Runovići: Održana korizmena duhovna obnova

Korizmena duhovna obnova u župi Runovići održana je od 28. do 31. ožujka 2019. na temu „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta“ (Mt 4, 4).

Prvog dana, u četvrtak 28. ožujka, sv. misu u 17 sati slavio je i propovijedao fra Šimun Bilokapić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. U propovijedi, tumačeći vjernicima evanđeoski odlomak koji govori kako je Isus istjerivao đavla koji bijaše nijem (Lk 11, 14 – 23), fra Šimun je rekao kako đavao djeluje na lukav način, priječi čovjeka u njegovu opredijeljenju za Gospodina Boga i zavodi ga na krivi put. Čovjek sam donosi odluke za svoj život i sam snosi posljedice svojih odluka. Roditeljima je istaknuo kako trebaju paziti na svoju djecu i podupirati ih na pravom putu. Poslije sv. mise župnik fra Mladen je predvodio euharistijsko klanjanje.


Drugog dana, u petak 29. ožujka, sv. misu u 17 sati slavio je i propovijedao fra Jure Hrgović, profesor u Franjevačkoj gimnaziji u Sinju. Fra Jure je u propovijedi nastojao vjernicima približiti Kristovu zapovijed ljubavi, „Ovo je prva zapovijed. Druga pak ovoj slična“ (Mt 12, 28 – 34). Križ Kristov, simbol kršćanstva pa i korizme znak je te ljubavi. Dvije grede koje čine križ upućuju čovjeka na ljubav prema Gospodinu Bogu i prema bližnjemu. Naše ljudske žrtve i odricanja jedino u ljubavi imaju svoj smisao jer svaka naša žrtva pokazatelj je snage ljubavi prema Gospodinu Bogu i prema našim bližnjima.

Prije sv. mise župnik fra Mladen predmolio je pobožnost Puta križa u područnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Sebišini u 15,30 sati te zatim u župnoj crkvi Gospe od Karmela u 16,30 sati.

Trećeg dana, u subotu 30. ožujka, sv. misu u 17 sati slavio je i propovijedao fa Šimun Bilokapić. U uvodu u sv. misu istaknuo je važnost obraćenja u korizmi. U propovijedi, tumačeći evanđeoski odlomak, „Carinik siđe opravdan kući svojoj, a ne farizej“ (Lk 18, 9 – 14), fra Šimun je govorio o pogubnosti oholosti iz koje proizlaze svi naši grijesi te da oholost remeti naše međuljudske odnose. Farizej je bio ohol i zato u njegovu životu nije bilo mjesta za Gospodina Boga. Za razliku od farizeja, carinik svjestan svoje grješnosti kajao se za svoje grijehe i zavrijedio je Božje oproštenje. Naglasio je važnost poniznosti i kajanja pred Bogom Ocem.

Poslije slavlja sv. mise fra Šimun je imao nagovor krizmanicima, učenicima 1. i 2. r. srednje škole i njihovim rodditeljima. Govorio je o krizi očinstva. Naveo je brigu Crkve za obitelj. Istaknuo je krizmanicima ljubav i brigu njihovih roditelja prema njima što moraju prepoznati i uvažavati. Podsjetio je krizmanike na važnost oca i majke u njihovu rastu i odgoju. Roditeljima je govorio o njihovom zajedničkom stavu prema djeci te da muž i žena trebaju biti jedo uz drugo i jedno za drugo.

Četvrtog dana, u nedjelju 31. ožujka fra Šimun je slavio sve mise u 9 sati i u 11 sati te propovijedao. Govoreći o evanđeoskom odlomkuo „dobrom ocu i izgubljenom sinu“ (Lk 15, 1 – 32), fra Šimun je rekao vjernicima da se po primjeru na mlađeg sina iz prispodobekajanjem i priznanjem grijeha vratimo Bogu Ocu,a po primjeru na starijega sina da se vratimo svojim bližnjima s kojima žive. Veličina je mlađega sina što se sjetio oca, pokajao i vratio. Otac nebeski je milosrdan. Žalostan je kad odlutamo od njega, a radostan kad se vratimo njemu. On nam nakon obraćenja i povratka k njemu priprema gozbu euharistije.

Kroz četiri dana korizmene duhovne obnove vjernici su prije slavlja sv. mise imali mogućnost za sakrament pomirenja.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3532
Ovaj mjesecOvaj mjesec68301
UkupnoUkupno7452001

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60