Proslavljen blagdan Gospe od Anđela u Zaostrogu

U Zaostrogu je u petak, 2. kolovoza 2013., svečano proslavljen blagdan Gospe od Anđela, Porcijunkula. Kroz mjesto je najprije prošla tradicionalna procesija s Gospinom slikom. Euharistijsko slavlje predvodio je makarski župnik i dekan don Pavao Banić. Suslavilo je petnaest svećenika. Samostanska i župna crkva bila je puna domaćih vjernika i hodočasnika. Iz župe Plina-Stablina stigao je autobus hodočasnika sa župnikom fra Pavišom Norcem Kevom, a iz Sućurja na otoku Hvaru skupina vjernika i dva tamošnja bosanska franjevca. U misnom slavlju sudjelovali su načelnik općine Gradac Ivan Kosović i predsjednik Općinskog vijeća Branko Kosović. Liturgijsko pjevanje predvodili su domaći pjevači uz harmonijsku pratnju gimnazijalca Ivana Despota.

Vlč. Banić govorio je o Gospi i njenoj crkvici Porciunkuli koju je sv. Franjo dobio od benediktinaca, koju je najviše volio i za koju je od pape Honorija III. izmolio porcijun-kulski oprost, tj. da svaki koji raskajan uđe u ovu crkvicu dobije potpuni oprost za svoje grijehe. Sveti Franjo i njegova braća svjedočili su svoju vjeru u Porcijunkuli. I zaoštroška crkva posvećena je Gospi od Anđela. U njoj su se generacije fratara molile pred Gospinom slikom i izgrađivale svjedočanstvo svoje vjere. Među njima ima i veći broj mučenika. Poimenice je spomenuto jedanaest svećenika koji su u Zaostrogu studirali filozofiju i koji su ubijeni od partizana i četnika u Drugom svjetskom ratu i poraću (fra Leonard Bajić, fra Karlo Ćulum, don Ivo dr. Guberina, fra Ladislav Ivanković, fra Milan Lapić, fra Ante Pavlov, fra Ivan Romac, fra Alojzije Vjekoslav Šimić, fra Dominik Šulenta, fra Krunoslav Tadin i fra Andrija Zjačić). Spomenuti su da ih se ne zaboravi i da se u budućnosti slični zločini ne dogode, rekao je propovjednik Banić.

Za blagdan Gospe od Anđela Zaostrožani su se pripremali s trodnevncom u tijeku koje se obavljala pobožnost BDM i slavljene su sv. mise koje su predvodili fra Željko Tolić, profesor na KBF Sveučilišta u Splitu, fra Josip Bebić, ravnatelj za inozemnu pastvu u Zagrebu i fra Mario Jurišić iz Zaostroga.

Trećeg dana trodnevnice, tj. uoči blagdana u samostanskom dvorištu održana je Večer klapske pjesme na kojoj su nastupili: Ženski crkveni zbor Gradac, Crkveni pučki pjevači iz Rogotina, ženska klapa Sutivid iz Tučepa, ženska klapa Viole iz Drvenika, mješovita klapa Signum iz Čapljine, muška klapa Trebižat iz Trebižata, ženska klapa Neum iz Neuma i mješovita klapa Hrvoje iz Mostara. Voditeljica je bila Sanja Brajković, novinarka Radio Sljemena u Zagrebu.

Večernje euharistijsko slavlje na sam blagdan predvodio je fra Mario Jurišić.

Potom je slijedila Ribarska večer i na kraju vatromet. Organizatori svega bili su Franjevački samostan Zaostrog s gavrdijanom i župnikom fra Brankom Brnasom, Općina Gradac, Turistička Zajednica i Mjesni odbor Zaostrog.

Prema Marijanskom Atlasu iz godine 1672. zaostroški samostan i crkva posvećena Gospi bili su svjetski poznato svetište i hodočasničko mjesto koje je ušlo u popis Gospinih svetišta diljem svijeta. Zbog ponovnog oživljavanja ovog svetišta svećenici zaostroškog samostanskog područja potaknuli su ove godine vjernike svojih župa da krenu na hodočašće u Zaostrog.

Stipo Marčink


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas990
Ovaj mjesecOvaj mjesec10220
UkupnoUkupno7625098

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56