II. susret početne formacije u OFS-u u Karinu

U subotu, 30. ožujka 2019., u Karinu je održan je II. susret početne formacije za članove Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Gospa od Anđela“, u osnivanju, u Karinu predvođen povjerenstvom za formaciju Područnoga bratstva OFS-a „Sv. Nikola Tavelić“ na čelu sa Svemirkom Matić, OFS, područnom ministrom i fra Stipom Nimcem, OFM, područnim duhovnim asistentom. Formacijskom susretu prisustvovalo je 10 članova. Neki su zbog objektivnih razloga bili odsutni.


Pozdravnu riječ, na početku susreta, uputio je fra Petar Klarić, (gvardijan i župnik), duhovni asistent Mjesnog bratstva OFS-a, u osnivanju, te privremena  voditeljica Zrinka Baković.

Nakon pozdrava domaćina, okupljenima je područna ministra Svemirka Matić približila Franjevački svjetovni red: oblik života i apostolsku djelatnost prema Generalnim konstitucijama OFS-a. Posebno je istaknula primjer sv. Franje kao uzor rekavši da je za Franju rad bio dar i milost, put za razvoj vlastite osobnosti, te ovisno o našem staležu, dobi, mogućnosti moramo se truditi živjeti evanđeoskim životom te nastaviti život u svijetu u kršćanskom i franjevačkom duhu.

Fra Stipe Nimac posebno je istaknuo smjernice II. Vatikanskog koncila i konstituciju Lumen gentium, te naglasio da je svaki krštenik pozvan na svetost... Naravno, svjetovni franjevci i svjetovne franjevke u svojem staležu...

Istaknuo je da trebamo svjedočiti ljudsko dostojanstvo po mjeri Isusa Krista, jamčiti vjernost OFS-a franjevačkoj karizmi, prenositi franjevačku duhovnost i sudjelovati u formaciji bratstva. Posebno se osvrnuo na tri bitne i temeljne označnice OFS-a nakon Drugoga vatikanskog sabora i prema poslijesaborskim smjernicama OFS-a: svjetovnost Reda, jedinstvo Reda i autonomija u upravljanju Redom.

Fra Stipe je naglasio potrebu sustavne duhovne i pastoralne skrbi koju je Crkva povjerila Prvome franjevačkom redu i Trećemu samostanskom redu (TOR), obveza je prije svega njihovih generalnih i provincijskih ministara. Njima pripada »altius moderamen – više vodstvo« o kojem se govori u kan. 303. »Altius moderamen« ima za cilj jamčiti vjernost OFS-a franjevačkoj karizmi, zajedništvo s Crkvom i jedinstvo s Franjevačkom obitelji, a to su vrednote koje za svjetovne franjevce predstavljaju njihov životni poziv.

Osobita je zadaća asistenta prenositi franjevačku duhovnost i sudjelovati u početnoj i trajnoj formaciji Braće, zaključio je fra Stipe, područni duhovni asistent.

Poslije II. formacijskog susreta razvila se živa i plodonosna plenarna rasprava.


Fra Petar, duhovni asistent zahvalio je, na kraju, svima, posebno gostima s više područne razine, područnoj ministri Svemirki i područnom duhovnom asistentu fra Stipi, a Zrinka Baković, privremena voditeljica OFS-a „Gospe od Anđela“ u Karinu, napomenula je, uz zahvalnicu, da je OFS u Karinu blagoslov za župnu zajedni i za Franjevačku obitelj OFM-a te za svakog čovjeka dobre volje...

Poslije formacijskog susreta bio je Agape kojeg su pripremili članovi Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospe od Anđela“, u osnivanju, u Karinu.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1265
Ovaj mjesecOvaj mjesec64189
UkupnoUkupno7606690

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73