Karin: Blagoslov kipa svetog Paškala

U ponedjeljak, 29. listopada 2018. u 17 sati prije misnog slavlja, gvardijan i  župnik fra Petar Klarić blagoslovio je kip sv. Paškala povodom 400. godišnjice da ga je papa Pavao V. na taj dan proglasio blaženim. Papa Aleksandar VIII. proglasio ga je svetim, a papa Lav XIII. zaštitnikom Euharistije i euharistijskih kongresa.  Misu je predvodio gvardijan,  a u koncelebraciji su bili: don Anđelko Buljat, kanonik i župnik Benkovca, don Ivica Bašić, župnik Popovića, don Krešo Čirak, župnik Obrovca i don Ante Delić, župnik Jasenica. Misi su nazočili štovatelji svetog Paškala koji su pomogli novčanim darovima u nabavci kipa. Iz grada Obrovca bili su gradonačelnik Ante Župan, dr. med., dogradonačelnik Slobodan Jurjević i pročelnica Jedinstvenog upravnog ureda Gordana Renić.


Gvardijan je u propovijedi, između ostalog, istakao poniznost, jednostavnost, skromnost i svetost brata Paškala istaknuvši posebno njegovu ljubav prema Presvetom oltarskom Sakramentu braneći stvarnu prisutnost Krista u Euharistiji i vlast danu od Isusa rimskom biskupu, papi. Bio je napadan od kalvina i hugenota, usporedivši Paškala s kardinalom Stepincem koji je isto napadan i zatvoren od komunističke vlasti jer je branio stvarnu prisutnost Krista u presvetom sakramentu i vjernosti hrvatskog katoličkog naroda papi i Crkvi. Još je istakao kako je za vrijeme građanskog rata u Španjolskoj (1936.-1939.) u Villa Real obeščašćeno i djelomično uništeno tijelo svetoga Paškala, kao što je slično u domovinskom ratu obeščašćeno i uništeno tijelo svetoga Bone u Vukovaru kao i cijeli Vukovar. Naglasio je kako je isto 13. veljače ovaj franjevački samostan u Karinu opljačkan, obeščašćen, razoren i kako je tada uništen oltar svetoga Paškala i njegov kip istaknuvši kako zlo u konačnici nikada ne može pobijediti dobro, tj. Boga čemu smo mi svjedoci danas kada povodom ove jubilarne godišnjice blagoslivljamo kip sv. Paškala.

Nakon misnog slavlja gvardijan je zahvalio svim nazočnima kao i dobročiniteljima na sudjelovanju u liturgijskom slavlju i blagoslovu kipa sv. Paškala pozvavši ih sve na prigodni domjenak. Mnogi su štovatelji ovoga sveca učinili zavjete oko njegova kipa. Došli su čestitati, poslije slavlja misa u svojim župama, don Ivan Ćurić, župnik Novigrada i don Tihomir Vulin, župnik s Vira. Svi su se radosni razišli svojim domovima za sve večeras lijepo i duhovno doživljeno.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas352
Ovaj mjesecOvaj mjesec58222
UkupnoUkupno7525055

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32