Hodočašće iz HKZ Stuttgart Zentrum u Fatimu, Santiago de Compostelu i Lisabon

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart Zentrum bili su sa svojim župnikom fra Zvonkom na hodočašću  u Lisabonu i Španjolskoj od 3. do 8. listopada 2013. „tamo gdje završava kopno i počinje more“. 61 hodočasnik posjetio je sveta mjesta u Fatimi, Santiagu de Composteli, rodnu kuću svetog Ante Padovanskog, za kojeg Portugalci s ponosom kažu Lisabonskog. Također smo posjetili Alcobacu i velebnu gotičku baziliku posvećenu BDM, Bathalu i poznati dominikanski samostan te baziliku Santa Maria da Vitoria, vjerske i kulturne znamenitosti Porta te duhovno središte Portugala Bragu.


Hodočasnički smo put krenuli u Fatimi, preko Santiaga na sjeverozapadu Španjolske, a završili u portugalskoj prijestolnici Lisabonu.

Posjet svetim mjestima koji su snažno utjecali na identitet Europe kroz duga stoljeća u Santiagu te Marijinu svetištu i mjestu ukazanja koje je podsvijestilo mnogim Europljanima 20. stoljeća da se budućnost ne može graditi bez ili protiv Boga.

Dolaskom u Fatimu dan smo počeli odlaskom do rodnih kuća Lucije, Franje i Jacinte te završili svetom misom u Bazilici, internacionalnom krunicom koju smo jednim dijelom predvodili te mističnom procesijom sa svijećama. Jutarnja molitva križnog puta, meditacije na pojedinim postajama, molitva krunice i koloplet religioznih pjesama na mnoge je ostavio poseban dojam.

Tamo gdje se Europa stoljećima napajala na izvorima duhovnosti, tamo gdje su se tisuće upućivale te mjesecima odlazile od svojih domova kojima se veliki dio njih nikada nije vratio, u Santiago de Composteli, nastojali smo i mi proći manji dio puta. Svi hodočasnici, bez obzira na bolest ili godine, nisu htjeli propustiti dvosatno hodočašće. Mnogi su u njemu prebirali po vlastitom životu i povukli se u vlastite misli, molili za one kojima je to mjesto bilo najvažnije životno odredište. Velebna katedrala svetog Jakova koju je nagrizao zub vremena, svjedok je koji se upisao u svijest kršćanske Europe. Na internacionalnoj misi se našla i grupa protestanata iz Norveške, ne krijući suze i plač od uzbuđenja i ponosa jer su tu. Ponosni smo bili i mi, jer su se tu nedjelju nad grobom svetog Jakova  za vrijeme svete mise na hrvatskom  pjevale i hrvatske religiozne pjesme koje su dopirale do najskrivenijih kutaka katedrale.

Rodna kuća svetog Ante ovaj put Lisabonskog bilo je mjesto posljednje svete mise na hrvatskom jeziku na našem hodočasničkom putu. Posjet najljepšem samostanu na svijetu, odakle se putovao otkrivati novi svijet, samostanu našeg svetog Jeronima bio je posljednja postaja koja nas je u jednom učvrstila: Bogu hvala na ovom daru hodočašća, zajedništva, molitve i pjesme, s nadom da ćemo opet zaploviti prostranstvima koja će naše duše obogatiti i približiti Bogu.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas300
Ovaj mjesecOvaj mjesec300
UkupnoUkupno7615178

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21