Podbablje: Svečano proslavljen sv. Luka

Blagdan sv. Luke, zaštitnika župe Podbablje svečano je proslavljen u petak 18. listopada u ovoj drevnoj župi nadomak Imotskoga, a tom zgodom proslavljen je i dan općine Podbablje.

Od ranih jutarnjih sati brojni vjernički puk pristigao iz svih župa Imotske krajine te iz susjedne Hercegovine, nadasve iz Duvanjskog kraja počeo je dolaziti u svetište na Kamenmostu da bi nakon toga bile služene svete mise u podbapskoj župnoj crkvi posvećenom tom svecu koja je najstarija imotska okopoljska crkve i Spomenik kulture Republike Hrvatske nulte kategorije.

Prvu jutarnju misu koja je započela u 7 sati prevodio je župnik župe Slivno fra Zoran Jonjić, a potom u 8 sati zmijavački župnik fra Frano Laco te u 9 sati fra Ivan Jukić koji je pastoralna ispomoć u župi Podbablje.


Središnje euharistijsko slavlje na kojem je nazočilo veliko mnoštvo vjernika predvodio je dr. fra Željko Tolić, profesor na KBF-u u Splitu i magistar postulanata u  Imotskom uz koncelebraciju fra Kristiana Stipanovića, župnika, gvardijana i dekana u Imotskom, don Petra Čondića, župnika u susjednoj župi Imotska Poljica koja pripada općini Podbablje te mjesnog župnika fra Nedjeljka Čarapića i još sedmoricu svećenika.

U svome obraćanju vjernicima u skladnoj homiliji propovjednik je istaknuo važnost sv. Luke Luke i njegove crkve na Kamenmostu koja je odavnina bila jedina župna crkva svih Imoćana smještenih uz južnu stranu Imotskog polja. Dotakao se i suvremenih problema koji danas sve više ukorjenjuju u sve pore društva, a da ljudi upravo pod bremenom njih se okreću materijalizmu i prolaznim stvarima, naglasivši da se pod tim bremenom zaboravljaju osnovne vrednote među kojima posebno svoj identitet te ih pozvao da uzmu primjer ovoga sveca i ne dopuste da naša Domovina bude rasprodana i prepuštena drugima.

Na kraju misnog slavlja, tijekom kojega je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Podbablje pod ravnanjem s. Anite Perkušić uz orguljašku pratnju Marele Vrljić svima se zahvalio župnik fra Nedjeljko, istaknuvši radost što se mnoštvo vjernika okupilo i ove godine na ovaj blagdan. Na poseban način zahvalio je predvoditelju misnog slavlja fra Željku Toliću te svoj braći svećenicima kao i svima onima koji su doprinijeli da ovaj dan bude posebno svečan.

Uoči misnog slavlja održana je i tradicionalna procesija oko crkvenog dvorišta u kojem su podbabski očevi nosili zavjetni kip svoga patrona.

Slavlje sveca završeno je večernjom svetom misnom i blagoslovom djece.

Prije svečane svete mise održana je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Podbablje na kojoj su osim općinskih čelnika nazočio predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić.

Vjernici župe Podbablje za ovaj dan su se pripremali duhovnom pripremom misama trodnevicama koje su predvodili: fra Nedjeljko Čarapić, župnik, fra Denis Šimunović, župnik Vinjana te fra Ivan Vuletić, ovogodišnji mladomisnik i župni vikar u Imotskom.

Župa Podbablje jedna je od najstarijih i najprostranijih župa u Imotskoj krajini. Prvi spomen Podbablja seže iz 1575.godine, a u njezinu sastavu nekada su bile župe: Zmijavci, Runovići, Imotska Poljica. Danas župa ima 3 100 stanovnika u 760 obitelji, a pastoralnu skrb o njoj vode franjevci Provincije Presvetog Oktupitelja-Split: fra Nedjeljko Čarapić, župnik i fra Ivan Jukić, pastoralna ispomoć.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas931
Ovaj mjesecOvaj mjesec10161
UkupnoUkupno7625039

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47