Sinj: Nacionalni mariološko-marijanski simpozij (III)

U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u nedjelju, 22. rujna 2013., mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, predvodio je euharistijsko slavlje u povodu završetka mariološko-marijanskog simpozija koji je održan u Sinju od 19. do 22. rujna. Uvodeći u euharistijsko slavlje nadbiskup Barišić je pozdravio čuvare Gospina svetišta – sinjske franjevce, sve sudionike mariološko-marijanskog simpozija, prof. dr. Adalberta Rebića, don Lovru Cindorija, dugogodišnjeg upravitelja Svetišta u Mariji Bistrici, prof. dr. sc. Adalberta Rebića, suorganizatora simpozija fra Gabrijela Jurišića, sinjskog gvardijana fra Petara Klapeža, sinjskog župnika fra Antu Bilokapića, ostale svećenike, i sve predavače na mariološko-marijanskom simpoziju. Zatim je rekao kako se lijepo naći u domu Majke Marije jer se ovdje čovjek osjeća siguran i zaštićen. U ovoj pripremi za 300. obljetnicu proslave želimo Majku Mariju upoznati što bolje i slaviti s Marijinom pobonošću i ljubavlju da bismo bili istinski svjedoci Isusa Krista, rekao je o. Nadbiskup.

Na početku propovijedi mons. Marin Barišić je istakao važnost majke u našem ljudskom životu i istakao kako nas majka uči prvi korak, čuje naš šapat i kad drugi ne čuju, majka nam uvijek upućuje riječi ohrabrenja, razumijevanja i utjehe. Čovjek treba biti zahvalan roditeljima, a osobito majci. Majka Marija je naša duhovna majka koja je tu ulogu prihvatil pod križem. Majka Marija, kroz ovih 300 godina, ima je sluha za naše riječi koje su u ovom domu izgovorene. Koliko je generacija ovdje reklo svoje strahove i poteškoće, koliko je zahvala ovdje bilo, koliko je dobro po zagovoru Majke Marije bilo – to zna samo Bog. Zahvaljujući Majci Mariji i kao narod uspjeli smo se oduprijeti ideologijama i ostati sinovi i kćeri Majke. Bez majke nema odgoja, a naša Majka Marija nas odgaja da budemo i sačuvamo svoju ljudskost i vjeru. Majka Isusa Krista je doista majka Riječi i od Riječi. Ona je tu Riječ prihvatila cjelovito u svom životu "Neka mi bude po tvojoj riječi!" Marija je uvijek o svim događajima razmišljala u svom srcu. Marija stoga i nama upućuje poziv "Sve štogod vam rekne, učinite!" Marijinim duhom, srcem i pobožnošću razmišljajmo riječ Božju. U današnjem evanđelju Isus kao da hvali nepravedna upravitelja jer se nije predao i poduzeo je sve da se može izvući i imati budućnost. Riječ Božja nas poziva da ne krademo i gomilamo sredstva nego da stvaramo život i prijatelje. Potrebno je da sredstva postanu sredstva otvorenosti, prijateljstva i zajedništva jer se na taj način rješava kriza. Danas postoji opasnost da postanemo robovi materijalnih sredstava i da zbog pohlepe nemamo budućnosti. Pri kraju propovijedi o. Nadbiskup je pozvao sve da slušaju savjete Majke Marije kako bismo bili pravi sinovi i kćeri a ne oni koji će tražiti opravdanja za neposluh. Ne tražimo protivnike, bilo Turke ili komuniste, nego se upitajmo kakvi smo kao sinovi i kćeri. Nitko mi ne smeta moliti krunicu u obitelji, nitko mi ne smeta ići nedjeljom na misu, nitko mi ne smeta biti pošten na svom radnom mjestu. Došlo je vrijeme da rastemo i odrastemo uz Majku Mariju koja neka nas "primi, usliši i ohrabri", završio je o. Nadbiskup.

Na kraju slavlja fra Gabrijel Jurišić je izrekao riječi zahvale koje prenosimo u cijelosti:

Preuzvišeni Oče Nadbiskupe!

Na kraju ove sv. Mise, prije nego primimo Božji blagoslov i pođemo k svojim obiteljima, želim Vam uime članova Hrvatskoga mariološkog instituta Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, uime našega Samostana i Župe Čudotvorne Gospe Sinjskre iskreno zahvaliti što ste zajedno s nama i prisutnim pukom Božjim ovom sv. Misom proslavili Gospodina Boga i Bogorodicu Mariju.

Ovih su, naime, dana na Znastvenom skupu ovdje u našemu Svetištu sudjelovali znanstvenici iz državnih i crkvenih institucija: Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Bogoslovskog fakultata i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskog fakultata Družbe Isusove u Zagrebu, Teologije u Rijeci, Bogoslovskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i naše Franjevačke klasične gimnazije ovdje u Sinju.

Znanstvenici su razlagali i razmišljali o mariološkim i marijanskim temama, ali na poseban način i o postanku ovoga Samostana i Crkve te o štovanju Presvete Bogorodice Marije, koju na ovomu svetom mjestu štujemo pod nazivom  “Čudotvorna  Gospa Sinjska”.

Iako je knez Ivan Nelipić 1357. god.  -  dakle, prije više od 650 godina  - osnovao Franjevački samostan i Crkvu Bogorodice Marije pod Sinjem, HMI je organizitrao simpozij o štovanju Presvete Bogorodice od one slavne 1715. godine, kad su hrabri hrvatskih vojnici zagovorom Bogorodice Marije odbili tursku silu od Grada Sinja, otjerali divlje okupatore i očuvali slobodu vjere  i društvenoga života u ovomu dijelu lijepe naše Domovine.

U ovoj “Godini vjere” susreli smo se s brojnim i divnim svjedocima vjere, od kojih su neki  svojim mučeništvom, drugi svojim apostolskim žarom i svetim životom oduševljavali brojne muškarce i žene za istinski duhovni život, za izvorno kršćansko svjedočenje pred vjernicima i nevjernicima, pred prijateljima i neprijateljima, pred suradnicima i progoniteljima.

Dovodli su ljude k Bogu i Bogorodici, izgrađivali bolji svijet i civilizaciju ljubavi i to u ona davna vremena, kad taj termin još nije ni bio poznat, ali su zreli kršćani, svećenici i redovnici, iskreno slijedeći Krsita raspetoga, požrtvovno nosili svoje životne križeve  i stvarali bolji svijet.

Vi ste svjedok kako svake godine  -  pa tako i ove 2013.  -  za blagdan Uznesenja Marijina  brojni vjernici iz Domovine i inozemstva dolaze u ovo Svetište, da učvrste svoju vjeru, da Bogu i Bogorodici zahvale za primljene milosti i da mole za svoju sretniju budućnost. Preko 120 tisuća sv. pričeti, koje su podijeljene ove godina u devetnici i na blagdan Velike Gospe, najbolje svjedoči  da naši vjernici traže Boga i žele živjeti pravim,  kršćanskim i sakramentalnim životom.

Ovaj održani simpozij svakako je još jedna  vjerska, znanstvena i kulturna manifestacija, koja sve nas pripravlja za slavlje velikoga  jubileja 300. obljetnice  slavne  pobjede  koju je našemu Gradu i našemu narodu darovala naša Majka i zaštinica Čudotvorna Gospa Sinjska.

Ovdje se  moramo sjetiti da je Vaš predšasnik, splitski nadbiskup  Stjepan Cupilli, čim je čuo za pobjedu pod Sinjem, odmah sutradan, 16. kolovoza (na sv. Roka), predvodio svečanu procesiju sa Slikom Gospe od Pojišana do Katedrale, u kojoj je slavio svetu Misu zahvalnicu za sinjsku pobjedu i otjevao svečani  “Te Deum”.  Ta se procesija održava svake godine, pa ste je Vi predvodili i ove godine  na  Veliku Gospu navečer .

Davno je nadbiskup, kardinal, blaženi  Alojzije Stepinac ustvrdio  da se hrvatski narod ne treba bojati za svoju  budućnost, dok god bude pobožan Bogorodici Mariji, Kraljici Hrvata!

Molimo svi da se ta riječ blaženoga Alojzija ostvari!

Pjevanje za vrijeme euharistijskog slavlja predvodio je Zbor Svetišta Gospe Sinjske pod ravnanjem mo. fra Jure Župića, a za orguljama je pratila s. Jelena Mijić. Na slavlju su sudjelovali i članovi Frame koji su u Sinju održali školu animatora i seminar za voditelje formacije od 20. do 22. rujna 2013. Uoči euharistijskog slavlja fotografirali su se s mons. Marinom Barišićem.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas844
Ovaj mjesecOvaj mjesec20203
UkupnoUkupno7635081

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55