Vučevica: Proslava 500 godina crkve Sv. Ante

U Vučevici, župa Lećevica, u nedjelju, 16. lipnja 2013. godine, euharistijsko slavlje u prigodi slavlja 500 godina crkve Sv. Ante i slavlja sakramenta krizme predvodio je šibenski biskup mons. Ante Ivas. U koncelebraciji su bili provincijal fra Joško Kodžoman, župnik dr. fra Domagoj Runje, tajnik don Roko Glasnović i fra Luka Livaja. U slavlju su sudjelovali đakon fra Šimun Markulin, bogoslovi, župljani i vjernici iz drugih mjesta.Pjevanje je predvodio župni zbor uz pratnju franjevačkih bogoslova iz Splita. Nedjeljno pjevanje u župi predvodi Mate Milas.

Na početku slavlja u ime cijele župne zajednice riječi pozdrava je uputila župljana Nada Boljat koji je izrekla dobrodošlicu svim sudionicima slavlja. Mons. Ante Ivas na početku je pozdravio o. Provincijala, župnika, krizmanike, svećenike, časne sestre i sve vjernike. Svi zajedno, rekao je o. Biskup, čine jednu živu Crkvu. Ova crkve Sv. Ante živi 500 godina, naglasio je o. Biskup, jer Krist daje Duha životvorca kojega na poseban način primaju vjernici na sakramentu krizme. Danas u Crkvi također slavimo i Dan života, a biti živ je radosna vijest jer je čovjek slika Božja. Ova mala crkva svjedoči već 500 godina da je Bog s nama. Pozvao je vjernike da svi skupa zahvale Bogu na svim primljenim darovima.


Na početku propovijedi mons. Ivas je naglasio kako je crkva Sv. Ante sagrađena na čvrstoj stijeni, a ne na pijesku. Kroz povijest, osobito za vrijeme Domovinskog rata, neprijatelji su rušili crkve jer Crkva daje snagu i život. I danas neki pokušaju srušiti osnovne Božje vrednote. Osvrćući se na evanđeoski tekst o. Biskup je istako Isusove riječi upućeni ženi „Vjera te tvoja spasila“. Te riječi nije rekao Šimunu nego ženi koja je bila grešnica. Svjesna svoje grešnosti došla je pred Isusa i klekla pred njim tražeći savjet. Nažalost, i danas ima ljudi koji puze pred drugim ljudima, a ne pred Bogom. I to nekima odgovara. Međutim, kad netko razmišlja na Božji način, onda ga se pokušava obezvrijediti. Šimun je bio vjernik, vjernik farizej, kojemu je bilo važno da Isus dođe k njemu, ali mu nije palo na pamet da klekne pred Isusa. Govoreći o Danu života, o. Biskup je postavio pitanje: 'Tko ima pravo oduzimati čovjeku što je Bog usadio u čovjeku narav?' Tu vlast nema nitko. Međutim, farizeji rade po svoju, izvana se prave važni a iznutra su prazni. Pozvao je vjernike da ne odbacuju Boga iz svoga srca i duše, iz svoje Domovine. Primajući sakrament krizme, krštenik prima dar vjere, ali tu vjeru treba jačati iz dana u dan da se na bi dogodilo kao i Davidu kojemu je Bog postavio pitanje 'Zašto si učinio što je zlo u očima Gospodnjim?' Bog ga je pomazao i izabrao, a on je učinio zlo. Kao kršćani i pomazanici već od krštenja mi smo Božji izabranici. nekada se čovjeku čini da je lakše ići putem zla pod izlikom dobra. Danas se vjernicima nudi ono što je nezamislivo , donose se zakoni bez vjernika i protiv kršćanskog uvjerenja. Na kraju propovijedi je pozvao vjernike da mole za snagu Duha Svetoga jer oni klečanjem i molitvom nećemo obezvrijediti prošlih 500 ili 1300 godina, završio je o. Biskup.

Pri koncu slavlju riječi pozdrava i podrške uputio je provincijal fra Joško Kodžoman koji je čestitao o. Biskupu na propovijedi, krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima i posebno o. Župniku, članu Provincije Presvetog Otkupitelja. Broj fratara-svećenika u Šibenskoj biskupiji je velik, međutim broj članova se smanjuje i pitanje je hoće li buduće generacije moći slaviti kao što je to danas organizirano. Pozvao je vjernike da mole za nova duhovna zvanja i potakao ih da podržavaju vjernike koji se javno zauzimaju za načela koja su u skladu s Božjim zakonima.

Fra Domagoj Runje, župnik, na kraju je zahvalio svim sudionicima slavlja. Ovom prigodom o. Biskupu i o. Provincijalu u ime cijele župe zajednice na uspomenu je darovan medaljen, djelo ak. slikara Vene Jerkovića. Fra Domagoj je nabrojio sve darovatelje koji su pridonijeli ovom slavlju. Spomenuo je da je zadnji svećenik iz župe bio fra Pavao Boljat (1902.-1984.), a danas su iz župe dvije časne sestre. Na kraju je pozvao sve na ručak kod „Vatrogasnog doma Vučevica“ kojeg je mons. Ivas blagoslovio nakon euharistijskog slavlja.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1987
Ovaj mjesecOvaj mjesec21346
UkupnoUkupno7636224

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60