London: Predstavljena knjiga o bl. A. Stepincu

U nedjelju, 19. ožujka 2017., u organizaciji Hrvatske katoličke misije Londonu u crkvi Presvetoga Srca bilo je predstavljanje knjige o bl. Alojziju Stepincu koje je održao autor dr. sc. Robin Harris, povjesničar, nekadašnji savjetnik bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, koji svoj dom u Cornwallu na jugozapadu Velike Britanije zamijenio je Zagrebom. U Zagrebu je nastalo njegovo povijesno djelo „Stepinac - His Life and Times“- "Stepinac - Njegov život i vrijeme" knjiga o bl. Alojziju Stepincu na engleskom i hrvatskom jeziku.


“Cilj je moje knjige od početka bio jasan – istražiti, razumjeti i opisati istinu. Odlučio sam prije nekoliko godina da ću pisati knjigu o Stepincu. Ali, uvijek je bio neki drugi zadatak koji se nametnuo kao važniji, hitniji, kao što je, primjerice, zarađivanje za kruh svagdašnji. Moji su me hrvatski  prijatelji članovi HKM London, Krsto Cviić i Branko Franolić, nagovarali, ali sam tek poslije njihove smrti počeo smišljati pravi plan. U tom trenutku nisam još ništa znao o situaciji s kanonizacijom. Stepinac je već bio proglašen blaženim, i to je bilo sve. Tada mi je netko govorio o riječima kardinala Amata sugerirajući da je drugo čudo već provjereno i da će kanonizacija uskoro uslijediti. Bio sam vrlo sretan, i kao vjernik i kao Stepinčev štovatelj. Kao autor sam bio malo manje sretan. Moram Vam priznati da sam kao osoba borbena temperamenta, koja je dugi niz godina radila za jednu veliku ženu iznimne snage, svoju knjigu vidio kao odgovor na laži i nepravedne napade na kardinala Stepinc. Ističem, međutim, da je za mene kao povjesničara uvijek istina – dakle točnost i objektivnost – najvažnija. Nisam znao hoću li pronaći nešto neugodno o Stepincu. Svaki čovjek ima mane i slabosti. Ali sa Stepincem to nije problem – što ga više upoznaješ, više ga cijeniš”, naglasio je dr. Harris.

Dr. Harris je istaknuo kako se u njegovoj  knjizi na 30 stranica može čitati o Stepinčevu angažmanu u pomaganju ustaškim i njemačkim žrtvama: “To je tek kratak opis stvarnih  događanja i stvarnoga trenutka. Tek kratak opis stvarnosti. Primjerice, godine 1946. Kaptol je poslao sudu materijale (koji je sada u UDBA-inom Dosjeu Stepinac) s više od 200 stranica imena Židova i Srba za koje je Stepinac intervenirao. Možda najveći primjer Stepinčeve intervencije – i uopće najuspješniji – bio je onaj za djecu partizana, većinom Srba, poslije bitke na Kozari 1942. S Karitasom i s časnim sestrama, uz pomoć brojnih hrvatskih katoličkih obitelji, Stepinac je spasio oko 7 000 djece. Komunisti su za to znali za vrijeme suđenja Stepincu. Ali sve je bilo, kao i sve ostalo o Stepinčevim dobrotvornim akcijama tijekom rata, zatajeno, zataškano, skriveno. Zanimljivo je da u montiranom procesu tužitelj nije govorio o Židovima, ali jest, i to gotovo ekskluzivno, o Srbima. Nije to beznačajno. Svi su znali o dobrim odnosima Stepinca sa židovskom zajednicom i, posebno, s glavnim zagrebačkim rabinom, Miroslavom Šalomom Freibergerom. Stepinac je opetovano intervenirao za progonjene Židove, i na kraju, za samog Freibergera. Nadbiskup je ponudio, kao što znamo iz knjige Esther Gitman, uzeti rabina i njegovu obitelju pod svoju zaštitu u Dvoru. Freiberger se, međutim, odlučio za deportaciju u Auschwitz zajedno s drugim Židovima.”

Dr. Robin Harris je istaknuo je kako vjeruje kako je samo pitanje vremena kada će Stepinac biti ne samo hrvatski mučenik nego svetac cijele Katoličke Crkve, čiji je primjer hrabrosti, vjernosti, ustrajnosti, spremnosti davanja života za istinu može biti samo vrijedan nasljedovanja.

Voditelj HKM London fra Ljubomir Šimunović zahvalio je dr. Harrisu na ljubavi i zauzimanju za Hrvatsku još od vremena Domovinskog rata,  kao i trudu uloženom u pisanje dviju značajnih povijesnih knjiga o Hrvatskoj i Hrvatima, kako onu o Dubrovniku, tako i ovu o Stepincu. Na kraju je bila prigoda za postavljanje pitanja, a dr. Harris je rado potpisivao i primjerke knjige.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1800
Ovaj mjesecOvaj mjesec71794
UkupnoUkupno7614295

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 82