Split: Konferencija područnih duhovnih asistenata OFS-a

U utorak, 21. veljače 2017., u Franjevačkom kapucinskom samostanu Gospe od Pojišana u Splitu susreli su se područni duhovni asistenti Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a “Sv. Leopolda Mandića“: fra Stipe Nimac, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a ,,Blagovijest“, Split-Trstenik; fra Kruno Kemić, OFMCon, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv Frane“, Split - Obala; fra Drago Vrhovac, OFMCap, Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split-Pojišan i fra Ivo Martinović, TOR, Mjesno bratstvo OFS-a „Sveta Obitelj“, Split-Sukoišan.


Raspravljalo se o mjestu i ulozi duhovnog asistenta na međunarodnoj, nacionalnoj, područnoj i mjesnoj razini OFS-a temeljeći se na najnovijim smjernicama Crkvenoga učiteljstva i dokumentima

Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS-a): Pravilo i Generalne konstitucije OFS-a, Statut Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a i Statut za duhovnu i pastoralnu asistenciju OFS-a.

Posebno smo raspravljali o stanju i perspektivama Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a Sv. Leopolda Mandića i o mjestu i ulozi mjesnih i područnih duhovnih asistenata u istom područnom bratstvu.

Cilj susreta bio je osnivanje Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a Sv. Leopolda Mandića.

Statut Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a, čl. 52. i 53. navodi: „Konferenciju područnih duhovnih asistenata čine po jedan predstavnik redovničkih zajednica Prvoga franjevačkog reda (OFM, OFMConv, OFMCap) i Trećega samostanskog reda sv. Franje (TOR), koje imaju jurisdikciju i asistiraju mjesnim bratstvima na dotičnom području. Oni između sebe biraju predsjednika i tajnika konferencije. Konferencija djeluje po odredbama Generalnih konstitucija, Statuta za duhovnu i pastoralnu asistenciju u OFS-u i vlastitoga Pravilnika.“ „Asistenti su članovi vijeća i kapitula na svojoj razini, aktivno sudjeluju u radu tih tijela i glasuju o odlukama i zaključcima što ih ta tijela donose, ali nemaju pravo glasa na izborima i u ekonomskim pitanjima (usp. GK 90,2; Statut za duhovnu i pastoralnu asistenciju u OFS-u, 12,3; 13,3)“.

Nakon rasprave i usuglašavanja prišli smo glasovanju. Fra Stipe Nimac, OFM, predložen je i jednoglasno izabran za predsjednika konferencije Splitsko-dubrovačkoga područnoga bratstva OFS-a Sv. Leopolda Mandića sa sjedištem u Splitu, a fra Kruno Kemiš, OFMCon predložen je i jednoglasno izabran za tajnika iste Konferencije.


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas346
Ovaj mjesecOvaj mjesec50775
UkupnoUkupno7736543

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24