Čitluk-Jasensko: Obljetnica mučeništva fra Milana Lapića

U crkvi  Sv. Franje u Čitluku-Jasenskom fra Bruno Pezo je u nedjelju, 22. rujna 2013., predvodio euharistijsko slavlje u povodu obljetnice mučeničke smrti fra Milana Lapića. Fra Bruno je u propovijedi naglasio kako je fra Milan živio za Boga i radi svoje vjere podnio mučeništvo. Fra Milan je bio ubijen ali uspravan i dostojanstven u svom ljudskom i svećeničkom neporočnom življenju. Za vrijeme svete mise pjevao je zbor kojim je ravnala s. Tea Vrdoljak. Na kraju svete mise župni vikar Gospe Sinjske fra Eugen Poljak zahvalio je predsjedatelju slavlja i zboru pozvavši župljane da i oni nastoje živjeti svoju vjeru kao što je to učinio i fra Milan.


Dana 22. lipnja 2008. u fra Milanovu rodnom selu Čitluku braća franjevci, rodbina i mještani postavili su spomen-ploču na crkvi u Čitluku-Jasenskom da se njegov spomen ne izbriše iz našeg sjećanja. U toj je prigodi izdana i spomen-sličica čiji moto glasi: „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti“ (Mt 10,28). Prije toga, 7. listopada 2007., podignuta je spomen-ploča dvojici naših mučenika u Rupnom Dolu u Hercegovini: o. Stanku Bradariću i o. Milanu Lapiću. U prigodi 65. godišnjice mučeništva fra Stjepan Čovo je napisao knjigu “TROLIST MUČENIKA FRANJEVAČKE PROVINCIJE PRESVETOG OTKUPITELJA - O. STANKO BRADARIĆ, O. MILAN LAPIĆ i O. PETAR PAVIŠA”.

Trojicu franjevaca - o. fra Stanka Bradarića, o. fra Milana Lapića i o. fra Petra Pavišu - nazvali smo mučeničkim trolistom Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu zato što su mučeništvom položili svoj život ostavši vjerni Bogu i svojem svećeničkom pozivu. Dvojica od njih (o. fra Stanko Bradarić i o. fra Milan Lapić) zajedno su pošli u mučeničku smrt:, dok je treći (o. fra Petar Paviša) tri mjeseca nakon njih pao od iste partizansko-komunističke ruke jednakim tragičnim načinom. Prva dvojica padoše 24. rujna 1943. u Rupnom Dolu u istočnoj Hercegovini, fra Stanko Bradarić u 38. godini, a fra Milan Lapić u 37. godini života.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas16
Ovaj mjesecOvaj mjesec16785
UkupnoUkupno7631663

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45