Omiš: Izborni kapitul OFS-a

Izbornim kapitulom mjesnoga bratstva predsjedala je Mila Šuto, OFS, područna ministra, a nazočio je fra Stipe Nimac, OFM, područni duhovni asistent. Program izbornoga kapitula sastojao se od dva dijela: prvi, – predizborni dio, i drugi, – izborni dio.

U predizbornom dijelu sve prisutne pozdravila je Ozana Tafra, OFS, mjesna ministra i fra Stipe Bešlić, OFM, duhovni asistent i gvardijan.


Fra Stipe je uz pozdrav istaknuo ovu poruku „Budimo otvoreni nadahnućima i vodstvu Duha Svetoga i jedni drugima. Kršćanska i franjevačka duhovnost neka bude prepoznatljiva po Mjesnom bratstvu OFS-a Gospe Karmelske tamo gdje živite i djelujete. Neka bude posredovana i svjedočena najprije između vas u Bratstvu, Franjevačkoj obitelji ovdje na Skalicama, u Vašim obiteljima, potom u Omiškom društvu i u Crkvi grada Omiša i šire...“

Potom je Mila Šuto, OFS, područna ministra održala predavanje „Vođenje i animacija bratstva. Odluke i smjernice za razdoblje 2016. – 2019.“ Svoje predavanje ministra je temeljila na predavanju generalnog ministra Tibora Krausera, OFS.

U svezi službi u Bratstvu i Vijeća Bratstva, ministra je istaknula da „Bratstvo okupljeno na skupšitini ili kapitulu bavi se sadržajima koji se tiču života i organizacije... Dužnost je vijeća mjesnoga bratstva: promicati nužne inicijative u korist bratskoga života da poraste ljudska, kršćanska i franjevačka formacija njegovih članova i da ih se podrži u svjedočenju i zauzetosti u svijetu; da se konkretno i odvažno opredijeli, sukladno prilikama bratstva, za neke od mnogih mogućih djelatnosti na apostolskom polju“ (GK, čl. 49 i 50)

Potom je fra Stipe, OFM, područni duhovni asistent održao duhovni nagovor napomenuvši da se Mjesno bratstvo OFS-a ne smije promatrati izolirano i zasebno nego uvijek u sklopu teologije Božjeg Naroda i nauke crkvenog učiteljstva o Crkvi te unutar Franjevačke obitelji, mjesne Crkve (biskupije/župe) i društva u kojemu živi i djeluje.

Smjestio je franjevce Provincije Presvetog Otkupitelja u Omišu u povijesni kontekst. Franjevci su prije 300 godina, pred najezdom osvajača nesklonih hrvatskoj samobitnosti i neovisnosti, izbjegli s otočića „Prološko blato“ (Imotski) i naselili se najprije u omišku Rogoznicu potom u predgrađe Omiša u predjelu Skalice gdje i danas žive i djeluju. Današnje Mjesno bratstvo OFS-a Gospe Karmelske organski je dio te iste povijesti i te iste Franjevačke obitelji te omiškoga društva i Crkve u Omišu.

Fra Stipe je ukazao i na povijest grada Omiša i Poljičke Republike te mjesta Zakučac, smješteno sjeverno od Omiša, iz kojeg svoje korijene vuče i sv. Leopold Mandić, zaštitnik Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a, koji ima i svoje svetište podignuto 2000. godine, u okviru proslave jubileja 2000 godina kršćanstva, gdje je Kažimir Hraste, hrvatski akademski kipar izradio umjetničko djelo brončani kip sv. Leopolda smješten u apsidi crkve na otvorenom ispred svetišta.

U nastavku, fra Stipe je istaknuo, uz mjesečne skupštine, kapitule (radne i izborne), seminare za trajnu formaciju, bratske i pastoralne pohode, važnost i nezaobilaznu sastavnicu života i djelovanja svakoga mjesnoga bratstva OFS-a ima duhovna i pastoralna asistencija. „Kao integralni dio Franjevačke obitelji, a pozvan živjeti Franjinu karizmu u svjetovnoj dimenziji, OFS ima posebne, tijesne veze s Prvim redom i s TOR-om. Duhovna i pastoralna briga koju je Crkva povjerila Prvome franjevačkom redu i TOR-u, obveza je prije svega njihovih generalnih i provincijskih ministara. Njima pripada „altius moderamen - više vodstvo“ o kojemu se govori u 303. kanonu Zakonika kanonskog prava. „Altius moderamen“ ima za cilj jamčiti vjernost OFS-a franjevačkoj karizmi, zajedništvo s Crkvom i jedinstvo s Franjevačkom obitelji, a to su vrjednote koje za svjetovne franjevce predstavljaju njihov životni poziv (usp. GK čl. 85.).

Fra Stipe je na kraju svojega duhovnog nagovora statistički predočio da Splitsko-dubrovačko područno bratstvo OFS-a Sv. Leopold Mandić sa sjedištem u Splitu, koje se prostire od Prevlake do Marine, ima 24 mjesna bratstva, s 504 trajno zavjetovanih članova, a na području Hrvatskog nacionalnog bratstva OFS-a (pet područnih bratstava) djeluje 106 kanonski osnovanih mjesnih bratstava. Nacionalno bratstvo broji 3.860 trajno zavjetovanih članova (Hrvatsko nacionalno bratstvo OFS, Nacionalno vijeće, Zagreb, 6. listopada 2016. Ur. broj: 99/2016.). „Isplati se baviti teologijom laikata (mnogoljudnijim dijelom Božjega Naroda u Crkvi u Hrvatskoj) i raditi  na promidžbi svjetovnih franjevaca koji su dio Franjevačke obitelji i dio Crkve u Hrvatskoj i koja su prepoznatljiva skupina u Hrvatskoj i na Splitsko-dubrovačkom području.“ – Zaključio je fra Stipe.

U slijedu programa izbornoga kapitula Ozana Tafra, OFS, ministra Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospe Karmelske“ podnijela je „Izvješće“ o životu i radu istoga Bratstva za trajanja svojega mandata. Istaknula je postupno privikavanje na novi preustroj OFS-a koji je započeo u Hrvatskoj od 2000. godine, koncipiran na međunarodnoj, nacionalnoj, područnoj i mjesnoj razini. Isto tako, praćenje najnovijih smjernica crkvenog učiteljstva u svezi života i djelovanja OFS-a na svim spomenutim razinama... Sudjelovanje na kapitulima, sjednicama, skupštinama i seminarima za trajnu formaciju na višim razinama. Posebno je istaknula dijakonijsku i karitativnu dimenziju služenja OFS-a u Omišu. Ustvrdila je, i to optimistički, da je OFS u Omišu prepoznatljiva zajednica (Bratstvo) koja nastoji uz pomoć Boga, zagovorom Blažene Djevice Marije, pomoću fratara i časnih sestra u samostanu i drugih ljudi dobre volje, svjedočiti, prema svojim karizmama, kršćansku i franjevačku duhovnost u gradu Omišu. Na kraju svojega „Izvješća“ ministra je zahvalila Bogu, članovima Vijeća kojem je predsjedala u svojem mandatu i svim članovima OFS-a „Gospe Karmelske“. Posebno je spomenula bivšega gvardijana i duhovnog asistenta fra Filipa Budića, OFM. Istaknula je da je fra Filip bio pravi duhovni asistent i veliki oslonac u svim oblicima života i rada OFS-a. Isto tako, riječi zahvale izrekla je i sadašnjem aktualnom gvardijanu i duhovnom asistentu fra Stipi Bešliću, OFM, za sve poticaje i svekoliku pomoć koju iskazuje, a mi je dobrano osjećamo kao dio iste Franjevačke obitelji.

Nakon prvog dijela, predizbornoga, slijedio je drugi, izborni dio kapitula.

Izborni dio kapitula započeo je zazivom Duha Svetoga i čitanjem biblijskoga teksta koji ističe Isusovo „načelo služenja braći i sestrama“ (Iv 13, 1-17). Potom je Mila, OFS, područna ministra, predsjedavateljica kapitula, molila molitvu:

„Svemogući, presveti, svevišnji, najviši Bože,

Oče sveti i pravedni,

Gospodine, kralju neba i zemlje:

zahvaljujemo ti poradi tebe samoga

što si po svojoj svetoj volji

i poradi jedinoga Sina svoga sa svetim Duhom

stvorio sve duhovno i tjelesno

i što si nas, stvorene na svoju sliku i priliku,

postavio u raj.

U tebe se pouzdajemo i molimo tvoje svjetlo

da bismo mogli izabrati one

koji bi mogli voditi naše bratstvo.

Pomozi nam da odaberemo one

koji će svojim primjerom,

svojim krepostima i razboritim odlukama

moći upravljati našim bratstvom

da ono u zajednici živi Isusovo evanđelje

u duhu svetoga Franje.

To te molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu. Amen.“

Nakon molitve uslijedio je izbor prema odredbama Generalnih Konstitucija OFS-a (GK, čl. 76-80).

Marija Pešić, OFS, predložena je i izabrana za tajnicu kapitula, a za brojače glasova Katja Popović, OFS i Diana Marušić, OFS.

Izabrani su na trogodišnji mandat 2017.–2020.:

Vlado Bilić, OFS, ministar

Danica Tistonić, OFS, zamjenica ministra

Senka Kaštelan, OFS, tajnica

Dosja Lelas, OFS, blagajnica

Marija Mrkonjić, OFS, povjerenica za formaciju

Ozana Tafra, OFS, povjerenica za informacije

Član Mjesnoga vijeća je i fra Stipe Bešlić, OFM, duhovni asistent

Nakon izbora izabrani su potvrdili svoje franjevačko zvanje i svoju spremnost na služenje te zajednički izrekli ovu molitvu:

„Predobri Bože,

svima nam udijeli

da bismo, po revnosti ove braće i sestara,

koji su pozvani na služenje našem bratstvu,

mogli tebe bolje upoznati,

približiti svima poznavanje tebe

i gorljivije živjeti oblik evanđeoskoga života

koji si ti sam nadahnuo Franji Asiškom.

Po Kristu Gospodinu našem. Amen.“

Nakon potvrde svoga franjevačkog zvanja i svoje spremnosti na služenje novoizabranih fra Stipe, OFM, područni duhovni asistent, podijelio je svima blagoslov svetoga našega oca Franje (Obrednik OFS-a, str. 23.).

Na kraju slavlja svi su nazočni izabranima čestitali.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas86
Ovaj mjesecOvaj mjesec86
UkupnoUkupno7614964

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43