Molitve za Plenarno vijeće Reda

Dragi brate, Gospodin ti dao svoj mir.

Približilo se otvaranje Plenarnog vijeća reda, koje će se slaviti u Poljskoj, od 17. do 30. studenog 2013., u Konstancin–Jeziorni (Varšava).

Ovo je Plenarno vijeće mogućnost da zajednički razmislimo o trenutačnoj situaciji Reda i odlučimo o našoj budućnosti, koja se odnosi ne samo na broj i način izbora generalnih definitora generali (usp. Kapitul 2009., Mandat 45), nego i o tome kako pratiti braću u redu da budu vjerniji temeljnom izboru opsluživati sveto evanđelje.

Kako bi ovo Plenarno vijeće donijelo plodove cijelom redu, želimo zajedno moliti za Božji blagoslov po zagovoru Blažene Djevice Marije i našeg serafskog Oca Franje.

Ovo je razlog zbog kojeg Ti šaljem privitak koji sadrži molitve (uvodne molitve i zazive za jutarnju i večernju molitvu) koje treba poslati svim provincijama tvoje konferencije, jer ujedinjeni u molitvi svi se možemo osjećati sudionici ovog Plenarnog vijeća.

Molitve se mogu također naći na web stranici reda (link Plenarno vijeće reda)

Zahvaljujući za tvoju suradnju, bratski Te pozdravljam.

Fra Michael A. Perry, OFM

General Reda

 

MOLITVE

1. PONEDJELJAK (Vjera)

Uvodna molitva (na početku slavlja)

Vjera je svjetlo na putu. Papa Franjo ponavlja da vjera proizlazi iz iskustva Boga koji nas ljubi. Povjeravamo se toj ljubavi Presvetog Trojstva kako bi naša karizma bila utjelovljena na odgovarajući način u svakoj okolnosti mjesta i vremena.

Stoga povjeravamo Bogu i naše Plenarno vijeće sigurni da nas On poziva na  djelovanje u Crkvi i svijetu.

Molimo za čvrstu vjeru, koja će biti sposobna donešene odluke staviti u praksu. Jer samo vjera, koja je iskustvo Božje ljubavi u nama, može nam darovati milost da znademo djelovati idući od dobra prema boljem.

Zaziv za Jutarnju:

Molimo Gospodina milost da znademo ponizno prepoznati nedostatke vlastite vjere koji onemogućuju, bilo osobnu bilo zajedničku preobrazbu. Neka duh vjere vodi naše Plenarno vijeće na putu prema izborima koji mogu pomoći rast naše vjere.

Molimo

Zaziv za Večernju:

Neka Presveto Trojstvo pomogne članovima Plenarnog vijeća kako bi bili  usmjeravani u vjeri, snagom preobražajnog Božjeg djelovanja, prema onoj ljubavi za koju On sam želi da bude u svakom fratru, u svakoj provinciji i u cijelom redu.

Molimo.

 

 

2. UTORAK (Vjernost)

Uvodna molitva (na početku slavlja)

Vjernost proizlazi iz ljubavi. Ona budi na odluku o potpunom i neprestanom predanju koje nas ujedinjuje s Trojstvenim Izvorom. Trojstvo osnažuje naše zajednice sa svojim neprestanim sebe-darivanjem.

Ta ljubav, koja se može činiti krhkom, u stvarnosti je živi izvor koji se posebno pokazuje u životu Isusa Krista kao i u životu svetog Franje. Iz nje se rađa snaga sposobna promijeniti Crkvu, Red i svijet.

Neka Plenarno vijeće doista bude trenutak u kojem će se donijeti oblici djelovanja koji mogu pomoći jačanju vjernosti Bogu kako bi naše franjevačko življenje u svijetu bilo snažnije.

Zaziv za Jutarnju:

Neka Bog uvijek prati našu želju za vjernošću franjevačkoj karizmi, tom izvoru čije vode jačaju našu odluku za potpunim sebe-darivanjem. Neka Duh Gospodnji Prati Plenarno vijeće da usmjerava Red prema snažnijoj vjernosti.

Molimo.

Zaziv za Večernju:

Neka Bog, koji je uvijek vjeran, prosvijetli rad Plenarnog vijeća, kako bi nas njegovi prijedlozi usmjeravali prema sve većoj vjernosti u opsluživanju Svetog evanđelja koje smo obećali živjeti.

Molimo.

 

 

3. SRIJEDA (Ustrajnost)

Uvodna molitva (na početku slavlja)

Neka Presveto Trojstvo hrani sposobnost ustrajnosti u životnim izborima, posebno u trenucima sumnji i poteškoća.

Ustrajnost nam omogućuje da izbjegavamo navikavati se na stavove današnje kulture i da postavimo Gospodina u centar svog vjerskog života. Mentalitet provizornosti obeshrabruje fratre na putu nasljedovanja stoga je nužno postaviti Krista u centar.

Na ovom Plenarnom vijeću želimo imati na umu ono što kaže papa Franjo: “Strukturalne i organizacijske promjene dolaze na drugo mjesto. Zbog toga prvotna promjena treba biti promjena ljudskog stava”. To je moguće samo zahvaljujući našem vjernom i ustrajnom odnosu.

Zaziv za Jutarnju:

Na početku ovog dana molimo Boga da nam pomogne u promjeni naših loših navika, koje nose oznaku provizornosti, kako bi se obnovile i osnažile snagom Kristovom koja nam omogućuje da postanemo ustrajniji na franjevačkom putu.

Molimo.

Zaziv za Večernju:

Molimo Presvetog Oca za svjetlo i snagu kako bi članovi Plenarnog vijeća znali donijeti odluke koje će unaprijediti strukturalne promjene Reda.

Molimo.

 

 

4. ČETVRTAK (Identitet)

Uvodna molitva (na početku slavlja)

Naš je identitet upisan u srcu Trojstva i na nama je da ga otkrivamo i utjelovljujemo. Identitet odgovara unutrašnjem i trajnom procesu koji uključuje sve naše sposobnosti i stvarnosti koje živimo. Naš je zadatak tražiti najintimniji stvaralački temelj kako bi upoznali vlastiti identitet i postali sinovi u Sinu.

Na poseban način, mi Manja braća nalazimo u duhovnosti svetog Franje put koji obogaćuje naš osobni identitet. Zato smo pozvani uskladiti se s ovim procesom suobličavanja našeg identitet s franjevačkim.

Danas, na poseban način, molimo da Plenarno vijeće nađe načine koji će unaprijediti procese samo-spoznaje, koji nam može pomoći produbiti vlastiti franjevački identitet.

Zaziv za Jutarnju:

Samospoznaja nam omogućuje produbiti odnos s Bogom i prepoznavati darove koje nosimo u sebi, stavljajući ih u službu Reda, Crkve i svijeta. Svemogući Bože, pomozi Plenarno vijeće da unaprijeđuje spoznaju ovih darova koji su u službi neprestanog i ponovnog otkrivanja našeg franjevačkog identiteta.

Molimo.

Zaziv za Večernju:

Isus Krist nas svaki dan poučava koji je “naš dio nakon što je Franjo napravio svoj”. Neka Plenarno vijeće reda “napravi svoj dio” u smjernicama da znamo utjeloviti naš franjevački identitet u današnjem svijetu.

Molimo.


 

5. PETAK (Redimenzioniranje - promjena)

Uvodna molitva (na početku slavlja)

Promjena je trajni proces Reda. Ona odgovara želji da povjerimo Kristu, koji se lišio vlastitog života kako bi ga darovao nama, aktualizaciju naše franjevačke karizme u svakom trenutku povijesti Crkve.

Cijeli Red nastoji preoblikovati svoje djelovanje i dimenzije kako bi bolje odgovorio sadašnjem trenutku.

Stoga smo svi mi, kroz upute Plenarnog reda, pozvani preuzeti odgovornost oko konkretiziranja i življenja onog blaga koje je Franjo čuvao i svjedočio svima u konkretnoj stvarnosti s apostolskim žarom kao manji brat.

Zaziv za Jutarnju:

Neka Duh Gospodnji nadahne Plenarno vijeće kako bi nam pomoglo razmisliti i promijeniti na odgovarajući način, kao Manja braća, naš način prisutnosti u Crkvi i svijetu.

Molimo.

Zaziv za Večernju:

Neka ovaj susret Plenarnog vijeća reda, koje ima zadatak donijeti važne odluke koje se odnose na neke strukture Reda, bude dar svima i, ujedno, za svakog od nas postane zadatak potpunog predanja kao odgovor na Božji poziv.

Molimo.

 

 

6. SUBOTA (Praćenje)

Uvodna molitva (na početku slavlja)

Naša današnja formacija kaže da je “cilj početne formacije postići da fratar bude pripravan i otvoren za trajnu formaciju duž cijelog života”. Stoga dimenzija praćenja uključuje proces neprestanog zrenja. Tajna dobrog uspjeha formacijskog procesa jest prihvatiti činjenicu da naša formacija nije samo nedovršena, nego je i nedovoljna i, osim toga, traži raspoloživost da jedni druge pratimo duž cijelog životnog puta.

Zato danas želimo privilegirati, ne samo intelektualnu dimenziju kako bismo razumjeli stvarnost, nego i učiti primati iskustvenu inteligenciju stvarnosti.

Neka Plenarno vijeće bude prilika da se naglase moralne sposobnosti, sposobnost vjere, milosrđa jer su one vlastite životu svetog Franje Asiškog i Manjeg brata.

Zaziv za Jutarnju:

Želeći izabrati dimenziju praćenja kao privilegiran model, povjerimo svoj život Trojstvu i Serafskom ocu svetom Franji da nas neprastano prate kroz život. Neka svijest o ovome motivira i Plenarno vijeće kako bi pronašlo prave načine praćenja fratara u Serafskom redu.

Molimo.

Zaziv za Večernju:

Neka Gospodin prati Plenarno vijeće da unaprijedi nove načine kako bi ohrabrilo formaciju i praćenje koji su potrebni Redu.

Molimo.

 

 

7. NEDJELJA (Vjera)

Uvodna molitva (na početku slavlja)

“Blažena ti što povjerova da će se ispuniti u tebi ono što je Gospodin rekao”.

Želimo razmišljati s Plenarnim vijećem reda o onome što Bog govori nama. S Marijom želimo meditirati o Njegovim obećanjima.

Put vjere je pun poteškoća. Kao i Marija, koja se uputila prema Ein Karemu, želimo vjerovati da vjera nadilazi sve umore, jer “velike stvari može učiniti u nama Svemogući”.

Praćeni vjerom Svete Djevice i Serafskog oca neka nas Gospodin nauči napraviti naš dio.

Zaziv za Jutarnju:

Gospodin nas zove da surađujemo na putu vjere u ovom svijetu. Neka Marija i Franjo, primjeri vjere, prate cijeli naš Red kako bismo svi utjelovili u svom životu ono što bude odlučeno na Plenarnom vijeću.

Molimo.

Zaziv za Večernju:

Neka blagoslov Presvetog Trojstva i Serafskog oca Franje prate naše Plenarno vijeće. Neka Duh Sveti, koji je ispunio Djevicu Mariju milošću, upravlja Red na putu vjernosti prema Crkvi, našoj Majci.

Molimo.


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas930
Ovaj mjesecOvaj mjesec51359
UkupnoUkupno7737127

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38