Neistina o kršenju predizborne šutnje u Crkvi Gospe Sinjske

Priopćenje za javnost

U Slobodnoj Dalmaciji od 12. siječnja izišao je napis „Politika s oltara: Starica fratra poslala k vragu za vrijeme mise“, koji je potpisao Toni Paštar. U tekstu se uz ostalo ističe da je „u crkvi Gospe Sinjske svećenik pozvao vjernike da ne glasuju za Josipovića kako ne bi obojio Hrvatsku u crveno, nego za Mila Bandića“. Na to je navodno „reagirala starija vjernica tako da se ustala, poslala fratra k vragu i… demonstrativno napustila crkveni prostor“. Vijest se, dakle, „temelji“ na navodnom iskazu jedne anonimne vjernice. Provjerili smo tu tvrdnju kod svih svećenika koji su toga dana u župi slavili sv. mise. Svi oni, kao i vjernici kod kojih smo se raspitivali, odlučno niječu istinitost te vijesti.

Istina je da:

1) nijedan fratar toga da nije spomenuo niti jednoga predsjedničkoga kandidata niti ga na bilo koji način preporučio;

2) u molitvi vjernika, u kojoj se redovito moli za crkvene i državne poglavare, molilo se za izbor novoga hrvatskoga predsjednika – bez ikakvih dodataka u toj molitvi. 

Začuđuje nas da novinar i uredništvo mogu takvu vijest objaviti na navodnom iskazu anonimne osobe. Nije navedeno ni ime svećenika ni vrijeme kad se to dogodilo. Tako objavljena vijest, osobito u ovakvom kontekstu, prije svega je neprofesionalna ali i neodgovorna. Učincima koje ima javna riječ ona u negativan kontekst stavlja ne samo (anonimnog) pojedinca već i Svetište, Samostan i Župu Čudotvorne Gospe Sinjske. I to ne samo svećenike nego i vjernike jer se takvim napisom sugerira manipulativnost svećenika i infantilnost vjernika. Naša vjernička zajednica ne odriče sebi pravo političkoga angažmana, ali u duhu socijalnoga nauka Crkve koji definira obveze, djelokrug i primjerenost načina kršćanskoga političkoga djelovanja.

Molimo uredništvo SD, i druge medije, da objave ovaj naš prosvjed. Očekujemo ispriku novinara i uredništva SD. Uz ovaj prosvjed ističemo i nadu i želju da naši mediji rastu u odgovornosti za svoje političko djelovanje u demokratskim okvirima u smislu politike kao službe za opće dobro.

fra Bože Vuleta, gvardijan i upravitelj Svetišta

fra Nikica Ajdučić, župnik

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

III. sjednica područnoga Vijeća Splitsko-dubrovačkoga OFS-a

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas242
Ovaj mjesecOvaj mjesec44529
UkupnoUkupno7180181

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25