Duhovna obnova za mlade

Pedesetak mladih uzrasta od 19 do 30 godina iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, okupili su se u Postirama na otoku Braču oko jednog cilja, jedne osobe – Isusa Krista. Za Hrvatsku katoličku mrežu o projektu “Odmori dušu” razgovarali smo s organizatorom fra Antom Bešlićem i sudionikom Nikolom Banovcem.


Duhovna obnova održana je u terminu nakon ispitnih rokova kako bi se studenti odmorili i obnovili snagu za daljnje napore koji ih očekuju.

“Svi smo se duboko iznenadili koliko sat vremena provedenih u prirodi i tišini može doprinijeti duhovnom hodu jedne osobe”, rekao je Banovac i istaknuo da je duhovna obnova “Odmori dušu” bila i pripremu za Korizmu.

Potrebu za ovakvim susretom prepoznaje u prirodi koja je dio Postira, u prilici da se mladi odvoje od svakodnevne gradske vreve i buke, kako bi zastali i razmislili o svojem životu, o odnosima koje imaju s drugim ljudima i posložili svoje prioritete.

“Nije ista stvar kad moliš sam u sobi i razmišljaš o tišini ili kad si u prirodi i osluškuješ tišinu. Postire su nam omogućile da u prirodi i svojoj nutrini osluškujemo Božji glas”, rekao je Banovac.

Kao jedinu poteškoću istaknuo je trenutke koncentracije koji su potrebni kako bi šutnja i meditacija zaživjele. “Bilo je potrebno zaustaviti se na trenutak i razmisliti što sam napravio, kako dalje i što mogu popraviti”, naglasio je Banovac.

Prvi termin urodio je velikim plodovima, stoga su do lipnja predviđena dva nova.

Fra Ante Bešlić istaknuo je čežnje i potrebe mladih kao glavne motive organizacije ovakve duhovne obnove. “Dugo već osluškujem mlade i njihove potrebe, stoga sam s don Ivanom Terzeom udružio snage na ovom projektu za mlade, jer katkada im ne možemo pružiti što je potrebno u osobnom razgovoru nego u zajedništvu duhovne obnove”.

“Druženje smo započeli klanjanjem u petak navečer kako bi mlade uveli u mjesto odmora duše. Naglasak je stavljen na sv. Pismo i na ispovijed. Šetaš oko crkve i primjećuješ da mladi imaju četiri stvari sa sobom. Jedna je novi zavjet, druga je bilježnica, treća stvar je olovka, a četvrta stvar je maramica koja je potrebna jer su došli u doticaj sa svojim dubinama“ rekao je fra Ante.

Dan bi započeli i završili molitvom Časoslova. Nakon jutarnjeg predavanja mladi su imali sat vremena za osobno razmatranje nakon kojeg je slijedio rad u grupama s ciljem komentiranja i promišljanja biblijskog teksta i teme. Misno slavlje koje je bilo u 12 sati slijedilo je predavanje praćeno novim razmatranjem i grupnim radom.

Mladi su duhovnu obnovu zaključili nedjeljnim misnim slavljem u zajedništvu sa župljanima župe sv. Ivana Krstitelja u Postirama i župnikom Jurom Martinićem.

Fra Ante Bešlić i don Ivan Terze nadaju se od rujna krenuti s duhovnim obnovama na mjesečnoj bazi. (www.hkm.hr)

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas634
Ovaj mjesecOvaj mjesec9864
UkupnoUkupno7624742

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43