Susret sjemeništaraca u Travniku

Od subote 29. travnja do ponedjeljka 1. svibnja 2017., održao se Susret sjemeništaraca RH-a i BiH-a u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Nadbiskupskom sjemeništu "Petar Barbarić" u Travniku. Geslo ovogodišnjeg susreta sjemeništaraca nadahnuto je riječima sv. pape Ivana Pavla II. koje je izrekao za svog prvog pastoralnog posjeta BiH-a1997. godine u Sarajevu, a glase:"Zvanje je pustolovina koja se isplati živjeti do kraja...!"


Budući da je susret sjemeništa bio usko povezan sa Susretom Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, sjemeništarci i odgojitelji juga Hrvatske (Zadar, Sinj i Split), zbog duljine i organizacije puta, odlučili su se vikend provesti u Travniku, a sjemeništarci kontinentalne Hrvatske (Zagreb I. i II.) spojili su ova dva iznimno važna susreta mladih te 01. svibnja, okupili se u Travniku.

Subotnje popodne i nedjeljni program za sjemeništarce i odgojitelje Splita, Sinja i Zadra bio je vezan uz upoznavanje lika i djela Sluge Božjega Petra Barbarića, travničkoga sjemeništarca, koji je umro na glasu svetosti koncem 19. stoljeća i čiji posmrtni ostatci se nalaze u crkvi sv. Alojzije Gonzage u okviru Travničkog sjemeništa. Također, sjemeništarci su u danu pred službeni susret 01. svibnja, pohodili franjevačko sjemenište "Visoko", hodočastili su u Goražde Drinskim mučenicama te su se susreli s uzoritim kardinalom Vinom Puljićem, nadbiskupom i metropolitom Vrhbosanskim, u glavnome gradu BiH - Sarajevu. Nakon Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 29. i 30. travnja, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te franjevački sjemeništarci sa Kaptola pridružili su se ovome susretu došavši u Travnik u kasnim večernjim satima istoga dana.

U ponedjeljak,01. svibnja, na blagdan sv. Josip Radnika, susret sjemeništaraca započeo je svetom misom u crkvi Travničkoga sjemeništa koju je predvodio preč. Anto Meštrović, vrhbosanski kanonik u svojstvu posebnog izaslanika sarajevskoga nadbiskupa i kardinala Vinka Puljića za tu prigodu. U koncelebraciji sudjelovali su odgojitelji sjemeništarca iz Zagreba, Splita, Sinja i Zadra. Misno slavlje animirali su pjesmom i posluživanjem kod oltara travnički sjemeništarci. Nakon doručka uslijedilo je pojedinačno predstavljanje Sjemeništa te ždrijeb za popodnevni sportski program. U 11.00 sati sjemeništarci Nadbiskupskog sjemeništa "Petar Barbarić" iz Travnika podarili su nam kazališnu predstavu kojom su pokušali prezentirati život sjemeništa od njegova osnutka 1882. godine pa sve do današnjih dana. U 12.15 sati uslijedio je zajednički ručak u velikoj blagavaonici sjemeništa nakon čega se pristupilo sportskim natjecanjima u obližnjoj dvorani.

Sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu osvojili su prva mjesta u nogometu, košarci i šahu, a treće mjesto u stolnom tenisu. U 16.00 sati odgojitelji sjemeništa Crkve u Hrvata održali su svoj redoviti godišnji susret koji je u sebi objedinjavao 3 točke dnevnoga reda. U prvoj točki promišljali su analizirajući susrete do sada te kako uključiti ostala "mala sjemenište" u ovakav tip susreta. U drugoj točki dogovoreno je da idući susret 2018. godine bude u Splitu. Posljednja točka susreta bazirala se na osmišljavanju materijala o duhovnom pozivu koji bi prvenstveno bio namijenjen za osnovnoškolce i ministrante te je predložen susret odgojitelja "malih sjemeništa" na razini HBK-a krajem osmoga mjeseca ove godine.

Na susretu su sudjelovali sljedeći odgojitelji: fra Ivan Udovičić i fra Nedjeljko Jukić (Sinj); don Jure Bjeliš, don Vedran Torić i don Mato Brečić(Split); don Ante Dražina(Zadar); preč. Matija Pavlaković, vlč. Ivan Grbešić, vlč. Josip Đurin i vlč. Goran Bužak(Zagreb); fra Danijel Patafta(Zagreb - Kaptol 9); don Željko Marić, vlč. Đuro Arlović, don Pavo Šekerija i vlč. Damjan Soldo(Travnik).

Nakon sportskih susreta te radnog susreta odgojitelja, uslijedila je svibanjska pobožnost koju su predvodili predstavnici sjemeništaraca, a tijekom pobožnosti bila je i prilika za sakrament svete ispovijedi.

Nakon pbožnosti, ispred Travničkoga sjemeništa, fotografijom smo ovjekovječili ovaj Susret u kojem je sudjelovalo oko stotinjak sjemeništaraca Crkve u Hrvata te njihovih odgojitelja. Nakon večere i podijele nagrada najboljima, oko 19.00 sati, uputili smo se prema svojim odredištima zahvalni Gospodinu na lijepom zajedništvu te s molitvenom preporukom da Sluga Božji Petar Barbarić, vrsni sjemeništarac, što prije bude proglašen blaženikom Svete Crkve.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2281
Ovaj mjesecOvaj mjesec67489
UkupnoUkupno7609990

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43