Split: Tribina „Obitelj mjesto cjelovitog odgoja - što je zdravstveni odgoj?“

U pinakoteci Franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u  Splitu, u četvrtak 10. listopada 2013., održana je  XIII. obiteljska tribina pod naslovom „Obitelj mjesto cjelovitog odgoja - što je zdravstveni odgoj?“. Gost predavač bio je prof.dr. Ivica Grković predstojnik katedre za anatomiju na Medicinskom Fakultetu u Splitu.


Predavač je u uvodnom dijelu izlaganja, posluživši se zanimljivom prezentacijom, ukazao na nekoliko internetskih stranica (zdravstveni odgoj, bitno.net)  na kojima se može naći informacije o zdravstvenom odgoju i sadržaj školskog programa, tako da se roditelji mogu izravno informirati. Kao roditelj troje djece, od koje su dvojica  sinova učenici četvrtog i osmog razreda osnovne škole, a prof. dr Ivica  i član vijeća roditelja, i uz to odgovoran otac, koji je proučio sadržaj programa namijenjenog djeci, zaključio je da njegova djeca to ne mogu slijediti, jer nisu još dorasli za takvo gradivo. Govor o seksualnosti je nešto što zadire u područje intime svakog pojedinca, a ovdje je pitanje odnosa i roditelja i djece. Roditelji  prepoznaju djetetove potrebe i pravo vrijeme da se djeci prilagođeno pristupi i otkriva tajne nastanka života bez sablazni i predrasuda, onda kada djeca pitaju i pokazuju zreli interes. Uvodeći takav sadržaj u školski program djeci se nasilno nameće gradivo koje ona nisu u stanju kritički prihvatiti, a ako nije u skladu s odgojem u obitelji može donijeti i pomutnju. Profesor Grković nije protiv zdravstvenog odgoja, on je za zdravi odgoj, znanstveno potvrđen, prilagođen djeci i roditeljima. Naglasio je kako je u obitelji važan  odnos među supružnicima, komunikacija supružnika se odražava na život djece i njihovo odrastanje,  važan odnos muža i žene, oca i majke u obitelji  treba njegovati i razvijati za dobro obitelji. Njemu i njegovoj supruzi Ireni dragocjeno je bilo iskustvo Bračnog vikenda u usvajanju još bolje bračne komunikacije. Roditelji, prvi odgajatelji svoje djece  odgovorni su za sadržaje koje djeca upijaju ne samo u kući već i u školi, stoga je potrebna kontrola i zauzetost roditelja kroz praćenje nastavnih programa, razgovore s djecom i intervencije u školi. Kao pojedinac, čovjek ostaje neprepoznat, često nemoćan, zato su vrijedni ovakvi susreti sa roditeljima koji su u sličnim životnim izazovima. U drugom dijelu večeri u raspravi bogatoj  primjerima, proživljenim iskustvima, proučenim sadržajima i prijedlozima za djelovanje u obitelji i zajednici moglo se zaključiti da je problem većine roditelja isti i da je potrebna zajednička intervencija kada je u pitanju odnos prema pohađanju nastave zdravstvenog odgoja.

Na kraju je fra Ante Udovičić, župnik  župe Gospe od Zdravlja, iznio koliko je i njemu vrijedno osnivanje župnog obiteljskog vijeća, gdje je kroz susrete sa roditeljima bolje upoznao događanja i probleme kršćanskih roditelja u današnjem okružju i sučeljavanju s novim izazovima u svijetu oko nas. Večer je završila molitvom i blagoslovom fra Ante, te pjesmom uz gitaru Branimira Grbina.

Danijela De Micheli Vitturi


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1075
Ovaj mjesecOvaj mjesec10305
UkupnoUkupno7625183

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 63