je o. Joško Kodžoman provincijal, blagoslovio novi zvonik i tri crkvena zvona uz asistenciju o. Zrnčića, o. fra Petra Klapeža, gvardijana samostana Gospe Sinjske i o. fra Ante Bilokapića, sinjskoga župnika. Crkva sada odsijeva u svom sjaju i uočljiva je putnicima koji putuju državnom cestom. Zvona sa skladnog zvonika svakodnevno hvale Gospodina i pozivlju vjernike da svoja srca usmjere prema nebeskim visinama.

Ovogodišnja svetkovina sv. Leopolda jest ujedno velika zahvala Bogu, dobročiniteljima koji su pomogli da se uljepša ovaj dom Gospodnji. Ipak veliko priznaje i posebna zahvalnost ide sadašnjem neumornom radniku-svećeniku o. fra Jozi Zrnčiću kojemu je vjernički puk Karakašice i donjeg Suhača neobično zahvalan za sve što je učinio za taj sakralni prostor.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2014
Ovaj mjesecOvaj mjesec21373
UkupnoUkupno7636251

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 68