Heusenstamm: Održana 28. Biblijska olimpijada

Dvadesetosma Biblijska olimpijada o temi „14 djela milosrđa“, u sklopu 44. susreta hrvatske katoličke mladeži u Njemačkoj, održana je u subotu 1. travnja u Kulturnom i sportskom centru „Martinsee“ u Heusenstammu kod Offenbacha, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Na olimpijadi su se okupili mladi u pratnji svećenika, pastoralnih suradnica i suradnika (redovnica i laikinja i laika), i roditelja i prijatelja iz Njemačke.

Prije olimpijade u dvorani je slavljeno svečano misno slavlje, koje je predvodio i propovijedao dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj zajednici (HKZ) Stuttgart Bad Cannstadt fra Frano Milanović-Litre u suslavlju s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, voditeljem Hrvatske katoličke misije (HKM) Mainz fra Antom Bilićem i dušobrižnikom u Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt am Main fra Markom Domazetom-Lošom. Fra Frano Milanović-Litre je u propovijedi kazao kako smo se danas okupili na slavlju koje nas dovodi bliže Božjem milosrđu, kako bismo intenzivnije razmišljali o Božjem milosrđu. Bog nam kroz cijelu povijest želi pokazati kako u nama samima stoji sud ili nagrada, ovisno o onom što u životu činimo. To nam ponajbolje svjedoče djela milosrđa. Svi smo pozvani na solidarnost sa svima koji trebaju našu pomoć. U svima njima se skrio Krist. U takvima on živi. To je milosrđe koje Bog pokazuje kroz cijelu povijest prema čovjeku. Bog ne želi ništa drugo nego da čovjek bude svjestan toga kao biće koje je stvoreno na njegovu sliku, kako bi to svjedočio ovdje u ovom životu,kako bi društvo u kojem živi bilo bolje, kako bi svi imali dovoljno sredstava za život i kako bi se svi veselili i zajedno pošli na gozbu Jagančevu, na koju smo svi pozvani. Svi smo mi djeca Božja. U svakom čovjeku se krije Bog, a posebno u čovjeku koji je potreban moje pomoći. Moramo spoznati zašto je Krist došao na zemlju, zašto je postao Bog čovjekom. Učinio je to zato da se skrije u ljudima. U tom nam pomaže vjera, kao najveći dar koji čovjek može imati u ovom svijetu. Upravo preko toga otvaraju nam se oči prema Bogu i spoznajemo tko je Bog i što on želi napraviti od ovoga svijeta, istaknuo je u propovijedi fra Frano Milanović-Litre. Misno slavlje pjesmom i glazbom je uveličala skupina mladih HKM Offenbach „Život“ u pratnji na gitari Stjepana Nikolića, na keyboardu Ivana Orlovića i na violini Iliane Đukić.

Drugi dio susreta započeo je prigodnom riječi delegata vlč. Ivice Komadine koji je uputio dobrodošlicu sudionicima olimpijade, svećenicima, pastoralnim suradnicama i suradnicima, redovicama i laikinjama i laicima, kao i svima koji su došli u pratnji sudionika olimpijade – roditeljima, braći i sestrama i prijateljima. Svima je zaželio puno uspjeha na olimpijadi. Zahvalio je i mr. Tvrtku Beusu iz Zagreba, koji je po četvrti put pripremio građu i pitanja za olimpijadu, a ovoga puta prema svojoj knjizi „14 djela“ – prijedlozi i poticaji“. Zahvalu je izrekao i obitelji Vuko na još jednom gostoprimstvu u toj dvorani i restoranu – zajedno sa svim njihovim osobljem, a Boži Vuki je predao prigodni dar za 66 rođendan, kojega je slavio toga dana. „Želim svima da živimo ono što nas Isus uči, a to su djela milosrđa, kako duhovna, tako i tjelesna“, kazao je delegat vlč. Komadina. Prigodnu riječ uputio generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Vladimir Duvnjak, koji je zahvalio svima na njegovanju hrvatske duhovne, kulturne i jezične baštine, a posebno je zaželio sudionicima olimpijade puno uspjeha. Autor vjeronaučne građe i pitanja za olimpijadu, vjeroučitelj Hotelijersko-turističke škole u Zagrebumr. Tvrtko Beus je kazao kako mu je velika čast sudjelovati u tom velebnom projektu i tradiciji koja traje više od četrdeset godina. „Hvala svima koji ste došli ovdje zajedno sa svojim mentorima. Nadamo se da će u budućnosti biti još više misija i zajednica u Njemačkoj koje će se natjecati na Biblijskoj olimpijadi kako bi se i nadalje njegovao duh suradnje i zajedništva, naše hrvatske povijesti, hrvatskog jezika i hrvatske kulture. Budimo danas dobri u znanju, suradnji,redu, radu i poštivanju drugih. Neka nas tema o djelima milosrđa još više poveže i pomogne nam na putu vjere i dobrote, služenja i poštivanja drugih, kako nas je učio Krist Gospodin. Založimo se za tako potrebnu duhovnu i moralnu obnovu društva i Crkve. Borimo se za jedan drukčiji i bolji svijet. Borimo se za našu zemaljsku i nebesku domovinu. Dragi mladi, sretno vam bilo na natjecanju i na putu vjere, milosrđa i dobrote.“ Mr. Beus je ujedno bio i predsjednik prisudbene komisije na olimpijadi, a u komisiji su još bile mr. Antonija Tomljanović-Brkić i mr. Zora Bilobrk, pastoralna referentica u HKZ Stuttgart centar. Zapisničarka je bila Mirjana Kaloci iz Frankfurta. Program je vodio dr. Adolf Polegubić, glavni urednik „Žive zajednice“, koji je u organizaciji i pripremi olimpijade sudjelovao zajedno djelatnicama Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta: Romanom Kašaj, Ljubicom Markovica-Baban i mr. Antonijom Tomljanović-Brkić.

Na olimpijadi je sudjelovalo 21 ekipa iz 13 hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj. I to iz Augsburga, Ennepetal-Lüdenscheida (2), Frankfurta (2), Freisinga (1), Göppingen-Geislingena (1), Hagena (1), Ludwigshafena (1), Main-Taunus/Hochtaunusa (5), Mainza (2), Mittelbadena (1), Offenbacha (2), Stuttgart Bad Cannstatta (1) i Sindelfingena (1). Sve su ekipe pristupile pismenom dijelu natjecanja. Članovi ekipa (njih pet) odgovarali su na deset različitih pitanja. Bodovi svih članova ekipa su se na kraju zbrajali, pa je dvanaest ekipa s najviše osvojenih bodova na pismenom dijelu natjecanja išlo u drugi – usmeni dio natjecanja. Članovi ekipa, koje su ušle u usmeni krug natjecanja, izabrali su predstavnika, kojih je predstavljao u tom dijelu natjecanja. Predstavnici ekipa u usmenom dijelu odgovarali su na pitanja podijeljena u tri jakosne skupine. Tako su se u drugom – usmenom dijelu olimpijade natjecale ekipe: ekipa Sindelfingen, III. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus, I. ekipa Frankfurt, V. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus, II. ekipa Mainz, II. ekipa Offenbach, ekipa Mittelbaden, I. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus, II. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus, I. ekipa Mainz, II. ekipa Frankfurt i ekipa Freising.

Ekipa s najviše osvojenih bodova bila je III. ekipa Hrvatske katoličke župe (HKŽ) Main-Taunus/Hochtaunus, koja je osvojila zlatne medalje i 500 eura. Voditelj župe je fra Marinko Vukman, a ekipu je pripremala s. Magdalena Višić. U ekipi su bili: Andrijana Mikulić, Katarina Kapović, Lorena Rošić, Josipa Novaković i Ivana Musić.

Drugo mjesto – srebrne medalje i 350 eura osvojila je I. ekipa Hrvatske katoličke misije Mainz. Voditelj je misije fra Ante Bilić, a ekipu je pripremala s. Dionizija Tomas. U ekipi su bili: Mia Markelić, Anna-Maria Galić, Barbara Đurđević, Josipa Pejičić i Ana Dragun.

II. ekipa HKM Offenbach osvojila je treće mjesto – brončane medalje i 200 eura. Voditelj misije je fra Tomislav Dukić, a ekipu je pripremao pastoralni referent Zvonko Orlović. U ekipisubili: Josip Ojdanić, Nikola Ivanković, Antonio Peraica, Lucija Tovilo i Marinela Ojdanić.

Sve su misije i zajednice, iz koje su se natjecale ekipe na olimpijadi dobile spomenice. Na kraju je svima riječi zahvale uputio delegat vlč. Ivica Komadina. Nakon zajedničkog fotografiranja uslijedio je zabavni program. Za sudionike olimpijade priređen je ručak.

Fotografije


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas382
Ovaj mjesecOvaj mjesec50811
UkupnoUkupno7736579

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 29