Zaostrog: Održan XXIII. obiteljski susret

U franjevačkom samostanu u Zaostrogu održan je od petka 18. do nedjelje 20. listopada 2013. XXIII. obiteljski susret pod naslovom „Obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj“. Voditelj je bio prof. dr. sc. fra Stipe Nimac, pročelnik katedre pastoralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Organizatori susreta su Danijela De Micheli Vitturi, dr. med. specijalist obiteljske medicine - Savjetovalište za obitelj pri župi Gospe od zdravlja u Splitu, Hrvatska zajednica bračnih susreta regije Split, fra Branko Brnas, gvardijan i župnik u Zaostrogu.


Susret je počeo u petak 18. listopada 2013. misom i zazivom Duha Svetoga u 19 sati, a nakon večere u 20 sati održano je predavanje na temu: "Čovjek u braku i obitelji – put Crkve".

U subotu ujutro nakon jutarnje molitve drugo predavanje "Poslanje obitelji u Crkvi i u društvu". Poslije podne u 16 h predavanje na temu "Pastoral bračnih drugova i obitelji".

Fra Stipe se u svojim predavanjima poslužio dokumentima Familliaris consortio, Direktorij za pastoral obitelji, Vrata vjere i Svjetlo vjere i ukazao na važnost crkvenih dokumenata u pastoralu osobito Gaudium et Spes i Lumen gentium kao i Katekizma katoličke Crkve i Svetog pisma koje je potrebno čitati i primjenjivati u životu. Za zdravu religioznost važno je pratiti smjernice Crkve i Crkveno učiteljstvo. Za ostvarenje dostojanstva ljudske osobe važno je živjeti kao subjekt, a ne kao objekt. Nijedna zajednica ničim ne smije pretpostaviti dostojanstvo osobe. Svaki je čovjek pred Bogom jednak. Svi su ljudi braća i sestre. Svatko je pozvan odgajati u vjeri. Poželjno je gledati dobro, a ne samo ono što ne valja. Evanđelje pokazuje veliko divljenje pred ljudskom osobom. Vjeru prenosimo učenjem katekizma, življenjem, slavljenjem i molitvom. Kroz svoja izlaganja fra Stipe je potakao sudionike da odgovore na pitanja Tko sam ja za Boga? Tko je Bog za mene? pitanja koja je postavio sv. Franjo nakon što je doživio iskustvo Boga. Blagoslovljeno vrijeme za nas je ovo u kojem živimo jer jedino u njemu mi možemo djelovati i svjedočiti u svojim sredinama. Danas je potrebna zdrava religioznost za razliku od religiozne bolesti koja je vrlo opasna. U Isusu Kristu vidimo model Boga i model čovjeka. Mi koji vjerujemo u apsolutnu Istinu pozvani smo da pružiti nadu i onima koji istinu relativiziraju. Oni koj vjeruju nisu sami. Kraljevstvo Božje je zbilja odnosa između Boga i čovjeka za čije ostvarenje je bitna ljubav prema Bogu i prema čovjeku. Kršćanstvo teži za zajedništvom. Govorio je o ulozi i identitetu Crkve i njenog odnosa sa svijetom. Slobodi kao temelju kršćanstva. Potakao na veću odgovornost prema Crkvi i svijetu u kojem živimo, kroz ljubav prema bližnjemu i onima koji nas trebaju, vrednovanje zemaljskog i težnju prema nebeskom. Krajnji cilj permanentnog obrazovanja u vjeri je: pobožnost koja promiče dostojanstvo po mjeri Isus Krista i osposobiti se u uspostavljanju pravilnog odnosa prema Bogu i ljudima. U pastoralu braka i obitelji važno je poimanje bližnjega i postavljanje ljubavi iznad svega.

Pokorničko bogoslužje i ispovijed prethodili su misi u 19 h. Nakon večere zajednička molitva krunice i pjesma uz animaciju Gorana Mladina na gitari.

U nedjelju jutarnja molitva u spomen 25. Obljetnice smrti misionara p Ante Gabrića i Okrugli stol, na temu „Roditelji prvi evangelizatori u obitelji“ animirala je Danijela De Micheli Vitturi, dr med. Sudionici su govorili kako prakticiraju obiteljsku molitvu i koje su glavne poteškoće pri tome. Zaključili su da je poželjno da se očevi obitelji malo više potrude oko animiranja obiteljske molitve. Potrebno je i odlučno isključiti TV i odvojiti vrijeme za molitvu. Treba biti uporan, ne posustajati pod izlikama djece i naći optimalni model između prisile i slobodnog izbora, sadržaja i forme. Prisjetila se riječi fra Stipe koji je kazao da je molitva kao i strani jezik, stalno treba učiti i što više komunicirati, razgovarati, međusobno i s Bogom da se ne zaboravi. Osim obiteljske molitve vrijedni su i susreti sa obiteljima u župi i obiteljskim župnim zajednicama kazala je dr Anita Strujić Vladanović voditeljica Obiteljskog Savjetovališta splitskomakarske naadbiskupije i potakla sudionike da na svojoj župi djeluju na tome.

U 10.30 sati fra Mario Jurišić predslavio je nedjeljnu župnu misu na kojoj su pjevanje i liturgijska čitanja animirali sudionici XXIII. Obiteljskog susreta. U svojoj homiliji fra Marijo je govorio o životu i radu tri misionara bitnim za Hrvatsku: dvije misionarke koje su proglašene blaženima Majci Tereziji koja je zadivila svijet XX stoljeća svojim djelima ljubavi i Mariji Propetog Isusa Petković, i o životu i djelu misionara o. Ante Gabrića koji je svoj mosionarski vijek proveo u Indiji gdje je i umro pred 25. godina i sahranjen u Indiji uz grudu Hrvatske zemlje i bočiću Jadranskog mora.

Nakon ručka održan je završni dio susret na temu „Djeca evangelizatori obitelji“. Katehistica Darija Mladin je uvježbala s djecom igrokaz na temu Misijske nedjelje.

Susret je završio zahvalnom molitvom „Tebe Boga hvalimo“,i blagoslovom koji je udijelio fra Marijo Jurišić član samostanske obitelji.

Sudionici su se uputili svojim kućama radosni i obogaćeni ovim susretom sa željom da nastave druženja i doprinesu susretu svojim talentima. Bogu hvala.

Danijela De Micheli Vitturi


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas915
Ovaj mjesecOvaj mjesec10145
UkupnoUkupno7625023

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61