Drniš: Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“

Na Festivalu zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ u drniškoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija 27. listopada 2013. okupilo se preko stodvadeset pjevača iz šest dalmatinskih zborova iz šest dalmatinskih zborova. Pred mnoštvom zainteresiranih ljubitelja glazbe, pjevali su Pjevački zbor „Sveti Juraj“ iz Pirovca, Gradski zbor „Makarska“, Pjevački zbor „Sveti Roko“ iz Zatona, Mješoviti zbor HKD-a „Napredak“ iz Makarske, Mješoviti zbor župe Svetog Roka iz Splita i, naravno domaćini, Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša, koji su uz Pučko otvoreno učilište Drniš i organizatori navedenog iznimnog kulturnog događanja.

Svi zborovi su se predstavili sa desetak minuta programa, na kojem se moglo naći duhovne glazbe od samih početaka, gregorijanskih korala (Pater noster) pa sve do skladbi modernog doba (Debons, Dewagtere), preko gospela (O, happy day, Oh, Mary don't you weep, Let my people go) i marijanskih pjesama (Ave Maria, Večernji zvon, Zdrava si Marijo…).

Sve je započelo Debonsovim „Jubilate Deo“, kojim su domaćini poželjeli dobrodošlicu svim sudionicima i najavili taj vječni usklik Bogu Stvoritelju, klicanje koje je stizalo iz sve do jednog sinoć raspjevanog glasa. Nakon inspirativne večeri koja je pokazala da za amatersko zborsko pjevanje još uvijek ima nade, da zborovi zapravo i iskreno zdušno žive u malim mjestima, ostale su samo pozitivne emocije, kako pjevačima, tako i među publikom koja je pažljivo i s poštovanjem ispratila svaki pojedini zbor. Tih devedesetak minuta koliko je trajao koncert, ostat će, nadamo se, u lijepom sjećanju svima prisutnima makar do slijedeće godine u kojoj će ponovnom sličnom manifestacijom zaživjeti neka nova drniška tradicija. Zahvalnice koje će s radošću podsjećati na sinošnju večer, je predstavnicima zborova i suorganizatora (Turistička zajednica grada Drniša, Grad Drniš, Župa Gospe od Ružarija) na kraju koncerta uručio gospodin Davor Čupić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta. Uz prigodne riječi gradonačelnika Drniša gospodina Josipa Begonje i župnika fra Petra Klarića, i nadu da će ova večer utisnuti pečat ljubavi i mira u sva prisutna srca, sam službeni dio susreta krenuo je svom smiraju.

Za kraj su svi sudionici zajedničkom izvedbom pjesme, „Kraljice svete krunice“, pod ravnanjem „Neumine“ umjetničke voditeljice prof. Jelena Prpa, zahvalili i Gospi koja ih je radosno primila u svoje dvore, i publici koja ih je toplim pljeskom pratila kroz cijelu večer.

Fotografije

Tekst: Josipa Prpa

Foto: Branka Radetić


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1989
Ovaj mjesecOvaj mjesec21348
UkupnoUkupno7636226

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54