Udovičići: Proslava sv. Roka

Na početku slavlja sv. Roka u Udovičićima (župa Otok), u petak, 16. kolovoza 2013., župnik fra Miro Ančić je istakao da ovogodišnja proslava uključuje 100 godina izgradnju crkve i godišnjicu smrti fra Frane Bilokapića koji je preminuo u Zagrebu 16. kolovoza 2011. godine. Nakon župnikovih pozdravnih riječi uslijedila je procesija u kojoj su mladići u narodnim nošnjama nosili kip Sv. Roka, a litanije je predvodio dr. fra Šimun Bilokapić, profesor na KBF-u u Splitu. Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman. U slavlju je sudjelovalo 11 svećenika, časne sestre, vjernici iz Udovičića i Otoka kao i iz susjednih župa, otočki načelnik Branko Samardžić i sinjski gradonačelnik Ivica Glavan. Pjevanje za vrijeme procesije i euharistijskog slavlje predvodio je župni zbor pod ravnanjem s. Beatrice Bakić.


Na početku propovijedi provincijal fra Joško Kodžoman je naglasio kako je pok. fra Frano Bilokapić, rodom iz Udovičića, imao veliku ljubav prema crkvi koja danas slavi 100. obljetnicu posvete. Zahvaljujući fra Frani, njegovu trudu i organizaciji, prostor crkve je danas lijepo uređen iako još uvijek nije u potpunosti dovršen projekt obnove. Crkva je danas osobito prepoznatljiva po mozaiku 'Preobraženje Gospodinovo' koji je izradio ak. slikar Ivan Grgat. Slaveći blagdan sv. Roka, o. Provincijal je naglasio nas taj svetac svojim primjerom uči da ljubimo svoje bližnje, osobito one koji su bolesni i stariji. Nažalost, danas imamo primjera koji pokazuju upravo suprotnost svetačkog života. Govoreći o današnjoj situaciji fra Joško je pozvao vjernike da svojim životom slijede svijetle primjere evanđeoskog života jer nije samorazumljivo da se čovjek samo privikava na nove situacije nego da pokuša nešto učiniti poput sv. Roka. Svaki vjernik je dužan časno, ponosno i kršćanski živjeti i nositi biljeg prepoznatljivosti kao što su to bili sv. Roko i naš pok. fra Frano Bilokapić. Vjernike je pozvao da budu svijetli primjer njegujući ljepotu duha evanđeoskoga kao što mnogi njegovu ljepotu tijela jer je čovjek božansko biće i, ako dopusti, kroz njega onda struji božanski duh.

Fra Miro Ančić je na kraju slavlja zahvalio svima koji su, na bilo koji način, sudjelovali u proslavi sv. Roka. Posebno je zahvalio Peri Bečko koja je cijeli život sakristanka u crkvi u Udovičićima.

Crkva Sv. Roka u Udovičićima od 70-tih godina počela se obnavljati u etapama. Zadnja etapa obnove započela je prigodom proslave 100. godišnjice izgradnje crkve. U sklopu obnove napravljen je pregradni zid koji dijeli oltar od prostora u kojem su smješteni ormari za crkveno ruho i predmete za bogoslužje budući da crkva nema sakristije. Središnji dio lađe i cijeli prezbiterij popločani su novim crvenim mramornim pločama. Mramorom je obložen i prostor u kojem bi trebali biti kip Sv. Roka i Gospin kip, a oltar i ambon isklesani su iz istog kamena. Na središnjem (pregradnom) zidu planiran je mozaik. Bila je to želja i inicijativa pok. fra Frane Bilokapića koji je radovao organizirao i pokrio troškove. Odlučeno je da mozaik bude prikaz Preobraženja Gospodinova. Ta odluka je donešena za vrijeme župnikovanja fra Mate Matića. najveći dio mozaika je završen, a do Božića bi trebalo postaviti i ostatak. Sveukuno površina mozaika iznosi nešto manje od 22 m2. Mozaik je djelo ak. slikara Ivana Grgata.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas12
Ovaj mjesecOvaj mjesec16781
UkupnoUkupno7631659

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48