Split: Konferencija područnih duhovnih asistenata OFS-a

U utorak, 21. veljače 2017., u Franjevačkom kapucinskom samostanu Gospe od Pojišana u Splitu susreli su se područni duhovni asistenti Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a “Sv. Leopolda Mandića“: fra Stipe Nimac, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a ,,Blagovijest“, Split-Trstenik; fra Kruno Kemić, OFMCon, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv Frane“, Split - Obala; fra Drago Vrhovac, OFMCap, Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split-Pojišan i fra Ivo Martinović, TOR, Mjesno bratstvo OFS-a „Sveta Obitelj“, Split-Sukoišan.


Raspravljalo se o mjestu i ulozi duhovnog asistenta na međunarodnoj, nacionalnoj, područnoj i mjesnoj razini OFS-a temeljeći se na najnovijim smjernicama Crkvenoga učiteljstva i dokumentima

Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS-a): Pravilo i Generalne konstitucije OFS-a, Statut Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a i Statut za duhovnu i pastoralnu asistenciju OFS-a.

Posebno smo raspravljali o stanju i perspektivama Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a Sv. Leopolda Mandića i o mjestu i ulozi mjesnih i područnih duhovnih asistenata u istom područnom bratstvu.

Cilj susreta bio je osnivanje Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a Sv. Leopolda Mandića.

Statut Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a, čl. 52. i 53. navodi: „Konferenciju područnih duhovnih asistenata čine po jedan predstavnik redovničkih zajednica Prvoga franjevačkog reda (OFM, OFMConv, OFMCap) i Trećega samostanskog reda sv. Franje (TOR), koje imaju jurisdikciju i asistiraju mjesnim bratstvima na dotičnom području. Oni između sebe biraju predsjednika i tajnika konferencije. Konferencija djeluje po odredbama Generalnih konstitucija, Statuta za duhovnu i pastoralnu asistenciju u OFS-u i vlastitoga Pravilnika.“ „Asistenti su članovi vijeća i kapitula na svojoj razini, aktivno sudjeluju u radu tih tijela i glasuju o odlukama i zaključcima što ih ta tijela donose, ali nemaju pravo glasa na izborima i u ekonomskim pitanjima (usp. GK 90,2; Statut za duhovnu i pastoralnu asistenciju u OFS-u, 12,3; 13,3)“.

Nakon rasprave i usuglašavanja prišli smo glasovanju. Fra Stipe Nimac, OFM, predložen je i jednoglasno izabran za predsjednika konferencije Splitsko-dubrovačkoga područnoga bratstva OFS-a Sv. Leopolda Mandića sa sjedištem u Splitu, a fra Kruno Kemiš, OFMCon predložen je i jednoglasno izabran za tajnika iste Konferencije.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas360
Ovaj mjesecOvaj mjesec68887
UkupnoUkupno7452587

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46