Split: Objavljen list "Marija" za veljaču 2019.

Budimo svjetlo

Dugo je čekala na radno mjesto, ali se na njemu nije dobro osjećala. Među radnicima je. naime, bila jedina praktična vjernica. Bila je izložena slušanju nepristojnih riječi i psovki, a k tome su je prezirali i izrugivali. Pomišljala je i na otkaz, pa se išla posavjetovati s duhovnikom. Na njegovo pitanje, onako u razgovoru, zašto palimo svjetlo, odgovorila je: "Zato što je mrak. i ne vidi se!" Te riječi poslužile su svećeniku da je ohrabri kako bi ostala na svome radnom mjestu: "Nije li upravo to dovoljan razlog da i ti ostaneš na mjestu na kojem vlada duhovni mrak i ondje svjedočiš svoje kršćansko uvjerenje?!" Zar nije korisnije upaliti i najmanju svijeću negoli proklinjati tamu ili iz nje bježati?!

Blagdanom Prikazanja Gospodinova spominjemo se Marije i Josipa, kako su donijeli dijete Isusa u hram u Jeruzalemu da ga prikažu Gospodinu. U toj prigodi starac Šimun pokazao je Isusa kao "Svjetlo na prosvjetljenje naroda" (Lk 2. 32). Evanđelist Ivan predstavio ga je kao "Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka" (Iv 1, 9). Na Božić se pojavio kao Mlado sunce s visine, četrdeset dana kasnije obasjao je hram, a za javnog djelovanja svojim naukom čitav svijet. Svjetlo evanđelja obasjalo je i nas. Stoga Isus za nas reče da smo „svjetlost svijeta" (Mt 5, 14). On nas ispunja svojom svjetlošću kako bismo mogli biti njegovi svjedoci u svijetu te nam povjerava da i mi svojim životom budemo svjetlo i njega širimo oko sebe razgoneći tamu koja nas okružuje.

Društvo u kojem živimo sve više prožimlje pluralizam. Vjera u njemu sve je isključenja iz javnog života. Među nama sve više maha hvata relativizam koji dovodi u pitanje temeljne ljudske i kršćanske vrjednote. Da nas Gospodin nije htio da živimo i radimo ovdje gdje jesmo, bi li nas ovdje postavio?! Po krštenju mi smo prigrlili Krista i njega se obvezali slijediti. Zato smo i u sredini u kakvoj živimo kao kršćani pozvani biti svjedoci Isusovi, njegovo svjetlo kojega snaga može preobraziti život pojedinaca i cjelokupna društva. Stoga naše kršćansko svjedočanstvo treba biti jasno i dosljedno kako bi i drugi preko nas upoznali svjetlo istine, koje mirom i toplinom ispunja ljudska srca i umove. Svojim zagovorom u tomu nam pomaže bi. Djevica Marija, koja je u svom naručju u hram nosila Svjetlo svijeta, Krista Gospodina, koji je došao spasiti sve ljude i ljubavlju Božjom raspršiti tamu svijeta.

Urednik


 

Sadržaj

 • Budimo svjetlo (Urednik)           41
 • U radosti i kreativnosti (Papa Franjo)     44
 • Tješiteljica naroda Božjega (I. Bođrožić)            46
 • „Truli Zapad“ (S. Jerčić) 48
 • Moć molitve (P. Marin) 51
 • Marijin i Isusov život u skrovitosti (M. Parlov)    52
 • Gospina svjećica (A. B. Periša) 54
 • Odnos povjerenja u Mariju (M. Sušac)   56
 • Jesmo li svi bolesni? (D. De Micheli Vitturi)       58
 • Lik Gospe Lurdske u pjesmama nadb. I. E. Šarića (H. Mihanović - Salopek) 60
 • Brak kao "Evanđelje života" (N. Andrić - Novine)           62
 • Napast (R. T.)   64
 • Marijin biblijski lik (D. Aračić)    66
 • Unctio extrema (K. Stipanović) 68
 • Došao je radi svih (K. Jolić)      72

* * * * * * * * * * * * *

Bogu ništa nije nemoguće

Na blagdan Gospe Lurdske Svjetski je dan bolesnika. Prigoda je da svoju pozornost posvetimo bolesnicima i svim ljudima koji trpe ili su u nevolji, a još više onima koji su njima na raspolaganju te im velikodušno služe i za njih se brinu. Priredili smo zato i kratke uvode za razmatranja otajstava krunice slave, koji nam mogu poslužiti ovih dana pri molitvi za njih.

 

1. Isusovo uskrsnuće

A anđeo progovori ženama: »Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih.« (Mt 28, 5-7)

Zemljom su prošli brojni velikani duha i uma. Mnogi od njih činili su neobična djela te tako lijepo i uzvišeno govorili. Neki su nam i ostavili divne riječi, ali nas patnje i bolesti i dalje prate. Sve te velikane Isus je u jednom nadmašio: pobijedio je smrt i svima koji ga budu slijedili obećao život i nakon groba. Tako se naš život smrću mijenja, ali nam se ne oduzima.

Dok razmatramo o Isusovu uskrsnuću, po Marijinu zagovoru molimo za milost da se s bolesnicima i onima koji su u nevolji uvijek znamo ophoditi kao s osobama koje trebaju našu pomoć, ali i u sebi nose kakav dar kojim i druge mogu obogatiti.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu

 

2. Isusovo uzašašće

I Gospodin Isus, pošto im to reče, bude uzet na nebo i sjede zdesna Bogu. Oni pak odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima. (Mk 16,19-20)

Četrdeseti dan nakon uskrsnuća Isus uzlazi k Ocu, u nebesku slavu. Sjeda mu s desne, gdje nama pripravlja mjesto. U kući Očevoj, naime, ima mnogo stanova. I za svakoga od nas. Koliko smo svega toga svjesni, osobito kad se nađemo u bolesti i nevolji?! Bilo bi dostojno i pravedno da na to mislimo svakog dana, a dolično da u skladu s tim uvjerenjem i živimo.

Dok razmatramo o Isusovoj proslavi u nebu, molimo za bolesne i sve koji trpe, da u Mariji, koju zazivamo kao Zdravlje bolesnih, otkriju znak pouzdane nade, ohrabrenja i uzor prepuštanja Božjoj volji, kako bi Boga ljubili i kad se nađu u nevolji.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu

 

3. Isus daruje Duha

Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. (Dj 2, 1-3)

Radi nas ljudi i radi našega spasenja Isus je došao na zemlju. On ne želi da se ijedan od nas izgubi. Sve nas želi dovesti u nebo, gdje ćemo Boga gledati licem u lice. Zato nas nije htio ostaviti same i prepustiti samima sebi nego nam je poslao Duha Branitelja, da nam on pokazuje put, da nas vodi, tješi, hrabri i jača.

Dok razmatramo o silasku Duha Svetoga nad učenike, po Marijinu zagovoru molimo za nas same, da uvijek imamo na umu kako svaki čovjek ima svoje dostojanstvo i životno poslanje, pa da se s njime kao takvim i ophodimo.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu

 

4. Marijino uznesenje

Tada Marija reče: "Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom... (Lk 1, 46-48)

Nakon tijeka ovozemaljskog života, Majka Isusova dušom i tijelom uznesena je u nebesku slavu. Budući da ju od prvog trenutka začeća nije okaljala nikakva ljaga grijeha i da je na zemlji vjerno slijedila stope svoga Sina. bilo je dostojno i pravedno da njezino tijelo ne bude izloženo tmini i truleži groba nego s njime bude zajedno proslavljeno.

Dok razmatramo o Marijinu uznesenju, molimo za one koji svoje snage posvećuju bolesnima i ljudima koji su u nevolji, da u svakom trenutku imaju na umu što je Bog pripravio onima koji ga ljube kako bi im mogli još predanije služiti.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu

 

5. Marijino krunjenje

I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. (Otk 12, 1)

Ljudske snage su ograničene. Mnogo toga možemo, ali do određene mjere. Kad bi se sv. Augustin umorio u nasljedovanju Isusa, sam je sebi klicao: ’Augustine, kad su toliki i tolike mogli, zašto ne možeš i ti?!” Nije li i Majka Isusova ostavljena da nama koji smo na putu prema Vječnoj domovini bude ne samo putokaz nego i znak nade i ohrabrenja, da se u svome hodu ovom zemljom nikad ne umorimo?!

Dok razmatramo o Marijinu krunjenju u nebu, molimo za obitelji bolesnika i svih koji pate, za one koji se za njih stručno, odgovorno i predano skrbe pružajući im potrebnu liječničku i svaku drugu pomoć, da se u tome nikad ne umore.

Očenaš. 10 Zdravomarija i Slavaocu

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1409
Ovaj mjesecOvaj mjesec62161
UkupnoUkupno7051892

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 86