Šibenik: Fra Stipica Grgat održao predavanje o liturgijskoj glazbi

U subotu, 17. veljače 2018., održan je stručni susret animatora liturgijskih slavlja Šibenske biskupije. Zamišljen prvenstveno kao susret voditelja crkvenih zborova Šibenske biskupije, susret je okupio sve one koji aktivno sudjeluju u glazbenom animiranju  liturgijskih slavlja i obreda u župama i samostanima šibenske biskupije: od orguljaša, voditelja zborova, dirigenata do pjevača i voditelja vokalno-instrumentalnih sastava.


Susret je započeo misnim slavljem koje je u katedrali sv. Jakova predvodio mons Tomislav Rogić, biskup šibenski u koncelebraciji s dvojicom svećenika, a na kojem je prigodnu homiliju u svjetlu izrečenog korizmenog evanđelja, izrekao predavač i voditelj susreta fra Stipica Grgat, istaknuti glazbeni pedagog, sakupljač glazbenog blaga, skladatelj te zborovođa zbora Gospe od Zdravlja iz Splita. Naglasio je kako Crkva u današnjem evanđeoskom odlomku Lukina evanđelja stavlja u središte poziv carinika u koji i mi možemo uklopiti svoje korizmene odluke. Fascinira kako je Isus pozivao ljude i kako su se  oni odazivali pozivu. Pitamo se što Isus vidio u očima tih  ljudi? Odgovor je da Isus nije došao zvati pravednike, nego grešnike. U svetom korizmenom vremenu i mi smo pozvani ići za Isusom, kako bi nam sve u životu bilo smislenije.

U stručnom dijelu susreta, koji se nastavio u prostorijama Katedralne kuće, fra Stipica Grgat je obradio aktualno stanje u liturgijskoj glazbi danas, problemima s kojima se susreću orguljaši i voditelji zborova te pravilima o kojima treba voditi računa svi animatori liturgijskih slavlja, posebice vezano za smjernice apostolske instrukcije Musicam Sacram, čija se 50. obljetnica objavljivanja proslavlja ovih dana. Predavanje je obuhvatilo i diskusiju o aktualnim problemima, načinu izvođenja i repertoaru pjevanja tijekom liturgijskih slavlja i obreda, a održana je i kraća radionica obrade i izvođenja pojedinih glazbenih uradaka.

Susret kojeg je organizirala prof. Jelena Mikulandra, voditeljica mješovitog katedralnog zbora u Šibeniku,  završio je zajedničkim ručkom svih sudionika. Dogovoreno je da je tema slijedećeg susreta duhovna obnova i vjernička izgradnja pjevača članova župnih zborova.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas912
Ovaj mjesecOvaj mjesec52641
UkupnoUkupno7519474

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37