Roditelji Dječjega i Mješovitog zbora mladih Gospe od Zdravlja na hodočašću u Rimu

Roditelji Dječjega zbora i Mješovitog zbora mladih župe Gospe od Zdravlja već tradicionalno svake godine hodočaste u neka značajna hodočasnička mjesta. Tako su ove godine od 30. 04. do 3. 04. posjetili talijanska poznata središta i njihova svetišta: Padovu, Firencu, Asiz i Rim. Dana 30.03. 2019. godine u subotu u 21 sat okupilo se nas pedesetak roditelja ispred crkve Gospe od Zdravlja i s našim duhovnim voditeljima fra Stipicom Grgatom i časnom sestrom Zorislavom Radić krenuli prema Italiji.


Nadomak Bologne stigli smo u nedjelju ujutro u 7.45 minuta. Započinjući novi dan izmolili smo najprije Jutarnju iz Časoslova, a potom pročitali misna čitanja 4. korizmene nedjelje. Nakon pročitanog evanđelja fra Stipica nam je u obliku homilije izlagao temu iz evanđelja toga dana o Izgubljenom sinu i tako nas pripremio za misno slavlje koje će uslijediti nešto kasnije u Firenci. Stigavši u Firencu najprije smo se uspeli na vidikovac odakle puca prekrasan pogled na lijepu Firencu. Spustivši se u staru jezgru grada, razgledali smo njegove važne povijesne znamenitosti, a potom pošli u katedralu na misu.

Okrijepljeni Riječju i Tijelom našeg Gospodina, duha uzdignuta liturgijskom glazbom, uputili smo se po lijepom vremenu za Asiz. Putem smo molili i pjevali, a u međuvremenu fra Stipica nam je pričao o životu svetog Franje.

Asiz je predivan, onakav kako piše na njegovu ulazu, Assisi cità della pace (Asiz grad mira).Mala crkva – Porcijunkula - mjesto gdje je sv. Franjo osnovao svoj Red i u njoj umro, doista nam približila osobu svetog Franje i njegovu karizmu. Krenuli smo zatim u stari dio grada u obilazak groba sv. Franje. Pred trećom crkvom fra Stipica nam je pričao o krizi u Crkvi onog vremena, ističući da Crkva u svakom vremenu proživljava određenu krizu, samo u različitom obliku, no Bog je uvijek podizao jake duhove poput Franje da bi je obnovio i ojačao. Nakon Asiza uputili smo se za Rim i smjestili se u hrvatski Dom Blaženoga Ivana Merza. Tako je prošao naš prvi dan.

U ponedjeljak smo se nakon svete mise uputili u centar Rima. Posjetili smo znamenitosti antičkoga i kršćanskog Vječnoga grada: bazliku sv. Ivana Krstitelja, Svete skale, baziliku Svete Marije Velike (Maria Maggiore), crkvu sv. Petra u okovima, Koloseum, Rimski trg, crkvu Ara Coeli i Oltar domovine. Bože, ne znamo čemu bismo se više divili, velebnim bazilikama i njihovu bogatstvu ili Michelangelovu Mojsiju, našemu Juliju Kloviću, Koloseumu, Kapitoliju…!Nakon pauze za ručak, u popodnevnim satima posjetili smo Panteon i laganom šetnjom stigli do Piazza Navona.

U utorak, nakon mise i doručka, obišli smo najprije Kalistove katakombe. Tu smo imali vodiča. Fascinantno, tu nam se posvješćuje veličina vjere prvih kršćana i daje poticaj duši da nasljeduje takvu vjeru. Odatle smo se zaputili prema bazilici svetog Pavla u kojoj se nalazi njegov grob. Kratko smo se pomoliti, kupili pokoju sitnicu na uspomenu i krenuli prema Vatikanu, središnjoj destinaciji našega putovanja. O bazilici svetog Petra ne može se govoriti, jer je svaka riječ nedovoljna. Otkriće nam je bilo grob svetog Ivana Pavla II koji se sad nalazi unutar bazilike, s desne strane. Tu su potekle mnoge suze. Biti tu posebna je milost. Nakon toga prošetali smo do Fontane di Trevi i malo se družili s nepreglednim mnoštvom posjetitelja. Tako je prošao još jedan dan.

U srijedu ujutro, nakon svete Mise, krenuli smo ponovno na Trg svetog Petra na audijenciju kod pape Franje. Nakon audijencije, prebirući u srcu događaje zajedništva sa Svetim Ocem i međusobno, krenuli smo na put prema Padovi, kako bismo se pomolili na grobu dvojice svetaca: svetoga Ante i svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Imali smo i vrijeme od nekoliko sati za odmor, a onda se uputili prema Splitu.

Pred crkvu Gospe od zdravlja sretno smo stigli u četvrtak ujutro, oko šest sati, zahvalni za sve milosti koje smo primili i koje nosimo dalje u svojim srcima.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3659
Ovaj mjesecOvaj mjesec68428
UkupnoUkupno7452128

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42