List "Marija" za travanj 2018.

 

A mi smo se nadali...

Sve se češće sjetim evanđeoskog prizora o dvojici učenika koji su, na Uskrs, išli u Emaus. Posebno njihovih riječi 'A mi smo se nadali... ’’ (Lk 24, 21). Odjeknu mi u posljednje vrijeme toliko puta u dubine duše, a još ih češće čujem iz usta svojih sugovornika.

U doba stvaranja Republike Hrvatske, među nama je vladalo oduševljenje. Ostvario se stoljetni san tolikih hrvatskih naraštaja: konačno smo svoji na svome, imamo svoj dom i svoju slobodnu domovinu. Stvorit ćemo od nje zemlju blagostanja i napretka, uredit ćemo je po svojoj mjeri, kako je planirao i njezin utemeljitelj. Riješit ćemo se bezbožnoga totalitarističkog komunizma, stvorit ćemo demokratsko društvo, imat ćemo svoju, narodnu vlast koja će voditi brigu o svomu narodu i o svojoj domovini te ih dostojno predstavljati. Radit će za njihovo dobro, pobrinut će se za dobar odgoj i naobrazbu mladih, osigurat će im radna mjesta kako bi u svojoj domovini mogli ostati, zasnovati brak. i pristojno živjeti od svoga rada... Međutim, od toga gotovo ništa, pa se naše oduševljenje pretvara u razočaranje... Riječi dvojice učenika na putu u Emaus ’A mi smo se nadali... ” (Lk. 24, 21) odaju njihovo razočaranje. Susreli su Isusa, njime se oduševili i za njim pošli, kad na kraju - on završio na križu, čemu se ni u snu nisu nadali. Razočaranje prestaje tek kad im se na putu pridružuje Uskrsnuli i potiče ih da počnu drukčije razmišljati. S njime u društvu prepoznaju Božje tragove u svojoj povijesti. U susretu s Uskrsnulim "otvore im se oči" (Lk 24. 3D i u njima nastaje zaokret: ustaju, vraćaju se u Jeruzalem i suočavaju se sa svojom stvarnošću. Taj iskorak pozvani smo učiniti i mi u pogledu naše domovine: trgnuti se, ustati i dopustiti Uskrsnulomu da nam se pridruži i u sadašnjim događajima kako bismo u zajedništvu s njime očima vjere mogli promatrati što se u domovini događa i razlikovati što je dobro, a što loše te u sredini gdje živimo dobro prihvaćati i u život provoditi, a zlo odbacivati i protiv njega se boriti. Isus je obećao da će s nama ostati do svršetka svijeta, O njegovoj prisutnosti u povijesti našega hrvatskog naroda toliko smo se puta mogli osvjedočiti.

On je s nama zajedno na putu i nikad nas nije razočarao, pa vjerujmo da će nas i dalje pratiti i štititi. A Majka njegova, koju je s križa i nama ostavio za Majku, prati nas budno svojim zagovorom kao ”Odvjetnica Hrvatske, najvjernija Majka".

 

SADRŽAJ

A mi smo se nadali... (Urednik)                         121

Majka nade (Papa Franjo)                     124

Majka uskrsne nade (I. Bodrožić)           126

Rod, broj i - padež (S. Jerčić)               128

Uspavanka                                         131

Premila kći Očeva (M. Parlov)              132

Uskrsni poljbac (A. B. Periša)               134

Marija, Majka Isusa Krista (M. Sušac)     136

Ljubav nikad ne umire (D. De Micheli Vitturi)       138

Spomendan Marije, Majke Crkve obvezatan za čitavu Crkvu (P. Lubina)              140

Nada protiv svake nade (N. Andrić-Novinc)        142

Prošla korizma (R. T.)                          144

Rastanak (G. Sehlin)                            146

Prvotravanjske šale (K. Stipanović)       148

U raljama Zvijeri (D. Bartulović)                         152

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktivnosti za pastoral zvanja

***********

22. travnja: Promina - XIX. festival žudija

*********

23. travnja: Kruševo - Blagoslov kipa "Fra Ante Pavlov"

**********

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3198
Ovaj mjesecOvaj mjesec47349
UkupnoUkupno6732748

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 75 

Administrator

franodoljanin@gmail.com