Split – Trstenik: Proslavljen Presveti Otkupitelj

Na svetkovinu Presvetog Otkupitelja, zaštitnika Provincije i na godišnjicu posvete istoimene crkve, u ponedjeljak 15. srpnja 2013. u 18 sati, profesor na KBF- u u Splitu dr. fra Ante Vučković predslavio je euharistijsko slavlje u Splitu na Trsteniku. U koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, samostanski vikar i profesor na KBF-u u Splitu fra Marijan Vugdelija, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja fra Jakov Begonja i još desetak svećenika.

Pjesmom je slavlje uzveličao samostanski zbor pod ravnanjem fra Frane Bosnića i sviranjem fra Kristijana Šilića. Evanđelje je navijestio mladomisnik fra Antonio Mravak, donedavno član samostanske zajednice na Trsteniku. Fra Antnio će svoju svećeničku službu opsluživati u Sinju.

Fra Ante je na početku propovijedi upozorio na površnost koja često zavlada životima vjernika te vjernički život čini odbojnim, neprivlačnim. Naprotiv, Crkva je ona koja zna i u svojim kratkim formulama i riječima sačuvati vjersku dubinu onoga što joj je važno. To se očituje i u riječi Otkupitelj ili u otkupiteljskom djelu. Fra Ante je istaknuo tri dimenzije otkupljenosti preko kojih znamo olako prijeći, a to su: otkupljenost od grijeha, smrti i tereta zakona.


Prvo, grijeh prepoznajemo u trenutku kad čovjek kaže: Znam da to nije dobro i ne želim to, a svejedno činim. To je sila grijeha koja nas zarobljava i veže. Kad Bog čovjeka oslobađa od takve sile događa se otkupljenje.

Drugo, kad kažemo da smo otkupljeni od smrti moramo znati da u poretku prirode smrt ima svoje mjesto i da smo svi smrtni. Ali u poretku prirode nije predviđeno da smrt bude posvuda. Gdje god je grijeh on otvara prostor smrti koja tu ne treba biti. Ako me je Krist otkupio znači da pristajem na otkupljenje i ne dopuštam smrti dok sam živ da zahvati moje odnose s drugima, moje misli, moje srce...

Treće, Krist nas je otkupio i od tereta zakona. Možda ćemo se upitati kakvo je to otkupljenje od zakona kojega je sami Bog dao!? Zakon je darovan u početku čovjeku da živi slobodno. Ono s čim se Krist susreo i s čim se mi susrećemo jest da je sve izokrenuto naglavačke. Npr. Deset zapovijedi možemo promatrati iz barem dvije perspektive: s osjećajem nedostatka i s osjećajem darovanosti. Prva je ona koja zapovijedi vidi samo kao skup zabrana dok iz perspektive darovanosti Dekalog predstavlja slobodu, spoznaju da smijem biti slobodan. To je dubina iz koje ključa punina Isusova imena Otkupitelj.

Na kraju propovijedi fra Ante je naglasio da ime Provincija Presvetog Otkuptelja sa sobom nosi odgovornost. Ušli smo u obvezu da u neotkupljeni svijet, u svijet koji je dopustio da smrt njime upravlja, u svijet koji ne vidi više sjaj Božjeg stvorenja, unesemo svoju otkupljenost od grijeha, slobodu iznutra i izvana, da unesemo život gdje je smrt i da otvaramo svoje i tuđe oči za sjaj Božje slave u svijetu.

Pred kraj mise mnp. o. Provincijal zahvalio je u ime cijele Provincije vjernicima koji su svojom nazočnošću uveličali euharistijsko slavlje i pozvao na povezanost s fratrima Nadovezavši se na fra Antinu propovijed Provincijal je naglasio da sâmo ime koje Provincija nosi obvezuje, najprije fratre, a onda i ostale vjernike da budu svjedoci Kristove ljubavi u svijetu kako bi svijet upoznao da smo zajednica otkupljenih.

Na kraju je samostanski vikar fra Marijan Vugdelija pozvao sve prisutne na zajednički domijenak u samostan kako bi se slavlje nastavilo za bratskim stolom. Vjernici su se tom pozivu rado odazvali te na taj način posvjedočili radost pripadnosti zajednici otkupljenih.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2102
Ovaj mjesecOvaj mjesec21461
UkupnoUkupno7636339

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 81