Zwiefalten: 33. hrvatsko hodočašće

Trideset treće hodočašće Hrvata katolika iz hrvatskih katoličkih zajednica (HKZ) iz biskupije Rottenburg-Stuttgart organizirano je pod geslom „Mira daj srcima!“ na svetkovinu Presvetoga Trojstva, u nedjelju 26. svibnja, u marijansko svetište Rođenja Blažene Djevice Marije Zwielfalten.

Svečano misno slavlje, koje je započelo ophodom u kojem su mladi u hrvatskim narodnim nošnjama nosli lik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta i položili ga ispred oltara, predvodio je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćni vrhbosanski biskup mons. Pero Sudar. U suslavlju su bili u ime Biskupije Rottenburg-Stuttgart kanonik mons. dr. Uwe Scharfenecker, predstavnik regije, voditelj HKZ Stuttgart - Bad Cannstatt fra Jure Zebić, njemački župnik u Zwiefaltenu vlč. Paul Zeller, u ime organizatora voditelj HKZ Reutlingen, Mezingen i Tübingen vlč. Ante Kutleša te još četrnaest biskupijskih i redovničkih svećenika.


Oca biskupa i sve okupljene na na početku je pozdravio vlč. Kutleša. Potom je mons. Scharfenecker okupljenima prenio pozdrave mjesnog biskupa mons. Gebharda Fürsta te je zaželio hodočasnicma neka im iskustvo blizine Blažene Djevice Marije u tom dragom svetišu pomogne u njihovu vjerničkom životu. Mjesni župnik vlč. Zeller je također uputio pozdravnu riječ okupljenima izrazivši radost ponovnim hodočašćenjem Hrvata u to Marijino svetište, kojima je ujedno izrazio srdačnu dobrodošlicu.

Mons. Sudar je u uvodnoj riječi izrazio radost što može biti dionik tog hrvatskog hodočašća u to marijansko svetište, u tu prekrasnu crkvu koja je, kako je kazao, svjedočanstvo snage vjere generacija koje su je gradile i koje su je s ljubavlju čuvale i čuvaju. „Donosim vam pozdrave domovine koja vas s ljubavlju prati. Također i Crkve u domovini, koja vas preko svećenika koje vam šalje, želi imati svojim sastavnim dijelom, iako ste i sastavni dio ovdašnje Crkve u Njemačkoj.“

Mons. Sudar je u propovijedi kazao kako Crkva toga dana slavi jednu od najvećih svetkovina kršćanstva, svetkovinu Presvetoga Trojstva. „Danas ujedno slavimo jednu od najvećih tajna naše vjere, a to je Presveto Trojstvo, koje je srž vjere. „I to je jedno od najtežih ispita u teologiji jer je to jedna velika Božanska tajna. Doista ne bismo mogli ništa dokučiti da nam Bog nije pustio zrake Božanske objave koja nas poput sunca u tami osvjetljavaju i pomažu da vidimo, shvatimo svijet i okolnosti u kojima živimo. Iza te tajne krije se Onaj do koga bismo htjeli doći, a to je Stvoritelj. Zato i znanost pokušava svim svojim silama otkriti i naći odgovor kako je nastao ovaj fantastični, nevjerojatni svijet. Iz velike ljubavi Presvetoga Trojstva, koja ih veže, nastao je ovaj svijet i čovjek, nastali smo ti i ja. Što bi čovjeku koristilo da sve što ima i što jest, ako ne bi znao odgovor na temeljna pitanja: odakle sam, kako sam nastao i od koga, zašto sam stvoren, zašto postojim i kuda idem. U tu veliku tajnu moguće je prodrijeti i na nju dati odgovore koji snaže i ohrabruju. I to tako što je taj isti Bog poslao svoga Sina da bi postao čovjekom, da bi nam dao krajnji odgovor na pitanje, tko je čovjek, zašto je na svijetu i koja je njegova budućnost. Stvoreni smo iz ljubavi. Stvoreni smo da tu ljubav potvrdimo vlasitim životom i stvoreni smo da se vratimo u središte te iste ljubavi. To ispunja nadom i daje snagu. Isus Krist je odgovor na pitanje, tko je čovjek, ali i odgovor na pitanje, tko je Bog. U njegovoj se školi jedino može naći odgovor na sva pitanja koja muče svakog čovjeka; na pitanje nepravde, patnje i sva druga pitanja, na koja je Isus odgovorio svojim križem“, kazao je mons. Sudar dodavši kako u Isusovu školu najbolje uvodi Ona koja ju je najbolje prošla, a to je njegova Majka Marija. „Jedina snaga je čvrstina vjere u Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga.“

Na kraju je mons. Sudar potaknuo hodočasnike neka njihov život bude živo svjedočanstvo najprije vjere u Boga, a onda i ljubavi prema dragom hrvatskom narodu.

Misno slavlje uveličalo je pjesmom i glazbom, uz potporu svih vjernika, tamburaški sastav „Plavi Dunav“, a i sami vjernici koji su skladno pjevali uz orguljsku pranju.

Popodnevno slavlje nastavljeno je u obližnjem šatoru zajedničkim ručkom i prigodnim programom. Prigodnu riječ uputili su vlč. Kulteša, mons. Scharfenecker, u ime Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Stuttgarta konzulica savjetnica Sanja Javor, te mons. Sudar. Šale i dosjetke je kazivao fra Radovan Ćorić, a u zabavnom programu je nastupilo tamburaški sastav „Plavi Dunav“.

Fotografije

Tekst i snimke: Adolf Polegubić


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas464
Ovaj mjesecOvaj mjesec68045
UkupnoUkupno7610546

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38