Trstenik: OFS „Blagovijest“ proslavilo blagdan Blagovijesti

Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“ proslavilo je svoj imendan (blagdan Naviještenja Gospodinova, odnosno Blagovijesti) u ponedjeljak, 25. ožujka 2019. u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Splitu na Trsteniku.

Na slavlje imendana su pozvani, uz domaćina OFS „Blagovijest“, Split-Trstenik, i predstavnici četiriju Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita: OFS ,,Sv. Frano“, Split - Obala, OFS „Gospa od Pojišana“, Split - Pojišan, OFS „Sveta Obitelj“, Split – Sukoišan, OFS „Gospa od zdravlja“, Split – Dobri i tri Mjesna bratstva OFS-a koja gravitiraju gradu Splitu: OFS „Sveta Elizabeta“, Drid-Trogir, OFS „Gospa Sinjska“, Sinj i OFS „Gospa Karmelska“, Omiš.


Misu je predslavio i propovijedao fra Domagoj Runje, OFM, gvardijan. Koncelebrirali su fra Ivica Jurić, OFM, magistar bogoslova, fra Petar Milanović-Trapo, OFM, duhovnik Družbe sestara franjevki od Bezgrješne u Grljevcu i fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent OFS-a „Blagovijest“, Split-Trstenik. Slavlju je sudjelovao i fra Drago Vrhovac, OFMCap, duhovni asistent OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split-Pojišan.

Poslije propovijedi bila je obnova obećanja evanđeoskoga života/zavjetovanja (Obrednik OFS-a, br. 49.).

Pjevali su, za vrijeme slavlja, članovi bratstava OFS-a (5+3) pod ravnanjem fra Stipana Vugdelije, bogoslova.

Na kraju slavlja, fra Domagoj je čestitao imendan Mjesnom bratstvu OFS-a „Blagovijest“, a predstavnicima OFS-a uputio je zahvalnicu.

Potom je Mira Maslov, OFS, ministra uputila svima prisutnima ove riječi:

„Draga braćo i sestre u Kristu, Generalne konstitucije OFS-a 'trajnu formaciju' braće i sestara u OFS-u postavljaju kao prioritet. Trajna formacija kroz tečajeve, susrete, izmjenu iskustava, ima za cilj pomagati svoj braći:

- da slušaju i razmatraju Božju riječ 'prelazeći iz evanđelja u život i iz života u evanđelje';

- da, prosvijetljeni vjerom i pomognuti dokumentima crkvenoga učiteljstva, razmišljaju o zbivanjima u Crkvi i društvu, te da sukladno tome zauzimaju dosljedne stavove;

- da odjelotvore i prodube franjevački poziv izučavajući spise sv. Franje, sv. Klare i franjevačkih autora. (Generalne konstitucije OFS-a, čl. 44, br. 3.)

Jedan od oblika trajne formacije jesu i liturgijski čini, posebno slavlje svete mise. I ovo naše večerašnje slavlje imendana našega mjesnog bratstva 'Blagovijest' jedan je od oblika trajne formacije, to jest odgoja i obrazovanja u vjeri.

S ovim poticajnim porukama iz Generalnih konstitucija OFS-a zahvaljujem, u prigodi našega imendana, Bogu za sva dobra kojima nas neprestano dariva.

Zahvaljujem također Franjevačkoj obitelji samostana Sluge Božjega oca fra Ante Antića (Split – Trstenik) na čelu s gvardijanom fra Domagojem Runjom. Dragi fra Domagoju, hvala Vam za predslavljenje večerašnjega misnoga slavlja i za sadržajnu i aktualnu propovijed.

Hvala Vam za Vašu franjevačku otvorenost i blizinu jer i Vi činite, kao i ostala braća franjevci, da je Franjevački samostan na Trsteniku i naš dom gdje se možemo osjećati da smo živi i organski dio Franjevačke obitelji.

Hvala fra Stipi Nimcu, duhovnom asistentu Mjesnoga bratstva OFS-a 'Blagovijest', za njegovu požrtvovnost, podršku, strpljenje, povjerenje, za darovano vrijeme, za učenje u vjeri...

Posebna hvala našim obiteljima koje imaju razumijevanja za naš poziv i poslanje u Franjevačkom svjetovnom redu.

Hvala prisutnim predstavnicima/-cama Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita i okolice (Drid, Sinj i Omiš), koji nas potiču i učvršćuju u uskrsnoj vjeri, nadi i ljubavi!

Hvala i našem vrijednom bogoslovu fra Stipanu Vugdeliji koji je glazbeno animirao naše večerašnje slavlje.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi ovoga našega imendanskog slavlja!

Nakon blagoslova pozivam sve predstavnike/-ce OFS-a na Agape i druženje u našu malu samostansku blagovaonicu.

Kličem uz zahvalnicu zajedno s našim Ocem svetim Franjom: 'Gospodin Vam dao svoj mir'!“

Fotografije

*********

Propovijed fra Domagoja Runje, gvardijana

Svetkovina Navještenja Gospodinova ili Blagovijest, jedinstvena je svetkovina koja se zapravo zove Evanđelje. Riječ blagovijest samo je stari hrvatski prijevod grčke riječi euangelion. Anđeo Gabrijel navijestio je Blaženoj Djevici Mariji da će „roditi Sina i nadjenuti mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.“ (Lk 1,31-33).

Događaj Blagovijesti temeljni je evanđeoski događaj, pa u njemu možemo pronaći i temeljne evanđeoske životne postavke. To se odnosi na evanđeoske savjete: siromaštvo, poslušnost i čistoću.

Čistoća je životno stanje Blažene Djevice Marije.

Poslušnost nije mogla biti jasnije izražena nego što je to u Marijinim riječima: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« (Lk 1,38).

A siromaštvo izraženo je u svemu.

Sam ambijent u kojem se događa blagovijest siromašan je. Nema tu opisa Marijine kuće i odjeće, ili njezina imovnoga stanja. Ali sve je rečeno u riječi Nazaret. Taj galilejski grad, kako ga širokogrudno naziva evanđelist Luka, ne spominje se ni u jednoj knjizi Staroga zavjeta. U njemu se nije ništa važno dogodilo. Iz njega ne potječe ni jedna važna osoba. Pa ni onda kada su u njemu živjeli Isus, Marija i Josip, nitko u Nazaretu nije prepoznavao njihovu veličinu. Poznata je ona zgoda iz Evanđelja po Ivanu kada Natanaelu iz susjedne Kane Galilejske dolazi Filip i kaže: „Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta.“, a on mu odgovara: „Iz Nazareta da može biti što dobro?“ (Iv 1,46). Nije to samo primjer antagonizma susjednih mjesta, nego izraz činjenice o Nazaretu kao savršeno beznačajnom i prezrenom mjestu, da se u njemu moglo skrovito posijati sjeme Utjelovljene Riječi. Božja naklonost prema slabima i prezrenima u Bibliji nije nikada zakazala, pa čak ni onda kada ti slabi i prezreni –  u ovom slučaju nazarećani – nisu baš bili moralni i duhovni uzori.

Unatoč svemu, čini se da siromaštvo i lišenost materijalnih dobara jednostavno stvara pogodniji ambijent za život u milosti i istini. U svakom slučaju, to je životno iskustvo Svetoga našega oca Franje. Njegov životni stav može se sažeti u njegovu molitvu: „Gospodine, što hoćeš da učinim“. Ta molitva nije ostala bez odgovora.

Bilo je to kada je jednom ušao u crkvu i dok se čitalo Evanđelje čuo Isusove riječi učenicima: Putom propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte! Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi sebi u pojase, ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa.“(Mt 10,7-10).

Oduševljen metodom propovijedanja evanđelja siromašnim životom Franjo je te riječi shvatio kao odgovor na svoju molitvu i uskliknuo: ”To je ono što hoću, to je ono što tražim, to želim cijelim srcem izvršavati” (1 Cel 22).  U tim riječima Franjo je Božju volju prepoznao kao svoj životni poziv – kao ono što zapravo i on sam hoće.

Svetkovina Blagovijest obično pada u korizmeno vrijeme. To mi se čini veoma prikladnim, jer se sadržaj ove svetkovine odlično slaže s onim što slušamo na početku svake korizme kada nas Evanđelje poziva da svoj post, molitvu i djela ljubavi činimo u skrovitosti (usp. Mt 6,1-6. 16-18). U skrovitosti Nazareta Marija jepo Duhu Svetom začela Gospodina našega Isusa Krista. Osim Josipu, Isusovu ocu pred ljudima, ta tajna njegova djevičanskoga začeća ostala je skrivena, sve dok je nisu otkrili njezini plodovi spasenja. Po primjeru Svete obitelji i Svetoga Franje živimo i mi tako skrovito da o nama govore samo dobri plodovi izrasli iz sjemena poslušnosti Božjoj riječi.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas506
Ovaj mjesecOvaj mjesec14786
UkupnoUkupno7629664

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35