Vepric: Svećenički dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije

Svećenički dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu, 17. svibnja 2017., u marijanskom svetištu u Vepricu. Susret, na kojemu se okupilo oko stotinu i dvadeset svećenika, započeo je u kapeli euharistijskim slavljem, koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom i ostalim svećenicima.


U propovijedi je nadbiskup upozorio na iskustvo prve Crkve, naime kako uvijek prijeti opasnost da umjesto evanđelja koje oslobađa u prvi plan stavi propise baš kako je to radio stari Izrael. Jedan dio privih kršćana u prvi plan stavljali su Mojsijev zakon i propise i njihovu želju da se vršenje tih propisa nametne i pridošlim kršćanima. Poučena Duhom Svetim te Kristovim naukom i milošću, Crkva je shvatila kako Krist donosi slobodu i kako milost ima prednost pred Zakonom. To ne bi smjelo s druge strane biti poziv u anarhiju i bezvlađe, nego upravo primanjem novosti koju je Krist donio na neki način možemo biti sigurni da imamo pristup onoj milosti i slobodi koju nam želi darovati. Dakle, ne bezvlađe ali ni kruti formalizam nekih novih crkvenih propisa nego milost Kristova, naglasio je nadbiskup dodavši da pastoralni djelatnici animirani ljubavlju Kristovom, vjernost toj ljubavi pokazuju podvrgavanjem propisima koje Crkva sada živi, a koje je Krist ustanovio i po kojima Crkvi dolazi sloboda koju Krist donosi. Govorio je, također, o povezanosti askeze, mistike i etike te je pozvao svećenike na dublje poniranje u Riječ Božju i dubinu božanskoga zajedništva kako bi urodili plodom djelatne ljubavi, hrabrom vjerom i većim eklezijalnim zajedništvom.

U drugom dijelu programa, koji je održan u velikoj multimedijalnoj dvorani uslijedila su kratka izvješća o radu djelatnika Nadbiskupskog ordinarijata. O radu Ureda za pastoral obitelji govorio je voditelj ureda don Tomislav Ćubelić. Upoznao je nazočne s održanim seminarima, edukaciji o kršćanski utemeljenom spolnom odgoju i planiranju obitelji naglasivši da sada ima 38 educiranih predavača koji bi od ove jeseni mogli provoditi taj program u župnim zajednicama, osobito mladima koji se pripremaju za krizmu. Istaknuo je važnost obiteljskih susreta u župama. Napomenuo je da Ured za pastoral obitelji odnedavno ima tajnicu, psihologinju Jelenu Burazin, od koje mogu dobiti potrebite informacije te da će se uskoro uvesti i online prijava zaručnika za zaručničke tečajeve.

O Crkvenom sudu govorio je crkveni sudac mr. don Ante Rako. Zahvalio je župnicima što čuvaju vjeru u ljudima koji čekaju poništenje crkvenog braka kazavši da su neki od njih htjeli odustati ali su ih župnici ohrabrili i potaknuli na ustrajnost. Upozorio je na činjenicu da se oni koji dobiju poništenje crkvenoga braka vrlo često zadržavaju u vanbračnim zajednicama ili u civilnom braku te da takve treba voditi prema crkvenom braku ako za to ima elemenata. Župnike je potaknuo da ne uskraćuju pričest onim rastavljenima koji nisu ni u kakvoj drugoj nedoličnoj vezi. Najčešće se rastavljaju (podnose zahtjev za poništenje crkvenoga braka) u prve dvije godine braka, a kao razlog sklapanja braka navode najčešće trudnoću. Broj zahtjeva za poništenje crkvenoga braka iz godine u godinu raste, tako primjerice 2014. bilo ih je 58, a 2016. godine 140 zahtjeva.

O Uredu za pastoral duhovnih zvanja i o Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu govorio je predstojnik Ureda i ravnatelj Sjemeništa mr. don Jure Bjeliš. U Sjemeništu ima trenutno 18 sjemeništaraca (13 Splitsko-makarske nadbiskupije, 3 Šibenske i 2 Dubrovačke biskupije). Kazao je da u prosjeku 50 % maturanata sjemeništaraca upiše bogosloviju. Iznio je aktivnosti Ureda za zvanja: mjesečne susrete za duhovna zvanja, vikend susrete ministranata, vikend u sjemeništu za one koji promišljaju o duhovnom pozivu, tjedan molitve za duhovna zvanja i godišnji susret ministranata. Naglasio je kako zapadba Europa osjeća manjak duhovnih zvanja, ali i trend kasnijih zvanja, kojemu bi trebalo posvetiti više pozornosti, a kao jednu od mogućnosti predložio je uvođenje propedeutske godine za svećeničke kandidate. Zaključio je mislima nekih teologa koji ističu da je pastoral duhovnih zvanja srce pastorala u smislu da se s mladima kontinuirano radi kako bi ih se oduševilo za Krista i duhovnost a onda će među njima biti i onih koji će osjetiti duhovni poziv.

Govoreći o Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu rektor mr. don Boris Vidović kazao je da je u bogosloviji 40 bogoslova te da bi trebalo razmišljati o obnovi prostora ali i modela rada s bogoslovima u novim društvenim izazovima. Upozorio je da se mnogo više pozornosti polaže na intelektualnu izobrazbu nego na duhovnu radi zahtjevnosti fakulteta pa se često događa da tek na 4. ili 5. godini fakulteta počinju ozbiljnije misliti o svom duhovnom pozivu. Zahvalio je župnicima na suradnji što rado primaju bogoslove na pastoralnu praksu u svoje župe. O Franjevačkom klerikatu na Trsteniku govorio je dr. fra Ivica Jurić naglasivši da u njemu ima oko 40 franjevaca, profesora i bogoslova kojih je 18 (uz to 3 bogoslova su u Rimu, a trojica u Zagrebu). U sinjskom sjemeništu ima 15 sjemeništaraca, u postulaturi u Imotskom 5 postulanata, a na Visovcu 3 novaka. Naglasio je da je odgoj bogoslova u zadnje vrijeme sve složeniji jer mnogi dolaze iz ranjenih, rastavljenih obitelji što zahtjeva stručniji pristup. Naveo je i brojne franjevačke aktivnosti s različitim skupinama od ministranata, framaša, pa do obiteljskih zajednica.

Izvješće Ekonomata Nadbiskupije za 2016. godinu iznio je don Jozo Gojsalić, koje je zbog svoje transparentnosti bilo popraćeno pljeskom svećenika. O pastoralnim zadaćama i stanju svećenika govorio je pastoralni vikar dr. Nediljko Ante Ančić. Naveo je važne korake koji su napravljeni u pripremi za Treći susret Hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu (2018.): kateheze o očinstvu, nadbiskupov proglas, izbor delegata za koordinaciju susreta, učenički radovi „Na ramenima moga tate“, osnivanje obiteljskih zajednica u župama. Nadalje je govorio o tematskom poboljšanju i vremenskom produljenju zaručničkih tečajeva, pripremi za sakrament potvrde, edukaciji o kršćanski utemeljenom spolnom odgoju i planiranju obitelji i ostalim pastoralnim temama i zadaćama te je iznio podatke o stanju svećenika u nadbiskupiji. O važnijim događanjima i planovima u Nadbiskupiji govorio je generalni vikar mons. Miroslav Vidović. Nakon što je najavio nadolazeća važnija događanja, upoznao je svećenike s građevnim radovima i drugim informacijama iz života Nadbiskupije. Zamolio je svećenike da u ovo predizborno vrijeme ne koriste oltar u političke promidžbene svrhe te da daju podršku „Hodu za život“ koji  će se održati u subotu, 20. svibnja u Splitu. Također je otvorio pitanje ustanove trajnog akolitata u životu Crkve, budući da brojne veće župe zbog brojnosti imaju potrebu za izvanrednim djeliteljima pričesti.

Nadbiskup Barišić zahvalio je svećenicima za njihovo pastoralno djelovanje, potaknuo ih je da se ne umore te da budu i dalje predani svome svećeničkom poslanju u kojemu bi u fokusu trebale biti dvije stvarnosti: pastoral obitelji i pastoral zvanja.

Fotografije

(Izvor: www.smn.hr)


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1550
Ovaj mjesecOvaj mjesec71544
UkupnoUkupno7614045

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50