Šibenik: Devetnica u Gospi van Grada

U petak navečer, 30. kolovoza, novi je župnik fra Filip Milanović Trapo slavio u župnoj crkvi Gospe van Grada u Šibeniku sv. Misu, na prvi dan Devetnice Maloj Gospi. U koncelebraciji je bilo župni vikar fra Perica. Crkva ispunjena vjernicima.

Župnik je u homiliji govorio o evanđeoskom odlomku dnevne sv. Mise kako su mudre i lude djevice išle u susret zaručniku. Ludima je čekajući zaručnika nestalo ulja, pa dok su išle kupiti, zaručnik je došao, te su samo one koje su bile pripravne ušle s njim na svadbu.

A zaručnik je odgovorio ludima kad su došle: „Zaista, kažem vam, ne poznam vas! Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!“ Nema nikakve dvojbe da je u tome bdijenju i čuvanjusvjetiljke (Riječi Božje) Gospa bila najuzornija i najsavršenija osoba. Zato nije nimalo čudno, nego je Boga dostojno da ovakvo jedno biće kao što je Gospa, koja je bila bezgrješno začeta, koja je bila i ostala Djevica, i prije poroda, i u porodu, i poslije poroda, koja je postala Bogorodica, konačno bude, sve po posebnoj Božjoj povlastici, uzeta, s dušom i preobraženim tijelom, u vječni Očev dom, odakle nas zagovara kod svoga Sina, koji je uskrsnuo od mrtvih i sjedi s desne Očeve.

Na kraju popričesne molitve slijedio je prijenos Gospine slike, uz župnu molbenicu, s glavnog oltara i postavljanje u sredini crkve gdje Gospina slika ostaje do zadnje nedjelje u rujnu. Župni zbor je poslije svečanog blagoslova po prvi put izveo himnu Gospi vanka Grada za koju je tekst napisala Vinka Anić, glazbu Vedrana Pauk i Mate Anić koji je napravio i aranžman za pjesmu.


Župna molbenica:

Sveta Marijo, kao nova Žena u djelu spasenja usko si združena s novim Adamom. Čvor Evine neposlušnosti razdriješen je tvojom poslušnošću. Što je Eva svezala s nevjerom, to si ti razdriješila kao nova žena vjerom. Tvoje majčinsko Srce puno vjere i ljubavi, ističe se kao mudro, poučljivo, novo srce, blago, čisto i ponizno, jednostavno, jako u prihvaćanju Božje volje, budno u iščekivanju Kristova uskrsnuća.

Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu.

Dostojno je i pravedno.

Gospodine, sveti Oče, svemogući vječni Bože, ti si Blaženu Djevicu Mariju dao za Majku Kristu, početniku Novoga saveza, i učinio je prvinom svoga novoga naroda. Ona je uistinu, začela bez ljage i obilno obdarena darovima milosti, nova Žena i prva učenica Novoga zavjeta; Žena koja je radosna u tvojoj službi, poučljiva glasu Duha Svetoga i brižna čuvarica tvoje riječi; Žena zbog vjere blažena, u Potomku blagoslovljena, među poniznima uzvišena; Žena u trpljenju jaka, vjerna uz križ svoga Sina, u smrti slavna. Zato si ti svetoj Djevici Mariji dao srce mudro i poučljivo da tvoju volju savršeno ispuni; srce novo i blago, u koje ćeš milostivo upisati zakon Novoga saveza; srce jednostavno i čisto, kojim će zaslužiti da kao djevica začne tvoga Sina i tebe zauvijek radosno gleda; srce jako i budno, kojim će neustrašivo ponijeti mač boli i vjerno očekivati uskrsnuće Sina. Stoga te i mi molimo:

Gospodine, Bože naš, ti si bezgrešno srce svete Djevice Marije učinio boravištem svoje Riječi i svetištem Duha Svetoga. Daj nam, molimo, čisto i poučljivo srce, da vjerno vršimo tvoje zapovijedi, tebe nada sve ljubimo i svojim bližnjima u potrebama pomažemo. Ti si svetu Djevicu, oblikovanu od Duha Svetoga učinio prvinom novoga stvaranja. Udijeli nam da se uzdržavamo od staroga grijeha, svim srcem prihvatimo novost evanđelja te vjerno vršimo novu zapovijed ljubavi. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog po sve vijeke vjekova. Amen.

Više: Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2097
Ovaj mjesecOvaj mjesec6807
UkupnoUkupno7621685

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70