Pohod nadbiskupa Martina Vidovića misijama u Njemačkoj

Naslovni ninski nadbiskup iz Rima mons. Martin Vidović podijelio je u subotu 18. svibnja sakrament potvrde u hrvatskim katoličkim misijama (HKM) Mainz, Darmstadt i Hanau, a na svetkovinu Duhova, u nedjelju 19. svibnja, i u HKM Wiesbaden.

U Mainzu je sakrament potvrde primilo 14 krizmanica i krzmanika iz HKM Mainz, petero iz HKM Rüsselsheim i jedna krizmanica iz HKM Wiesbaden. U HKM Darmstadt je bilo trideset šestero, u HKM Hanau oko dvadesetero, a u HKM Wiesbaden trideset troje krizmanika. Svačno misno slavlje mons. Vidović je predvodio u crkvi Sv. Bonifacija u Mainzu u zajedništvu s voditeljem HKM Mainz fra Antom Bilićem, u Darmstadtu u crkvi Sv. Fidelisa u zajedništvu s voditeljem HKM Darmstadt fra Nediljkom Brečićem, u HKM Hanau u zajedništvu s voditeljem HKM Hanau fra Ivanom Kovačevićem i u crkvi sv. Kilijana u Wiesbadenu u zajedništvu s voditeljem HKM Wiesbaden dr. fra Antom Bilokapićem.

Oca nadbiskupa su pozdravili voditelji misija, predstavnici krizmanica i krizmanika te roditelji krizmanica i krizmanika, koji su zahvalili za pripremu njihove djece za sakrament potvrde uz prigodni dar o. Biliću i s. Dioniziji Tomas u HKM Mainz, o. Brečiću i s. Damjani Damjanović i s. Anđeli Milas u HKM Darmstadt, o. Kovačeviću u HKM Hanau te o. Bilokapiću i s. Auksiliji Milić u HKM Wiesbaden. Vjernici su obnovili krsna obećanja, a u prikazanim darovima prineseni su prigodni i znakoviti darovi.

Mons. Vidović je u propovijedi na svetkovinu Duhova istaknuo kako su dar Duha Svetoga i vlast opraštanja grijeha plod Kristova vazmenog otajstva, plod njegove muke, smrti na križu i uskrsnuća. „Dar je to otkupljenom čovjeku i vlast je to dana apostolima i po njima Crkvi na dobro i spas svakoga čovjeka. Sinovi Božji, baštinici Božji i baštinici Kristovi otkupljeni su da bi bili pozvani na slobodu, da bi bili slobodni u Kristu. Uistinu, za slobodu nas Krist oslobodi. Sve ovo što slušamo, ne tiče se nekih trećih osoba, već se tiče i tebe i mene. Neka ničije srce ne ostane tvrdo, ničiji um zatvoren, posebno vaš, dragi potvrđenici. Radostan je ovo i svet dan. Danas svetkujemo svršetak vazmenog otajstva, koji se dovršava Božjim naumom ljudskoga spasenja. Ovo je ujedno i svetkovina utjehe i nade, svetkovina novoga dostojanstva čovjeka. Biti kršćanin izazov je i obveza. Izazov jer biti kršćanin znači suočiti se sa stvarnošću s kojom živimo i oblikovati je prema Božjem naumu s čovjekom izgrađujući Božje kraljevstvo ovdje na zemlji, koje će se dovršiti na nebesima. Obveza biti kršćanin, znači također ljubiti Boga iznad svega, a bližnjega kao samoga sebe, odnosno biti suodgovoran za svijet u kojem živimo i kojeg nam je Bog povjerio stvorivši nas na svoju sliku i priliku sebi slične“, kazao je u propovijedi mons. Vidović. Obrativši se potvrđenicima, kazao je kako oni pristupaju sakramentu potvrde, kojim se ovjekovječuje milost dara uskrsnuća i pedesetnice. „Ostanite vjerni svome pozivu i izabranju. Izgrađujte sebe i svoje obitelji i društvenu sredinu u kojoj živite i radite. Prožimajte ih Duhom Svetim svjesni svoje suodgovornosti za bližnjega, za Crkvu i za građansko društvo. Ostanite vjerni vjeri svojih otaca, vjeri Katoličkoj, kojom se naš narod opravdano ponosi već skoro četrnaest stoljeća.“

Na kraju je mons. Vidović zahvalio svima, potaknuvši krizmanike i krizmanice da budu ponosni na svoju vjeru o svoj rod hrvatski.

Pojedini su vjernici glazbom i pjesmom, kao i misijski zborovi uveličali misna slavlja.

Inače u HKM Mainz se svake godine organizira slavlje sv. potvrde i to za osme razrede bez obzira koliko kandidata ima.

Mons. Vidović će na Duhovski ponedjeljak, 20. svibnja, predvoditi misno slavlje i propovijedati na hodočašću Hrvata katolika iz hrvatskih katoličkih misija iz Rajnsko-majnske regije u marijanskom svetištu Marienthal.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas324
Ovaj mjesecOvaj mjesec324
UkupnoUkupno7615202

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23