Pohod američkoga diplomata Christiana Wrighta Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju

Na našu Gimnaziju 28. veljače 2017. stigao je iz američkoga veleposlanstva u Zagrebu posredstvom gđe Marije Cvetnić-Kopljar, zaposlenice u navedenome veleposlanstvu, e-mail s iznenađujuće lijepom ponudom. Naime, Veleposlanstvo već godinama provodi različite projekte susreta s učenicima hrvatskih srednjih škola prilikom kojih oni mogu razgovarati na engleskome jeziku s američkim diplomatom, čuti izvornoga govornika, pitati ga sve što ih zanima o poslu diplomata, o Americi, o saveznoj državi iz koje dolazi, o obrazovanju, kulturi, glazbi i ostalom što učenike te dobi zanima. U posjet uvijek idu s malim  darom  školskoj knjižnici − zbirkom publikacija o Americi koje State Department tiska upravo s namjerom da se djeca širom svijeta upoznaju s američkom poviješću, literaturom, zemljopisom, političkim ustrojem i sl. Mnogi nastavnici Engleskoga jezika kod kojih su bili u posjetu javljali su se s molbama da ih se ponovno posjeti, što govori o uspješnosti takvih susreta.


Tako je u ponudi naglasila gđa Marija Cvetnić-Kopljar. Kada je primio poruku, ravnatelj je odmah odgovorio da ćemo ih rado ugostiti i da će njihov posjet biti čast za našu školu. U komunikaciji koja je poslije uslijedila između ravnatelja i veleposlanstva dogovoreni su svi detalji posjeta.

Susret je upriličen povodom konferencije HUPE-a (Hrvatsko udruženje profesora engleskoga jezika) u Šibeniku, koju sponzorira američko veleposlanstvo.

U poslijepodnevnim satima 23. ožujka gosp. Christian Wright u pratnji gđe Marije Cvetnić- Kopljar stigao je pred našu Gimnaziju. Dočekali su ih ravnatelj fra Blaž Toplak i pedagog fra Nedjeljko Jukić. Nakon kratkoga pozdrava svi sudionici (dvadesetak učenika, prof. engleskoga jezika Diana Župić, prof. fizike i informatike Snježana Radan te prof. povijesti  i knjižničarka Antonija Čarić) uputili su se do školske knjižnice. Uslijedila je prigodna primopredaja poklona za školu od veleposlanstva SAD-a. Nakon toga jedan dio učenika uputio se do kabineta fizike i kemije, a nekolicina učenika koji su spremili prigodni program na engleskome jeziku do profesorske zbornice. U zbornici je priređena mala zakuska za goste koja je popraćena pozdravnim govorom ravnatelja s kratkim osvrtom na povijest škole, trenutno stanje u školi te programe koje škola izvodi u nastavi. Gosp.Christianu Wrightu  i gđi Mariji Cvetnić-Kopljar uručeni su prigodni darovi: Zbornik radova u prigodi 150. godišnjice Gimnazije, monografija Gimnazije, gimnazijski list, a gosp. Christianu Wrightu još i monografija Franjevačkoga muzeja na engleskome jeziku. Pokloni su popraćeni prigodnim citatima i posvetom u znak sjećanja na posjet našoj gimnaziji.Nekolicina učenika (Iva Šuste, Paula Krnjača, Nina Marendić, Dujo Marković, Dujo Jelavić Šako i Stipe Buljan) uprizorila je dva prigodna programa na engleskome jeziku, i to ulomak iz drame „Pygmallion“ britanskoga pisca Georgea Bernarda Shawa te šaljivi prizor na temu Shakespeareovih stihova „To be or not to be“. Navedena uprizorenja dio su dodatne nastave koja se u školi izvodi pod stručnim vodstvom prof. Diane Župić.

S tim je završio prvi dio predviđenoga programa. Nakon toga svi smo pošli do kabineta fizike i kemije gdje su nas čekali ostali učenici. Iako je protokolarno previđen sat vremena za razgovor s američkim diplomatom, ugodan razgovor, pitanja učenika i odgovori cijenjenoga gosta potrajali su preko sat i pol. Budući da smo bili ograničeni vremenom i novim terminima, oko 18.30 završen je službeni dio u školi. Učenici su tada iskoristili još nekoliko trenutaka da se slikaju s gosp. Christianom Wrightom te da upute još pokoje pitanje.

Potom su se ravnatelj fra Blaž Toplak, prof. Snježana Radan i prof. Antonija Čarić uputili s gostima do Muzeja Sinjske alke. U muzeju nas je dočekao gosp. Branimir Župić. Uslijedio je 15-minutni film o Sinjskoj alki na engleskome jeziku. Nakon toga uz stručno vodstvo gosp. Župića gosti su upoznati sa svim što je vezano uz Alku i novootvoreni muzej. Sat je vremena prošao u trenu kroz hale i hodnike muzeja.

Rado bismo se još zadržali u razgledanju eksponata, ali je trebalo požuriti i posjetiti crkvu Gospe Sinjske. U crkvi je uslijedilo prigodno fotografiranje ispred Gospina oltara i nekoliko kratkih informacija od strane ravnatelja o povijesti svetišta Gospe Sinjske. Nakon toga nakratko smo prošli prostorima Franjevačkoga muzeja uz popratne riječi ravnatelja gimnazije.

Gosp. Christian i gđa Marija na kraju napornih nekoliko sati predviđenoga programa izuzetno zadovoljni zahvalili su nam s nadom i željom da prilikom prvoga posjeta Zagrebu dođemo k njima u posjet američkomu veleposlanstvu, gdje će nas vrlo rado ugostiti.Nakon  izuzetno bogatoga  dijaloškog poslijepodneva u pratnji ravnatelja uzvanici su krenuli do restorana braće Blizanaca na Gazu pokraj Trilja. Ravnatelj se s gostima pozdravio i zahvalio im na posjetu te ih prepustio domaćinu da se opuste uz delicije cetinskoga kraja.

Dan poslije, 24. travnja, u kratkome razgovoru gđa Marija Cvetnić-Kopljar najsrdačnije je zahvalila u ime gosp. Christiana i u svoje vlastito ime za dobrodošlicu koju smo im u ime Franjevačke klasične gimnazije u Sinju priredili toga poslijepodneva.

Fotografije (1) - Franjevačka gimnazija

Fotografije (2) (Alkarski muzej)


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1860
Ovaj mjesecOvaj mjesec67068
UkupnoUkupno7609569

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 80