Imotski čestitari

Prije deset godina, točnije 2000. godine, tadašnji župnik fra Ante Babić, nadahnut „Pjevačima betlehemske zvijezde“, odlučio se pokrenuti nešto slično u župi sv. Frane, na imotski način. Povjerio  je aktivnoj suradnici u župi Vesni Ujević brigu oko petnaestak djece, pripremio kostime i rekvizite i tako su krenuli „Imotski čestitari“. Pjevajući čestitarsku pjesmu, posebno napisanu za njih, djeca predvođena gospođicom Vesnom obilaze domaćinstva, razne ustanove, trgovine i ugostiteljske objekte. Prvih godina, prikupljeni novac išao je za potrebne u župi, a pomagalo se i u  dobrotvornim akcijama u imotskom kraju.

U međuvremenu, župa je započela suradnju sa Školskim sestrama franjevkama iz Kaštela i njihovom misijskom udrugom, „Zrake ljubavi“. Kako je u župnoj zajednici rasla osjetljivost za potrebe misija, tako su se nekako i čestitari priklonili trendu, i zadnjih pet godina se orijentirali na pomoć misijama. Imaju i troje kumčadi, dječaka koji pohađa osnovnu školu i po jednog studenta u Kongu i Tanzaniji. Ove 2010. godine sakupili su i novac za ženidbu jednog od kumova. Prema potrebi i mogućnostima, djeca su aktivna i tijekom godine, obično kroz likovne radionice i prodaju uradaka. Prva generacija čestitara već su srednjoškolci, uglavnom maturanti, a neki od njih su među najaktivnijim mladima u župi. Zatreba li pomoć mlađoj generaciji čestitara, uvijek su spremni pomoći.

Sav i ovogodišnji prihod od 21.500,00 kuna ide za potrebe misija u Africi. Čestitari su aktivni od sv. Stjepana, kada se predstave župi, do svetkovine Bogojavljenja. Ove godine u ovoj humanoj misiji sudjelovalo je desetero djece iz naše župe. U jutarnjim satima obično bi obilazili trgovine i ugostiteljske objekte ili jednostavno bili na ulicama, a popodne su obilazili domaćinstva. U  župi, točnije rečeno, našem dekanatu, razvijen je i apostolat kumstava, tako da pomažemo školovanje preko dvjesto djece u Kongu, u biskupiji Bukavu. Sa sedamsto i pedeset kuna (750,00 kn) na godinu pokriva se školovanje jednog djeteta, dok se sa sto i pedeset kuna (150,00 kn) može kupiti jedna koza, čime se bitno pomaže u prehrani jedne obitelji. Svojom zauzetošću u pomoći misijama, imotska krajina je jedna od zauzetijih u Hrvatskoj, što joj služi na ponos.

Župa sv. Frane u Imotskom kroz čitavu godinu raznim humanitarnim akcijama, kao na primjer božićnom humanitarnom lutrijom, pomaže onima koji su najpotrebniji u župi. Na taj način svaka kap dobrote, ma koliko bila mala, biva utkana u slap ljubavi za bližnjega.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas90
Ovaj mjesecOvaj mjesec90
UkupnoUkupno7614968

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53