Fra Marijan Mandac napisao knjigu „Sveti Augustin. Život i djelo.“

 

Marijan Mandac napisao je i u suizdanju Kršćanske sadašnjosti iz Zagreba i Službe Božje iz Splita objavio knjigu pod naslovom Sveti Augustin. Život i djelo. Knjiga sadrži 283 stranice. Knjiga sadrži četiri poglavlja. I. Tijek Augustinova života, II. Augustinovi teološki protivnici; III. Dijelovi Augustinove teologije; IV. Prikaz Augustinovih spisa.


U predgovoru autor fra Marijan Mandac, između ostaloga je napisao:

„Augustina držimo za najvećega teologa u Crkvi do danas. Prije svega, napisao je kudikamo veći broj teoloških djela od bilo koga drugoga. Čak se smije kazati da mu po brojnosti spisa, općenito, od ljudi nitko nije ravan. On je svoja djela posvetio proučavanju teologije uzete u najširem smislu te riječi. Bibliju je tumačio stručno, ali isto tako bio je stručan kada je razglabao o dogmatskim pitanjima ili poticao na krepostan život. Njegove su dogmatika i moralka izrasle iz biblijskih zasada. Tu su, također, važni ulomci u kojima Augustin razmišljanjem dodiruje vrhunac kršćanske mistike.

Svoja djela pisao je s velikom pomnjom i punom sabranošću. Njegov je latinski lijep i dotjeran, a po svojoj stilskoj ljepoti s pravom se ubrajaju među najznačajnija djela svekolike svjetske književnosti. Bio je istinski umjetnik pisane riječi.

Bio je učen čovjek. Svoj je urođeni dar obogatio čitanjem djela koja su drugi teolozi napisali živeći prije njega ili u njegovo vrijeme. Češće izrijekom spominje njihova imena. Otuda se vidi da je čitao pisce koji su živjeli u različitim vremenimai dijelovima kršćanskoga svijeta.

Augustinov je teološki utjecaj na potomstvo, uistinu, ogroman. Mislimo da su rijetki veliki teolozi koji su živjeli i djelovali poslije, a da nisu čitali njegova djela. Istina je da su ga manje čitali teolozi koji su djelovali u dijelu kršćanskog svijeta gdje je u uporabi bio grčki jezik. Ne znamo je li ijedno Augustinovo djelo prevedeno na taj jezik“.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3575
Ovaj mjesecOvaj mjesec68344
UkupnoUkupno7452044

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47