Split: Predstavljanje hrvatskog izdanja „Franjevački izvori“

U organizaciji Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 3. lipnja 2013., u Samostanu sv. Klare održano je predstavljanje knjige Franjevački izvori - Fontes Franciscani. Na predstavljanju su bili prisutni provincijali fra Joško Kodžoman i fra Lovro Gavran, dekan KBF-a fra Ante Vučković, provincijalke s. Leonka Bošnjak i s. Sandra Midenjak, franjevački bogoslovi, franjevci, časne sestre, članovi OFS-a i prijatelji sestara klarisa.

Na početku predstavljanja sve prisutne je pozdravila s. Dolores Mandić, OSC, opatica Samostana sv. Klare u Splitu, koja je izrazila veliku radost da se predstavljanje knjige održava u njihovu samostanu. S. Dolores je pozdravila provincijale i provincijalke, članove Vijeća franjevačkih zajednica, dužnosnike umjetničkih i kulturnih institucija i prijatelje Samostana sv. Klare. Zatim je rekla kako sestre klarise ovaj dolazak braće i sestara doživljavaju kao blagoslov i neizmjernu radost. S. Dolores je zahvalila braći i sestrama, posebno organizatoru fra Zvonimiru Brusaču, što su izabrali baš njihov samostan za predstavljanje knjige. Zaželjela je da ovaj događaj bude novi zanos za služenje Bogu i ljudima.


Pozdrav je uputio i fra Ljudevit Maračić, OFMConv, član Predsjedništva Vijeća franjevačkih zajednica, koji je naglasio da će ovo djelo biti i ostati izazov i poticaj svim onima koji se zanimaju za franjevaštvo u svijetu i kod nas.

O knjizi su zatim govorili:

Fra Pero Vrebac, OFM, glavni urednik Franjevačkih izvora: „Dinamika rada na Franjevačkim izvorima“. On je naglasio kako su Franjevački izvor plod zajedničkog rada mnogih stručnjaka i suradnika koji je trajao četiri i pol godine. Na stvaranju djela radilo je ukupno 27 osoba. Za vrijeme rada na knjizi bio je suočen od samog početka s nekoliko izazova: pronalaženje prevoditelja iako je imao verbalnu podršku, neiskustvo u ovom poslu, kompleksnost pothvata, stvaranje franjevačke terminologije, usaglašavanje kratica, probijanje zadanih rokova, uvjetovanost odlukama VFZ-a, provjera i ispravljanje prije tiskanja. Originalnost hrvatskog izdanja u odnosu na druga svjetska izdanja razlikuje se u tri stvari, a najznačajnija je da će djelo biti uskoro dostupno svima u digitalnom izdanju. Fra Pero je zahvalio Vladi RH koja je financijski pomogla izdanje Franjevačkih izvora, Vijeću franjevačkih zajednica, svim prevoditeljima i cijeloj tehničkoj ekipi. Na kraju je izrazio želju i očekivanje da će knjiga biti vrelo iz kojeg će mnogi crpsti snagu da ostvare vrednote sv. Franje i sv. Klare.

Fra Vicko Kapitanović, OFM, govorio je na temu „Franjevački izvori o sv. Franji i početcima Reda manje braće“. Fra Vicko je naglasio svjedočanstvo kao vrelo i kako su prvi životopisci imali uzore u pisanju. To svjedočanstvo ujedno i poučno. U nastavku je ukratko progovorio o legendama i upozorio na moguće dopune u digitalnom izdanju.

S. Marija od Presvetoga Srca (Anka Petričević), OSC, održala je izlaganje na temu „Franjevački izvori o sv. Klari i Redu siromašnih sestara“.

Mila Šuto, OFS, područna ministra Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda, ukratko je prikazala „Pravila Trećega reda sv. Franje iz 13. stoljeća u Franjevačkim izvorima.

S. Judita Čovo, ŠSF, na temu „Novije knjige o sv. Franji i franjevaštvu“ osvrnula se na izdanja od prošlog stoljeća do naših dana. Naglasila je u svom govoru kako autori imaju sliče teme o kojima su pisali kao što su Franjo kao novost, Franjina snaga suvremenosti iz odnosa prema Bogu, Franjino vrijeme staleža i gospodarstva, Franjina ljubav prema svim stvorenjima, Franjina obnova čovječanstva i još neke druge teme. Završila je riječima iz pjesme fra B. Škunce „Franjo, vrijeme je tvoje i danas“.

U glazbenom dijelu nastupile su školske sestre franjevke s Lovreta, Split, pod ravnanjem s. Mirje Tabak, a kroz program je moderirao fra Žarko Relota, OFMConv.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas967
Ovaj mjesecOvaj mjesec10197
UkupnoUkupno7625075

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49