U Vinjanima proslavljen blagdan sv. Ante

U utorak, 13. lipnja 2017., u Župi Vinjani, pod motom „Priđi k nama, Ante sveti!“, proslavljen blagdan sveca cijelog svijeta - sv. Ante.

Kao i obično od ranih jutarnjih sati kolone hodočasnika iz cijele Imotske krajine i Hercegovine pristizale su u vinjansko svetište. Crkva je već od 4 sata bila prepuna. Rijeka hodočasnika neprekidno se slijevala obilazeći oko kipa Sveca upućujući Mu u tišini svoje prošnje i zahvale.


Prvu svetu misu u 5 sati i ove godine predvodio je fra Zoran Kutleša, župni vikar u Imotskom. Ova sveta misa služena je u Vrtu svetog Ante. Mješoviti zbor Župe Vinjani pod vodstvom s. Terezine predvodio je pjevanje. Nakon ove mise u crkvi su služene svete mise u 6, 7, 8 i 9 sati.

Središnje misno slavlje u Vrtu svetog Ante u 10:30 sati, kojem je prethodila procesija oko groblja, predvodio je fra Jozo Grbavac, donedavni ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u  Sinu, a sada pripomoć u župi Podbablje s rezidencijom u franjevačkom samostanu u Imotskom uz koncelebraciju fra Kristiana Stipanovića, imotskog gvardijana, dekana i župnika i fra Denisa Šimunovića, župnika Župe Vinjani. I na ovoj svetoj misi pjevanje je predvodio župni zbor.

Fra Jozo je u propovijedi ponajprije opisao život sv. Ante, čovjeka koji je poznavao, volio i propovijedao Riječ Božju, bio jedan od najvećih apostola Isusa Krista i njegova evanđelja. Sveti Ante je svetac koji je najbrže proglašen svetim - samo jedanaest mjeseci nakon svoje smrti. Svetac koji je poznat diljem svijeta, svetac kojemu se utječe najveći broj katolika, ali nije rijetkost da ga štuju i pravoslavci i muslimani. U njegovoj bazilici u Padovi među relikvijama iza glavnog oltara središnje mjesto u zlatnom relikvijaru zauzima jezik sv. Ante. Jezik koji je evanđeoski govorio, evanđeoski propovijedao. Zatim se fra Jozo osvrnuo na jezike puka Imotske krajine, puka koji se pokazao hrabrim kad je najviše trebalo, ali i puka koji je slab kad najmanje treba,  puka koji  iznimno štuje Boga i sv. Antu, a isto tako u svako vrijeme i na svakom mjestu nagrđuje Boga svojom psovkom. Danas je potrebno moliti da vjernici svojim jezik nastoje hvaliti i slaviti Boga, sveti Ante je pravi uzor u tome, a njegov zagovor neka nas prati na tom putu.

Svetu misu i procesiju u 18:30 predvodio je vinjanski župnik fra Denis Šimunović.  I ova sveta misa koja se još naziva „dječja misa“  služena je u Vrtu sv. Ante, a okupila je mnoštvo djece i njihovih roditelja. Dječji zbor Župe Vinjani pod ravnanjem s. Terezine predvodio je pjevanje. Nakon mise obavljen je blagoslov djece, trudnica i ljiljana.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas354
Ovaj mjesecOvaj mjesec67935
UkupnoUkupno7610436

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33