Župni zbor Runovići u Lici i Krbavi

Župni Mješoviti zbor Gospe od Karmela – Runovići u nedjelju, 9. lipnja 2013., poslije slavlja Prve sv. pričesti i sv. krizme u župi te svetkovina i blagdana u uskrsnom vremenu, pošao je na svoje proljetno proputovanje, ove godine u Liku i Krbavu. Prošle godine u isto vrijeme zbor je bio na proputovanju dva dana kroz Srijemu i Slavonijiu i to u Vukovaru, Iloku, Osijeku, Višnjevcu, Josipovcu i Đakovu.


Prvo odrediše ovogodišnjeg proputovanja bio je grad Gospić, sjedište Gospićko – senjske biskupije te Ličko - senjske županije. U gospićkoj katedrali Naviještenja Blažene Djevice Marije sv. misu u 10 sati predvodio je runovićki župnik fra Mladen Prolić, a s njim je suslavio katedralni župnik i gospićki dekan mons. don. Mile Čančar, koji je na početku misnog slavlja pozdravio runovićki Mješoviti župni zbor i njihova župnika fra Mladena te im izrazio dobrodošlicu.

Fra Mladen je u propovijedi, govoreći iz evanđelja po Luki o oživljenju sina jedinca majke udovice iz Naina, naglasio nekoliko poruka: Gospodin Bog je uvijek s čovjekom i On je jači od smrti te pun očinske samilosti i ljubavi prema ljudima u žalosti; za čovjeka vjernika nikada nije sve gotovo i niti pokopano, nego uvijek treba imati vjeru i pouzdanje u Gospodina Boga; ne očajavati nad smrću dragih osoba, nego vjerovati u uskrsnuće i u život vječni:

Pod vodstvom voditeljice gđe. Marije (Maje) Biočić runovićki je zbor pjevao Pučku mise don Šime Marovića, a za ulaz Velik je Gospod Bog, za prikazanje Izvore vode žive, za pričest Tebi, pjevam, Klanjam ti se smjerno, te za kraj pjesmu Gospi u crkvi posvećenoj njezinu Naviještenju Zdravo Marijo. Psalam Hvali, dušo moja, pjevao je Ivan Biočić, a Aleluja je pjevao Vice Lubina.

Na kraju sv. mise župnik don Mile je dao runovićkom župniku fra Mladenu monografiju te DVD o Gospićko – senjskoj biskupiji.

Poslije sv. mise u župnoj kući se nastavilo kratko druženje uz kavu i piće, gdje nas je posjetio i gospićki gradonačelnik gosp. Petar Krnpotić sa suprugom te smo mu čestitali na ponovnoj pobjedi na izborima za gradonačelnika grada Gospića.

Nakon oproštaja sa gospićkim župnikom don Milom i č. s. Velimirom Marinović, voditeljicom župnog zbora u katedrali, iz Gospića smo krenuli prema našem današnjem drugom odredištu, svetištu Majke Božje od Krsna gdje smo stigli nešto iza 13h. Odmah po dolasku ušli smo u Gospino svetište, kratko se pomolili pred likom Gospe od Krasna, zapjevali pjesmu te se zajednički i pojedinačno fotografirali.

Runovićki su hodočasnici uživali u ljepoti planinskog krajolika u Krsnu, planine Velebita i pogleda od svetišta. Poslije ručka u motelu pored svetišta u Krasnu, gdje smo susreli grupu hodočasnika iz župe Sinj, pošli smo prema našem današnjem trećem odredištu, Udbini, gdje smo stigli iza 17h.

Dolazeći prema Udbinu divili smo se ljepoti i bjelini Crkve Hrvatskih mučenika koja se ističe nad Krbavskim poljem. Na Udbini u kripti Crkve hrvatskih mučenika zatekli smo župnika don Tomislava Rogića i s njim grupu hodočasnika iz katedralne župe iz Dubrovnika. Don Tomislav nam je preko dijaprojektora prikazao povijest Udbine, stradanje iz izgon Hrvata iz Udbine u prosincu 1942, god, temelje katedrale Sv. Jakova koja iz 13. st. koja je postojala do dolaska Turaka, župnu crkvu Sv. Nikole srušenu u Drugom svjetskom ratu te slijed izgradnje Crkve hrvatskih mučenika.

Zatim je don Tomislav Runovićanima pokazao župni muzej, unutrašnjost Crkve hrvatskih mučenika gdje smo se fotografirali, te se nakon toga na temeljima crkve Sv. Nikole pomolili za hrvatske mučenike, a onda smo pošli pogledati temelje katedrale Sv. Jakova. Na koncu smo zahvalili udbinskom župniku don Tomislavu, pozdravili se s njim i uputili prema Runovićima.

Fotografije

FMP


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas330
Ovaj mjesecOvaj mjesec9560
UkupnoUkupno7624438

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22