Kelkheim: Stepinac - glasnik nade

U nedjelju, 12. veljače 2017., proslavljen je blagdan blaženoga Alojzija Stepinca. Središnje misno slavlje u prepunoj crkvi sv. Dionizija, u Kelkheimu, te u crkvama u Bad Homburgu i Bad Sodenu, gdje su redovita nedjeljna vjernička okupljanja, predslavio je p. Diethard Zils, dominikanac iz Mainza.


Na 6. nedjelju kroz godinu, 12. veljače, Hrvatska katolička župa Main-Taunus/Hochtaunus proslavila je blaženog Alojzija Stepinca. Euharistijsko slavlje u Kelkheimu, kao i u Bad Homburgu i Bad Sodenu, predslavio je p. Diethard Zils u koncelebraciji sa župnikom fra Marinkom Vukmanom. Predvoditelj slavlja, poznati njemački dominikanac iz Mainza, inače je pjesnik i pisac, govori sedam jezika, ali najdraži mu je hrvatski jezik i narod. Često puta posjećuje Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a rado je gost u hrvatskim katoličkim misijama, gdje predslavi misna slavlja na hrvatskom jeziku. Upravo s tom željom došao je proslaviti blagdan blaženog Alojzija Stepinca. Prije misnog slavlja prigodne molitve bl. Alojziju predmolio je župnik fra Marinko zajedno sa ministrantima.

U prigodnoj propovijedi p. Zils istaknuo je kako u svojoj mladosti nije znao za Hrvate, ali znao je samo za jednoga – kardinala Stepinca. Stepinac je bio među ostalim kardinalima iz bivših komunističkih zemalja koje je p. Zils nazvao “glavni pilari svojih crkava”, npr. kardinal Wyszyński iz Poljske, kardinal Midszenty iz Mađarske i kardinal Beran iz Češke, koji su u svoje vrijeme bili trn u očima bezbožničke vlasti. “Mi smo to znali i njima smo se divili”, rekao je p. Zils. Također je govorio, kako se zaljubio u hrvatski narod. “Kasnije sam se upoznao i sa Hrvatima, koji su u ono vrijeme, 50-ih ili 60-ih godina došli u Njemačku. I po njima sam se na neki način zaljubio u hrvatski narod, u Hrvatsku.”

Predvoditelj misnoga slavlja upozorio je kako se danas u Njemačkoj ali općenito i u svijetu manje zna o Alojziju Stepincu nego ranije, te da se misli kako je prošlo vrijeme neprilika i progona Crkve. Toliki su uvjereni su da je svijet u miru i u redu, ali kako je istaknuo p. Zils, suprotno je stanje. “Svijet nije u redu to znamo. Svijet nije u miru, to vidimo i svakog dana možemo gledati na televiziji ili čitati u novinama”, rekao je, te naglasio kako se u takvim trenucima ne smije zaboraviti na velikane poput bl. Stepinca, koji je bio glasnik nade. Kao najmlađi biskup u svijetu i pastir zagrebačke Crkve, bio je odgovoran za Crkvu u Hrvatskoj tijekom teških vremena. I onda kada su ga spriječili, bl. Alojzije Stepinac ostao je glasnik nade kao nijemi svjedok – istaknuo je p. Zils. “Ljudi su došli do njega s pouzdanjem da im može pomoći, u ono vrijeme, ali i sada, kada dolazimo na njegov grob ili kada ga se sjećamo u našim mislima i molitvama.” Pozvao je hrvatske vjernike da budu ponosni na blaženoga kardinala i mučenika Alojzija, koji nam može biti svjetionik i kompas u današnjem nesigurnom i burnom vremenu, te naglasio da se nada da će naš blaženik uskoro biti ubrojen među svece sveopće Crkve.

Kolekta ove nedjelje bila je namjenjena za potrebe Caritasa. Na kraju misnoga slavlja župnik je zahvalio velikom zboru, folklorašima, ministrantima, čitačima i svim sudionicima te pateru Zilsu, što je na poseban način približio život bl. Alojzija Stepinca, te potaknuo vjernike da ga nasljeduju u vjernosti Bogu, Crkvi i domovini. Pozvao je sve nakon misnog slavlja na druženje i prigodni domjenak.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas322
Ovaj mjesecOvaj mjesec67903
UkupnoUkupno7610404

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32