Knin: Proslavu sv. Ante predvodio biskup Rogić

Zvuci zvona u rano jutro 13. lipnja 2017. najavili su svetkovinu sv. Ante Padovanskog, koja je Dan Samostana i Župe, kao i Dan hrvatskoga kraljevskog Grada Knina. Vjernici su već od 6 sati ispunili samostansku crkvu Sv. Ante, gdje je fra Branko Mijić  predsjedao euharistijskim slavljem. U 7 i 8 sati euharistijskim slavljima predsjedali su fra Petar Pletikosa (župnik Promine) i fra Ivan Šimunac. Zvonjava s kninskog zvonika označila je početak procesije s kipom sv. Ante ulicama Grada, a nakon toga je fra Marko Duran, gvardijan i župnik, pokadio kip i započeo litanije Svih svetih. Kip su iz crkve iznijeli vatrogasci, a u nošenju su se još izmjenjivali vojnici, učitelji, policajci i članice HKD "Napredak". U procesiji je sudjelovalo oko 500 ljudi, zajedno s predstavnicima gradske i županijske vlasti te predstavnicima javnih ustanova. Po dolasku procesije u crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, kip sv. Ante postavljen je u crkvu i započelo je euharistijsko slavlje, kojim je predsjedao mons. Tomislav Rogić.


Biskup Rogić u homiliji je istaknuo kako je život svetog Ante znakovit, oslikava Božju providnost, Božje planove s ljudima koji nama često izmiču iz vidokruga. Aveti Ante vjernicima je drag jer se svatko s njim može poistovjećivati, ako traži Božju volju i ako je spreman služiti, poučavati drugima dobro činiti i Istinu tražiti. Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige mudrosti, biskup Rogić kazao je kako je sveti Ante bio oličenje tražitelja Mudrosti koja od Boga dolazi i u njoj je našao sve. Što je spoznao, neumorno je naviještao, propovijedao, svjedočio. Bio je svetac propovjednik. Bog daje različite dare, za svakoga ima svoj put i ulogu, ali svi smo pozvani izgrađivati Tijelo Kristovo u svijetu – Crkvu, narod Božji, kazao je biskup Rogić osvrnuvši se na drugo čitanje, Pavlovu poslanicu Efežanima. „I naše vrijeme danas može se opisati Pavlovim slikama, riječima: da smo kao na moru. I danas čovjeka gone svakojaki vjetrovi i valovi kockanja ljudskog, lukavosti što kroči put zabludi. Tražimo Istinu, tražimo Božju ljubav da nas vodi. Onda se mogu ostvariti Isusove riječi iz evanđelja: koji u mene povjeruju biti ću s njima u sve dane do svršetka svijeta. To je i sv. Ante nastavio propovijedati i svjedočiti. Izjedala ga je revnost za Dom Gospodnji – htio je mijenjati svijet i živjeti na slavu Božju – i na kraju kako ne spomenuti: Svetac za izgubljene i nađene stvari - zašto? Zato što je Ante našao Boga, a Bog je našao Antu i učinio ga svetim. To je najvažnija potraga u životu", poručio je između ostaloga biskup Rogić.
„Sveti Ante hrabro se uhvatio u koštac s vlastitim slabostima i teškoćama vremena u kojem je živio te krepošću izborio svoj put u nebo. Danas, nakon tolikih stoljeća svijetli njegov lik i svjedoči da se evanđelje može živjeti, da se uz Krista mogu pobijediti sve nedaće. Zato ga mi danas slavimo i molimo. Utječemo se njemu da nam od Boga isprosi - istu onu snagu duha kojom je on ustrajao u vjeri, istu onu snagu volje kojom je pobjeđivao grešnost ljudske naravi, istu onu ustrajnost u življenju, naviještanju i svjedočenju Krista u našem vremenu", zaključio je biskup Rogić.

Hrvatski radio Knin uživo je prenosio svetu misu. Zahvalu ocu biskupu uputio je kninski gvardijan, dekan i župnik fra Marko Duran.

Večernje euharistijsko slavlje

Večernje euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Ante Padovanskog (13. 6. 2017.) okupilo je u crkvi GVHKZ-a mnoštvo vjernika Knina. Slavljem je predsjedao  fra Marko Duran. Liturgijsko pjevanje animirao je VIS David. Kip svetog Ante bio je izložen za mnoge štovatelje, koji su željeli u osobnoj i zajedničkoj molitvi isprositi milosti po svečevu zagovoru. Nakon euharistijskog slavlja, fra Marko je izmolio blagoslovnu molitvu nad djecom i sve nazočne poškropio blagoslovljenom vodom. Još jednom svim Kninjankama i Kninjanima te dragim prijateljima čestitamo Dan Samostana i Župe, kao i Dan Grada. (Franjevci-IKA)

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1785
Ovaj mjesecOvaj mjesec66993
UkupnoUkupno7609494

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 64