Sinj: Susret ministranata u Sjemeništu

U sklopu aktivnosti za promociju zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja organizirao se od 8 do 10. 3. 2019. drugi vikend susret ministranata u franjevačkom sjemeništu u Sinju. Na vikend susretu ministranti 7 i 8 razreda imaju mogućnost upoznati kako izgleda život u sjemeništu u Sinju. Na poziv za drugi vikend odazvalo se 16 ministranata i mladih iz župa Otok kod Sinja, Košute, Sinj-Čitluk-Jasensko, Imotski i Turjaci.


Ministanti su u sjemenište počeli dolaziti već u petak poslije podne. Nekima prvi put, nekima već poznato sjemenište ipak je postalo mjesto boravka sljedeći vikend. Sjemeništarci su ministrante primali i po dogovorenom rasporedu smjestili po sobama i upoznali sa svojim boravištem u odgojnom zavodu. Neki su ministranti sa sjemeništarcima iskoristili prigodu sudjelovati na misnim slavlju korizmenog petka u Sinju koji je predvodio fra Domagoj Volarević, korizmeni propovjednik i odgojitelj đakona.

Poslije večere ministranti i sjemeništarci zajedno za promicateljem duhovnih zvanja fra Josipom Repešom sudjelovali su na prvom korizmenom noćnom križnom putu za mlade župe Sinja na Gospin Grad. Na kraju pobožnosti sinjski kapelan i duhovni asistent Frame fra Antonio Mravak pozdravio je goste i pozvao vjernike na molitvu za duhovna zvanja.

Drugi dan vikenda započeo je budnicom sjemeništarca Marina koji je umješnim sviranjem trube označio novi dan izazova za domaćine i goste. Nekim ministrancima je budnica dobro došla za ranije buđenje da su uspjeli prije jutarnje mise zaigrati koju partiju stolnog tenisa i nogometa. Svetu misu u sjemenišnoj kapeli predvodio je promicatelj zvanja fra Josip uz fra Ivicu Udovičića, ravnatelja sjemeništa. Poslije ukusnog doručka i proba pjevanja za nedjeljno misno slavlje ministranti i sjemeništarci su sa fra Josipom posjetili sinjski hipodrom i Alkarsku ergelu konja. Tamo ih je dočekao i o brizi za alkarske konje i pripremama za alkarska nadmetanja ispričao slavodobitnik 300. jubilarne Alke alkar Frano Ivković. Posebu pozornost prisutnih izazvalo je maleno ždrijebe Lalka koja od nedavno prinova u Alkarskoj ergeli. Prisutnima se naknadno priključio i trenutni alkarski barjaktar Darko Jadrijević. Svi zainteresirani su se mogli i okušati u kratkom jahanju starog iskusnog alkarskog konja Moro koji u posljednjim utrkama Alke ima ulogu Edekova konja. Ugodno druženje zabilježeno je zajedničkom fotografijom za uspomenu.

Povratak u samostan iskorišten je da pojedini ministranti osobno upoznaju svoje nekadašnje svećenike koji su ili porijeklom iz njihovih župa ili su na tim mjestima bili u svojoj službi.

Poslijepodnevni dio druženja nastavljen je u nogometnom nadmetanju u dvorani Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Pobjednik se nije zabilježio jer su svi nagrađeni krafnama vrijednih kuharica iz samostanske kuhinje.

Druženje ministranata i sjemeništaraca dobilo je svoje konkretnije konture na zajedničkom susretu u sjemenišnoj dvorani gdje su pod vodstvom promicatelja zvanja međusobno se predstavili i upoznali bolje način života i rada u sjemeništu i gimnaziji. Susret je završen zajedničkom molitvom krunice.

Poslije večere organizirala se filmska večer uz kokice, grickalice, piće i zanimljiv film. Sjemeništarci su se pobrinuli da se kino atmosfera što bolje pripremi.

Nedjeljno jutro je brzo osvanulo i bez prigodne budnice kao u subotu ali nakon kratke pripreme sjemeništarci su sa ministrantima sudjelovali na tradicionalnoj misi u 8 sati koju animiraju u svetištu Gospe Sinjske. Svetu misu je predvodio i propovijedao fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja, dok je fra Ivica Udovičić svirao i vodio pjevanje sjemeništaraca na svetoj misi.

Poslije mise i zajedničke spomen fotografije ministranti su mogli upoznati kratku povijest franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske. Nisu propustili izdvojiti vrijeme za osobnu molitvu za svoje bližnje i potrebe ispred lika Čudotvorne Gospe Sinjske gdje su i upalili zavjetne svijeće.

Na kraju nedjeljnog prijepodnevnog rasporeda ministanti su imali susret sa fra Josipom tijekom kojeg su ispunjali pripremljenu anketu kao i diskutirali o uvjetima u sjemeništu i mogućem dolasku nakon završene osnovne škole.

Kraj ovog druženja označio je zajednički ručak na kojem su svoju zahvalu ministrantima uputili fra Josip Repeša i fra Ivica Udovičić, uz želje da se ponovno vide dogodine.

Ovaj susret je uspješno protekao uz veliku potporu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, franjevačke gimnazije, sjemeništa i samostana u Sinju, gvardijana fra Petra Klapeža i samostanskog ekonoma fra Filipa Budića, alkara i drugih dobrotvora kojima od srca zahvaljujemo.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas684
Ovaj mjesecOvaj mjesec9914
UkupnoUkupno7624792

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43